Libanon

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Lebanon.svg
لُبْنَان‎ - Lubnān
Libanon.png
Hoofdstad Beirut
Oppervlakte 10.452 km²
Inwonertal 6.185.000
Lengte wegennet 6.198 km
Lengte snelwegennet 160 km
Eerste snelweg 1957
Benaming snelweg ?
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode RL

Libanon is een klein land in het westen van Azië. Het land is gelegen aan de oostkust van de Middellandse Zee en telt 6,2 miljoen inwoners, en is ongeveer ter grootte van een kwart van Nederland.

Inleiding

Libanon omvat een strook land langs de oostkust van de Middellandse Zee die 210 bij 70 kilometer meet. Het land grenst in het zuiden aan Israël en in het oosten en noorden aan Syrië. De hoofdstad Beirut ligt centraal aan de westkust, andere grote steden zijn Tripoli in het noorden en Saida (Sidon) in het zuiden. De kuststrook is sterk verstedelijkt, in de bergen en in het oosten wonen minder mensen. De grootste plaats in het oosten van het land is Zahlé. Het grootste deel van Libanon is sterk bergachtig, behalve een smalle kuststrook en de Bekaavallei in het oosten. De Qurnat as Sawda' is het hoogste punt op 3.088 meter hoogte. In Libanon kan in de winter geskied worden. Boven de 1800 meter ligt 4 maanden per jaar sneeuw, boven 2500 meter ligt 6 maanden per jaar sneeuw. Libanon heeft meer neerslag dan andere landen in de regio. Het noordoosten is het droogst.

Libanon werd in 1943 onafhankelijk van Frankrijk en kent een lange instabiele geschiedenis met buurland Israël, die voor het laatst in 2006 tot een korte oorlog leidde. Ook intern is het in Libanon soms onrustig. Het land is relatief ontwikkeld, met een markteconomie. De landbouw heeft veel potentie in Libanon. De economie is voornamelijk gebaseerd op kleine ondernemingen. Toerisme is van vrij groot belang, maar heeft te lijden onder het instabiele politieke klimaat. Tussen 1975 en 1990 vond er een burgeroorlog plaats die de reputatie van Libanon ruïneerde. Tot 2006 volgde opnieuw een periode van economische groei.

Wegennet

Het wegennet van Libanon is als gevolg van het bergachtige karakter van het land niet erg uitgebreid. De belangrijkste weg loopt langs de kust, vanaf Naqoura aan de hermetisch afgesloten grens met Israël via Saida, Beirut en Tripoli naar de grens met Syrië, richting Tartus en Latakia. Deze route is over grotere delen als expresweg uitgebouwd; van een volwaardige snelweg is nauwelijks sprake, ondanks dat men het welbekende snelwegbord wel gebruikt. Libanon heeft circa 160 kilometer expresweg, en ook de wegennetten in de grotere steden zijn redelijk ontwikkeld, met ongelijkvloerse kruisingen en tunnels onder kruispunten. Door de hoge bevolkingsdichtheid is de capaciteit echter ontoereikend en zijn met name in en rond Beirut files aan de orde van de dag. Het ontbreekt ook aan goede ringwegen, zoals bij Beirut en Tripoli. In het binnenland lopen slechts enkele wegen, waarbij de route naar Chtoura de belangrijkste binnenlandse route is. In Chtoura splitst deze weg zich in twee routes, één naar het noorden de Bekaavallei in naar Zahlé, Baalbek en uiteindelijk de grensovergang richting Homs in Syrië, en één naar het oosten naar de Syrische grens bij Anjar. Dit is tot de grens een reguliere hoofdweg, vanaf de grens loopt een autosnelweg naar de Syrische hoofdstad Damascus. Dit is de belangrijkste grensovergang van Libanon en de hoofdroute tussen Beirut en Damascus.

Door de huidige situatie in Syrië en de gesloten grens met Israël is er weinig internationaal verkeer in Libanon. Er is wel een veerverbinding tussen Tripoli en de Turkse haven Taşucu.

Wegnummering

De ééncijferige routes vormen de hoofdwegen, waarbij de routes 1 t/m 3 vanuit Beirut uitstralen. Routes 4,5,6 en 9 zijn andere hoofdwegen. De tweecijferige routes zijn minder belangrijk en gezoneerd, waarbij de zone gebaseerd is op het eerste nummer. Zone 1 is het noorden, zone 2 het midden en zone 3 het zuiden.[1]

Wegnummers worden op de bewegwijzering niet aangegeven.

Bewegwijzering

De bewegwijzering bestaat uit groene borden met witte letters op autosnelwegen en blauwe borden met witte letters op andere wegen. Het gebruikte lettertype is het Interstate Gothic.[2][3] De bewegwijzering is zowel in het Frans als het Arabisch.[4] Op autosnelwegen worden vorkborden naar Brits model gebruikt.[5] De afritborden hebben echter weer een Frans model.[6][7][8] Handwegwijzers lijken ook naar Frans model.[9]

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea