Leppävaaransolmun eritasoliittymä

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Leppävaara
Leppavaara.png
Kruisende wegen DK1.svgSeututie 101.svg
Type klaverturbine
Opengesteld 198x / 2012

Het Leppävaaransolmun eritasoliittymä (knooppunt Leppävaara) is een knooppunt in Finland, gelegen in het westen van de stad Helsinki. Bij deze klaverturbine kruisen de valtatie 1 en de Kehä I (ring 1).

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de wijk Leppävaara dat ten noordwesten van het knooppunt is gelegen. Leppävaara is een wijk van de voorstad Espoo. Solmun eritasoliittymä is feitelijk dubbelop. Het betekent "knoop" en "knooppunt".

Configuratie

Het knooppunt Leppävaara is een turbineknooppunt, met één turbineboog voor verkeer vanaf het westen naar het noorden. De overige verbindingswegen zijn klaverlussen. De Kehä I gaat met 2x2 rijstroken over de valtatie 1 heen. De valtatie 1 telt ter plekke ook 2x2 rijstroken. Ten zuiden van het knooppunt is de Kehä I niet ongelijkvloers, maar zijn er verkeerslichten. Langs de valtatie 1 zijn ook parallelbanen, evenals langs de westbaan van de Kehä I. De Kehä I heeft ten noorden van het knooppunt een parallelstructuur, waarbij 3 aansluitingen zijn inbegrepen en de wijk Leppävaara ontsluiten.

Geschiedenis

De valtatie 1 is in 1962 opengesteld en was de eerste snelweg van Finland. De Kehä I is in de jaren '80 gereedgekomen, maar was nog niet ongelijkvloers. De oorspronkelijke aansluiting was een driekwart klaverblad met een verkeerslicht aan de noordzijde van de weg voor verkeer vanaf Helsinki naar het zuiden. Er was een weefvak in beide richtingen ten noorden van het knooppunt tot de eerste aansluiting. Tussen 2008 en 2012 is het knooppunt verbouwd, en heeft de Kehä I een parallelstructuur gekregen over ongeveer 1,5 kilometer lengte. In deze 1,5 kilometer zitten 3 aansluitingen en dit knooppunt. Bij de ombouw is de Kehä I ten zuiden van dit knooppunt niet aangepast.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 31.100 voertuigen over de valtatie 1 ten oosten van het knooppunt en 57.100 voertuigen ten westen daarvan. De Kehä I telde 35.400 voertuigen ten zuiden en 60.100 voertuigen ten noorden van het knooppunt.

Referenties


Knooppunten in Finland

EspooHervantaKirokonkyläKivokonLentoasemantieLeppävaaranMatinPitkäniemiPohjois-HaagaSepänkyläTampere eteläinenTattariharjunVaaralaVantaankoskiVästersundom