Lesotho

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Lesotho.svg
Lesotho
Lesotho.png
Hoofdstad Maseru
Oppervlakte 30.355 km²
Inwonertal 2.204.000
Lengte wegennet 1.087 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode LS

Lesotho, formeel het Koninkrijk Lesotho (Sotho: Muso oa Lesotho) is een klein land in het zuiden van Afrika. Het land is ongeveer ter grootte van tweederde van Nederland en telt 2 miljoen inwoners. De hoofdstad is Maseru.

Inleiding

Geografie

Lesotho is een enclave in Zuid-Afrika, en wordt aan alle kanten omgeven door dit land. Het land is sterk bergachtig, met het laagste punt op 1.400 meter. De Thabana Ntlenyana is met 3.482 meter het hoogste punt. Het land meet ongeveer 220 bij 160 kilometer en de hoofdstad Maseru ligt direct aan de grens met Zuid-Afrika. Buiten de hoofdstad zijn er geen andere plaatsen van belang. Er lopen ook geen grote rivieren door Lesotho, maar er ontspringen wel veel rivieren. Lesotho heeft een subtropisch hooglandklimaat met twee seizoenen. De maximumtemperatuur varieert van 15 °C in de winter tot 28 °C in de zomer. De meeste neerslag valt in de zomer.

Demografie

Lesotho groeide van 700.000 inwoners in 1950 naar 1,8 miljoen in 2000. De bevolking is nog ruraal, de enige stad van omvang is de hoofdstad Maseru, gelegen aan de grens met Zuid-Afrika. Andere plaatsen zijn klein van omvang. De bevolking van Lesotho bestaat uit de etnische groep Basotho, die de taal Sesotho spreekt.

Economie

Lesotho is economisch sterk verweven met Zuid-Afrika. De economie is gebaseerd op de landbouw, voor de rest werken vrouwen vaak in de textielindustrie en de mannen in mijnen in Zuid-Afrika. Lesotho is een arm land, maar heeft één van de laagste cijfers van analfabetisme in Afrika, de overheid investeert stevig in het onderwijs. De voornaamste grondstoffen zijn water en diamanten. Een groot economisch project is het Lesotho Highlands Water Project.

Geschiedenis

Het huidige land Lesotho ontstond in 1822 onder de naam Basutoland als koninkrijk. Later in de 19e eeuw raakten de inwoners in conflict met Britse en Nederlandse migranten uit de Kaapkolonie die verder landinwaarts trokken. Midden 19e eeuw waren er een serie conflicten met de Boeren, en verloren hun territorium in de laaglanden naar het westen. Het conflict eindigde toen Basutoland een Brits protectoraat werd in 1868.

Het land werd in 1966 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk als het Koninkrijk Lesotho. Het land kende na onafhankelijkheid tal van staatsgrepen. De koning van Lesotho is een voornamelijk ceremoniële functie. De locatie van Lesotho maakt het land sterk afhankelijk van de economie en politiek van Zuid-Afrika.

Wegennet

Het wegennet van Lesotho is zeer beperkt, de Britten hebben vrijwel niks aan het wegennet gedaan in de koloniale tijd, in 1966 had het land één korte verharde weg van de hoofdstad Maseru naar de luchthaven. In de jaren 70 werd het wegennet substantieel uitbreid en het verharde wegennet is tegenwoordig circa 1.000 kilometer lang. In het centrale deel van Lesotho liggen echter nog steeds vrijwel geen wegen, mede door het sterk bergachtige karakter van het land. Er zijn geen autosnelwegen in Lesotho, en er is één belangrijke grensovergang met Zuid-Afrika, waar de N8 uit Zuid-Afrika overgaat in de A2 door Maseru. Deze grensovergang is behoorlijk modern. De A2 door Maseru is met 2x2 rijstroken uitgebouwd en kent één ongelijkvloerse kruising.

Wegnummering

Er zijn 4 wegnummerlagen, de A, B, C en D-wegen, wat lijkt te zijn gebaseerd op het Britse systeem. A-wegen hebben één en twee cijfers, B-wegen hebben twee en drie cijfers en C-wegen hebben drie cijfers. De D-wegen hebben 4 cijfers. Het is onduidelijk of wegnummers op de bewegwijzering worden aangegeven.

Bewegwijzering

Er is weinig bekend over de bewegwijzering in Lesotho. Mogelijk gebruikt het land dezelfde bewegwijzering als in Zuid-Afrika, dat tevens in diverse landen in zuidelijk Afrika wordt gebruikt. Het is onwaarschijnlijk dat er wegwijzers uit de koloniale tijd staan, aangezien er destijds vrijwel geen wegen waren.

Referenties


Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoRepubliek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRwandaSão Tomé en PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan