Lepsøybrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lepsøybrug
Fylkesvei 150.svg
Lepsøybrug ontwerp.jpg
Overspant zee
Rijstroken 1x2
Totale lengte 800 meter
Hoofdoverspanning 160 meter
Hoogte brugdek 41 meter
Openstelling 2023
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

Niet te verwarren met de Lepsøysundbrug in Hordaland.

De Lepsøybrug (Noors: Lepsøybrua) is een in aanbouw zijnde kokerbrug in Noorwegen, gelegen ten noorden van Ålesund in Møre og Romsdal. De brug is onderdeel van het project Nordøyvegen.

Kenmerken

De Lepsøybrug is een stalen kokerbrug van 800 meter lengte, met een hoofdoverspanning van 160 meter. De brug heeft een doorvaarthoogte van 41 meter. De brug overspant een zeestraat tussen het vasteland en het eiland Lepsøya. De brug bereikt het eiland Lepsøya echter niet, maar sluit op het kleine eiland Lauka aan op een rotonde naar een tweede, kleine brug naar Lepsøya en de Haramsfjordtunnel. Aan beide uiteinden van de Lepsøybrug ligt een dam in zee om de totale oeververbinding van 2,7 kilometer lengte mogelijk te maken.

Toekomst

De Lepsøybrug is onderdeel van het project Nordøyvegen, dat bestaat uit drie onderzeetunnels en de Lepsøybrug. De Lepsøybrug vormt het zuidelijkste deel van het project, en is tevens de schakel naar het vasteland. In januari 2018 is de aanbesteding gestart, waarbij biedingen gevraagd werden voor zowel een betonnen kokerbrug volgens de vrije uitbouwmethode, als een stalen koker waarop het brugdek rust.[1] De meeste biedingen gingen uit van een stalen brug, die weliswaar duurder was, maar minder bouwtijd vereiste.[2] Vervolgens is gekozen voor een stalen kokerbrug. De complete bruglengte van 800 meter is in één week in september 2020 geplaatst.[3] De stalen hoofdoverspanning van 160 meter is de langste van dit type in Noorwegen.

Zie ook

Het project Nordøyvegen omvat de volgende bruggen en tunnels;

brug/tunnel lengte
Nogvafjordtunnel 5.730 m
Fjørtoftfjordtunnel 3.680 m
Haramsfjordtunnel 3.505 m
Lepsøybrug 800 m

Referenties