Lentoasemantien eritasoliittymä

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lentoasemantie
Kruisende wegen
Type turbine+kwartklaverblad
Opengesteld 197x / 2016

Het Lentoasemantien eritasoliittymä (knooppunt Lentoasemantie) is een knooppunt in Finland, gelegen nabij de stad Helsinki. Hier kruist de Kehä III (Ring 3) de Seututie 135. Het knooppunt is vormgegeven als een aangepast turbineknooppunt met een deel van een halfklaverblad.

Het knooppunt in aanleg in 2015.

Naamgeving

Lentoasemantie (Zweeds: Flygstationsvägen) is de naam van de Seututie 135 tussen de Kehä III en de luchthaven van Helsinki.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een gedeeltelijk turbineknooppunt, waarin alleen free-flow verkeer tussen de Kehä III en de luchthaven is. Een deel van een halfklaverblad is voor de verbindingen vanaf het zuiden naar en van de Kehä III. Het knooppunt is daarom slechts gedeeltelijk ongelijkvloers, alleen voor de zwaarste verkeersstromen. Er is een turbineboog vanaf de Kehä III uit Espoo naar de luchthaven, en vanaf de luchthaven naar de Kehä III richting de haven.

Het knooppunt ligt minder dan 1 kilometer ten westen van het belangrijkere Kirkonkylän eritasoliittymä, waar de Kehä III de Kantatie 45 kruist. Het knooppunt is gelegen in een vrij dichtbebouwde omgeving, voornamelijk bestaand uit grootschalige retail, kantorenparken en bedrijventerrein. Het knooppunt bevindt zich kort ten zuiden van de luchthaven van Helsinki.

Geschiedenis

Het knooppunt was oorspronkelijk een halfklaverblad dat vermoedelijk in de jaren '70 is opengesteld voor het verkeer. Later is het omgevormd tot een parclo met extra verbindingswegen. Tussen 2013 en 2015 is het knooppunt omgebouwd van parclo tot het beschreven turbineknooppunt.[1]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden op de Kehä III 66.000 voertuigen ten westen en 72.000 voertuigen ten oosten van het knooppunt. De Seututie 135 ten noorden van het knooppunt verwerkt 12.000 voertuigen per dag.

Referenties

Knooppunten in Finland

EspooHervantaKirokonkyläKivokonLentoasemantieLeppävaaranMatinPitkäniemiPohjois-HaagaSepänkyläTampere eteläinenTattariharjunVaaralaVantaankoskiVästersundom