Lesotho

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Lesotho.svg
Lesotho
Lesotho.png
Hoofdstad Maseru
Oppervlakte 30.355 km²
Inwonertal 2.067.000
Lengte wegennet 1.087 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode LS

Lesotho is een klein binnengesloten[1] land in het zuiden van Afrika. Het land is ongeveer ter grootte van tweederde van Nederland en telt 2 miljoen inwoners. De hoofdstad is Maseru.

Inleiding

Lesotho is een enclave in Zuid-Afrika, en wordt aan alle kanten omgeven door dit land. Het land is sterk bergachtig, met het laagste punt op 1.400 meter. De Thabana Ntlenyana is met 3.482 meter het hoogste punt. Het land meet ongeveer 220 bij 160 kilometer en de hoofdstad Maseru ligt direct aan de grens met Zuid-Afrika. Buiten de hoofdstad zijn er geen andere plaatsen van belang. Er lopen ook geen grote rivieren door Lesotho, maar er ontspringen wel veel rivieren.

Het land werd in 1966 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk, en is een monarchie. Het land kent een geschiedenis van coups en is over gegaan naar een democratisch land. Diamanten zijn een belangrijk exportproduct. Het land is relatief arm met een inkomen van $ 1.200 per inwoner. Het voortbestaan van het land op lange termijn is in gevaar doordat een groot deel van de bevolking met aids besmet is. De officiële talen van Lesotho zijn het Sesotho en Engels.

Wegennet

Het wegennet van Lesotho is zeer beperkt, de Britten hebben vrijwel niks aan het wegennet gedaan in de koloniale tijd, in 1966 had het land één korte verharde weg van de hoofdstad Maseru naar de luchthaven. In de jaren 70 werd het wegennet substantieel uitbreid en het verharde wegennet is tegenwoordig circa 1.000 kilometer lang. In het centrale deel van Lesotho liggen echter nog steeds vrijwel geen wegen, mede door het sterk bergachtige karakter van het land. Er zijn geen autosnelwegen in Lesotho, en er is één belangrijke grensovergang met Zuid-Afrika, waar de N8 uit Zuid-Afrika overgaat in de A2 door Maseru. Deze grensovergang is behoorlijk modern. De A2 door Maseru is met 2x2 rijstroken uitgebouwd en kent één ongelijkvloerse kruising.

Wegnummering

Er zijn 4 wegnummerlagen, de A, B, C en D-wegen, wat lijkt te zijn gebaseerd op het Britse systeem. A-wegen hebben één en twee cijfers, B-wegen hebben twee en drie cijfers en C-wegen hebben drie cijfers. De D-wegen hebben 4 cijfers. Het is onduidelijk of wegnummers op de bewegwijzering worden aangegeven.

Bewegwijzering

Er is weinig bekend over de bewegwijzering in Lesotho. Mogelijk gebruikt het land dezelfde bewegwijzering als in Zuid-Afrika, dat tevens in diverse landen in zuidelijk Afrika wordt gebruikt. Het is onwaarschijnlijk dat er wegwijzers uit de koloniale tijd staan, aangezien er destijds vrijwel geen wegen waren.

Referenties

  1. Een land dat niet aan zee ligt


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan