Lengtemarkering

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Onder lengtemarkering wordt verstaan de markering die in principe parallel loopt met de weg. Lengtemarkering wordt meestal gewoon een streep of verkeersstreep genoemd.

Vormen

De volgende vormen van lengtemarkering worden onderscheiden:

Asstrepen en deelstrepen

As- en deelstrepen kunnen onderbroken of doorgetrokken zijn uitgevoerd wat verbonden kan zijn aan bepaalde verkeersregels, zoals inhalen. Een bijzondere vorm van een deelstreep is de brede deelstreep, ook wel blokmarkering genoemd. Als lengtemarkering wordt deze gebruikt bij onder andere voorsorteerstroken. Blokmarkering wordt ook gebruikt om fietsoversteken mee aan te duiden, maar dat valt dan onder dwarsmarkering.

Kantstrepen

Kantstrepen werden altijd doorgetrokken uitgevoerd, omdat zij een belangrijke geleidende functie hebben. In het kader van de uit het Duurzaam Veilig voortgekomen essentiële herkenbaarheidskenmerken zijn kantstrepen echter onderbroken uitgevoerd op de zogenaamde gebiedsontsluitingswegen.

Breedte

element breedte
kantstreep 0,20 m
deelstreep 0,15 m
blokstreep 0,45 m

Overige markering

Markering is een vorm van horizontale bebakening. Markering die haaks op de weg is aangebracht wordt dwarsmarkering genoemd. Daarnaast worden de volgende soorten markering onderscheiden:

Referenties