Liberia

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Liberia.svg
Liberia
Liberia.png
Hoofdstad Monrovia
Oppervlakte 111.369 km²
Inwonertal 4.503.000
Lengte wegennet 657 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode LB

Liberia is een klein land in het westen van Afrika. Het land is circa 3 keer zo groot als Nederland en telt 4,5 miljoen inwoners. De hoofdstad is Monrovia.

Inleiding

Liberia ligt aan de Atlantische kust, die ter plekke de Peperkust wordt genoemd. Het land grenst in het westen aan Sierra Leone, in het noorden aan Guinea en in het oosten aan Côte d'Ivoire. De hoofdstad Monrovia ligt in het westen van het land aan de kust. Daarnaast is Buchanan van belang. Het land is vrij dunbevolkt, waarbij de meeste bevolking in de regio Monrovia woont. Het land is heuvelachtig en bergachtig in het noorden, met een vlakkere kuststrook, bedekt met mangrove bossen. Liberia meet maximaal 480 bij 270 kilometer.

Het land is opvallend daar het nooit een kolonie is geweest. Het land werd in 1821 gesticht door bevrijde slaven uit de Verenigde Staten. De hoofdstad is ook vernoemd naar de toenmalige Amerikaanse president Monroe. Met Amerikaanse hulp begon het land in de Tweede Wereldoorlog te ontwikkelen. De Amerikanen bouwden de haven en luchthaven van Monrovia. Vanaf de jaren 80 kende Liberia een autoritair bewind, met twee burgeroorlogen; in 1989 en 1999. Sinds 2003 is het land weer stabiel en rustig. Tegenwoordig is Liberia een democratisch land. Mede door de twee burgeroorlogen geldt Liberia als één van de armste landen van Afrika, met een inkomen van $ 400 per inwoner. Belangrijke exportproducten zijn erts, diamanten en landbouwproducten. Liberia is één van de weinige landen dat niet het metrische systeem gebruikt. Er wordt een mix van metrische en imperiale maten gebruikt, vaak door elkaar. De officiële taal in Liberia is het Engels.

Wegennet

Het wegennet van Liberia is verwoest door de laatste burgeroorlog en gebrek aan onderhoud, in combinatie met het tropische klimaat. Circa 600 kilometer weg is verhard, grotendeels in slechte staat. Er zijn maar een paar hoofdwegen, de weg van Monrovia naar Buchanan en Bomi Hills, en vanaf Monrovia naar Gahnpa aan de grens met Guinea. Het wegennet is bijzonder slecht geïntegreerd met dat van de buurlanden, maar er zijn plannen om een doorgaande route vanaf Dakar naar Lagos aan te leggen, welke ook door Liberia moet gaan lopen. In Liberia zijn geen autosnelwegen. De hoofdstad Monrovia ligt op twee schiereilanden, met één brug die beide delen verbindt. Een tweede brug ligt in puin. Door Monrovia loopt een vierstrooksweg, zonder rijbaanscheiding. Vrijwel alle zijstraten hiervan zijn onverhard.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Liberia.

Bewegwijzering

Bewegwijzering is vrijwel non-existant in Liberia. Daar het nooit een kolonie is geweest, zijn er ook geen koloniale machten die bewegwijzering hebben geplaatst, zoals in veel Afrikaanse landen het geval is.

Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan