Lenzerheidepass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lenzerheidepass
Hoogte 1.549 m
Weg
Hellingspercentage 11%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld 1940
Kaart kaart

De Lenzerheidepass is een bergpas in Zwitserland, gelegen in het kanton Graubünden. De bergpas is 1.549 meter hoog, en eroverheen loopt de Hauptstrasse 3 van Chur naar Tiefencastel.

Kenmerken

De Lenzerheidepass is een noord-zuid georiënteerde bergpas, gelegen ten zuiden van Chur in de Plessur-Alpen. De pashoogte vormt geen waterscheiding van betekenis, beide zijden wateren vrij snel af naar de Rijn.

De Lenzerheidepass begint in de stad Chur, de belangrijkste stad van Graubünden. Hier is ook een aansluiting naar de A13. Vanuit Chur stijgt men met enkele haarspeldbochten snel van 600 naar 1.100 meter hoogte, waarna de weg geleidelijker stijgt. Via Churwalden gaat het naar Parpan waar de pashoogte ligt. Het uitzicht is op de omringende bergen, waarvan de Älpihorn met 3.006 meter de hoogste is. Daarna volgt een geleidelijke afdaling naar Tiefencastel, waarvan alleen het laatste deel vrij steil is. Tiefencastel ligt op circa 850 meter boven zeeniveau. Vanaf hier kan men via de Albulapass of de Julierpass verder naar het Engadin.

Geschiedenis

De Lenzerheidepass is een vrij oude weg, die al in de Romeinse tijd en de middeleeuwen gebruikt werd, als alternatief voor de Viamala, die iets westelijker liep waar nu de A13 loopt. In 1840 werd de weg over de Lenzerheidepass voor het eerst verhard, maar werd pas tussen 1935 en 1940 omgebouwd zodat gemotoriseerd verkeer mogelijk was. In de jaren 60 was de Lenzerheidepass de primaire route richting de Julierpass, omdat het tracé van Thusis tot Tiefencastel nog zeer smal was. Later is dit deel beter uitgebouwd met tunnels, zodat de route via de A13 vanaf Chur via Thusis naar Tiefencastel populairder is dan de route over de Lenzerheidepass. De Lenzerheidepass wordt mede vanwege de vele dorpen op de route de hele winter opengehouden.

Referenties


Bergpassen in Zwitserland

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass