Lewis and Clark Memorial Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lewis and Clark

Memorial Bridge

Overspant Lake Francis Case
Rijstroken 2x2
Totale lengte 619 meter
Hoofdoverspanning c.76 meter
Hoogte brugdek 10 meter
Openstelling 08-1974
Verkeersintensiteit 7.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Lewis and Clark Memorial Bridge is een liggerbrug in de Verenigde Staten, gelegen over het Lake Francis Case, een stuwmeer in de Missouri River in South Dakota. De brug is onderdeel van de Interstate 90, gelegen bij Chamberlain.

Kenmerken

De Lewis and Clark Bridge is een stalen liggerbrug met een totale lengte van 619 meter en een maximale overspanning van circa 76 meter. De brug ligt op een helling, het oostelijke landhoofd ligt op een verheffing in het landschap. Aan de westkant is een groot talud in het meer gebouwd om de bruglengte te verkorten. Het brugdek is 23,7 meter breed, met 2x2 rijstroken en vluchtstroken. Over de brug verloopt de Interstate 90. De brug is de middelste van drie bruggen ter hoogte van Chamberlain, naar het zuiden ligt een spoorbrug, naar het noorden ligt een brug van I-90 Bus.

Geschiedenis

In 1925 opende de eerste brug over de Missouri River ter hoogte van Chamberlain. Tussen 1946 en 1953 werd de Fort Randall Dam gebouwd, daartoe moesten alle bestaande bruggen over de Missouri River verhoogd worden. Daartoe is de bestaande brug in 1953 vervangen. Deze brug verwerkte verkeer op de US 16.

Toen de bouw van I-90 gepland was werd overwogen de brug van de US 16 te gebruiken, maar dat zou een tracé recht door Chamberlain betekenen. Daardoor is besloten om iets zuidelijker een nieuwe brugverbinding te bouwen. De werkzaamheden waren omvangrijk omdat een groot talud in het stuwmeer nodig was om de bruglengte korter te maken. Op dit punt is het Lake Francis Case echter niet heel diep meer, waardoor dit mogelijk was. De brug werd in de eerste helft van de jaren '70 aangelegd, met een officiële inauguratie op 7 juli 1974 en een verkeersopenstelling in augustus 1974.[1]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 7.300 voertuigen van de brug gebruik. I-90 is een zeer rustige route door het midden van South Dakota.

Zie ook

Referenties