Lexington Bridge (Mississippi River)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lexington Bridge
Overspant Mississippi River
Rijstroken 2x3
Totale lengte 429 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek 19 meter
Openstelling 2004
Verkeersintensiteit 82.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Lexington Bridge is een liggerbrug in de Verenigde Staten, gelegen in de staat Minnesota. De brug overspant de Mississippi River in St. Paul en is onderdeel van de Interstate 35E.

Kenmerken

De Lexington Bridge is een stalen liggerbrug en bestaat feitelijk uit twee parallelle overspanningen. De brug is 429 meter lang met een onbekende hoofdoverspanning. De bruggen zijn samen 33,6 meter breed, met 2x2 rijstroken voor doorgaand verkeer en een weefstrook voor verkeer tussen twee aansluitingen. Het brugdek ligt 19 meter boven de Mississippi River. De brug is tolvrij.

Geschiedenis

De eerste brug op deze locatie is in 1965 aangelegd als onderdeel van de Interstate 35E door St. Paul. Dit was een smalle brug met 2x2 rijstroken en geen vluchtstroken. De brug werd in de eerste 20 jaar weinig gebruikt omdat de I-35E zowel ten noorden als ten zuiden van de brug tot 1987 ontbrak. Pas sinds 1990 is de I-35E doorgaand te berijden door St. Paul. Het verkeer nam daarna sterk toe, binnen enkele jaren na volledig gebruik bleek de brug al in slechte staat en moest deze vervangen worden. De brug is in twee fases vervangen, eerst is er aan de westzijde een nieuwe brug naast gebouwd, waarna de oude brug is afgebroken en op die plek een tweede overspanning is gebouwd. De vervanging ging relatief snel in 2003-2004. De nieuwe brug is breder met 2x3 rijstroken en linker- en rechter vluchtstroken en een fiets/voetpad.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 82.000 voertuigen over de brug, die daarmee vrij intensief bereden wordt.

Zie ook

Referenties