Libië

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Libya.svg
ليبيا ‎ Lībiyā
Libië.png
Hoofdstad Tripoli
Oppervlakte 1.759.541 km²
Inwonertal 6.412.000
Lengte wegennet 47.590 km
Lengte snelwegennet ~40 km
Eerste snelweg ?
Benaming snelweg ?
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode LAR

Libië is een groot land in het noorden van Afrika. Het land is circa 44 keer zo groot als Nederland en telt ruim 6 miljoen inwoners. De hoofdstad is Tripoli, Ṭarābulus in het Arabisch.

Inleiding

Libië omvat een fors deel van Noord-Afrika en ligt aan de Middellandse Zee. Het grenst in het westen aan Tunesië en Algerije, in het zuiden aan Niger en Tsjaad en in het oosten aan Sudan en Egypte. Malta ligt 330 kilometer ten noorden van Libië, Italië 440 kilometer en Griekenland 300 kilometer. De hoofdstad Tripoli ligt in het noordwesten aan de kust. Buiten de agglomeratie Tripoli zijn er weinig andere grote plaatsen, alleen Sirte, Misrata en Benghazi zijn nog van belang. Veruit het grootste deel van Libië wordt gedomineerd door de Sahara. Niet meer dan een strook van circa 30 kilometer landinwaarts is gecultiveerd, maar in het oosten loopt de Sahara direct door tot aan de zee.

Libië is het hoogst ontwikkelde land van Afrika volgens de Human Development Index, en heeft het vierde hoogste inkomen per inwoner met $ 14.300, fors hoger dan de meeste buurlanden. Libië was een dictatuur, maar de buitenlandse relaties zijn in de 21e eeuw sterk verbeterd. De economie leunt zwaar op de oliehandel, die vrijwel de gehele export beheerst. De forse inkomsten uit olie maakten het de overheid mogelijk een aanzienlijke welvaartsstaat na te streven. De werkloosheid is echter hoog. Men spreekt Arabisch in Libië, maar de oudere generatie heeft ook kennis van het Italiaans. Het land gold als één van de minst corrupte in Afrika, maar de situatie is sinds 2011 instabiel.

Wegennet

Doordat Libië geen grote bevolkingsomvang kent, die bovendien sterk geconcentreerd is in en rond Tripoli, heeft Libië geen uitgebreid wegennet. Wel zijn vrijwel alle wegen van enig belang verhard, naar verhouding tot bevolking heeft Libië het grootste netwerk van verharde wegen in Afrika. De belangrijkste weg is de kustroute vanaf de Tunesische grens via Tripoli naar de grens met Egypte. Een afsnijding bestaat in de regio Cyrenaica, die binnendoor door de woestijn gaat. Daarnaast lopen er een aantal wegen verder de Sahara in, met name in het westen. Deze bedienen vooral enkele dorpen en plaatsen waar olie wordt gewonnen. Het autobezit in Libië is het hoogste in heel Afrika, er zijn 234 personenauto's per 1.000 inwoners, ongeveer de helft van in Nederland.

De oost-westroute langs de kust is tussen de grens met Tunesië en Bishr over 900 kilometer met 2x2 rijstroken uitgebouwd. Dit is geen autosnelweg, er zijn gelijkvloerse kruisingen, alhoewel die buiten de regio Tripoli spaarzaam zijn. Rondom Tripoli liggen een aantal wegen die als autosnelweg geclassificeerd kunnen worden, circa 40 kilometer in totaal die uitsluitend ongelijkvloerse kruisingen hebben. Tripoli heeft een modern wegennet, met twee ringwegen, terwijl een derde ringweg in aanbouw is. De oostelijke invalsweg naar het centrum is eveneens een snelweg.

Flag of Libya.svg Autosnelwegen en expresswegen in Libië Flag of Libya.svg

Libya Coastal RoadSecond Ring RoadThird Ring RoadAirport Highway


Wegnummering

Er is geen wegnummering in Libië. Wegen hebben namen. Libië is één van de weinige landen in Afrika die in het geheel geen wegnummering heeft.

Bewegwijzering

De bewegwijzering bestaat uit blauwe borden met witte letters[1][2][3][4], en is vaak enkel in het Arabisch. Er zijn echter ook groene borden met witte letters.[5][6] Er wordt onderscheid gemaakt naar groene en blauwe borden.[7] Vorkborden naar Duits model worden in Libië gebruikt.[8] Het snelwegsymbool wordt ook gebruikt.[9] Er wordt ook onderscheid gemaakt naar lokale, witte doelen.[10]

Referenties

Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan