Libya Coastal Road

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway Egypt.svg
Libya Coastal Road map.png
-
Begin Ra's Ajdir (TN)
Einde Musaid (ET)
Lengte 1.800 km
Route

Flag of Tunisia.svg N1 FR.svg

Centrum.svg Ra's Ajdir

Centrum.svg Zelten

Centrum.svg Zuwarah

Centrum.svg Sabratah

Centrum.svg Az-Zawiyah

Centrum.svg Tripoli

Centrum.svg Homs

Centrum.svg Misrata

Centrum.svg Sirte

Centrum.svg Brega

Centrum.svg Ajdabiya

Centrum.svg Qaminis

Centrum.svg Benghazi

Centrum.svg Al Marj

Centrum.svg Al Bayda

Centrum.svg Derna

Centrum.svg Tobruk

Centrum.svg Musaid

Flag of Egypt.svg Egypt 55.svg

De Coastal Road (Arabisch: الطريق الساحلي) is een hoofdweg in Libië. De weg is de belangrijkste weg van het land en verloopt langs de Middellandse Zeekust, vanaf de grens met Tunesië via Tripoli, Misrata, Benghazi en Tobruk naar de grens met Egypte. Een groot deel, maar niet de gehele route is met 2x2 rijstroken uitgevoerd, maar een echte snelweg is het niet. De weg is 1.800 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint bij Ra's Ajdir op de grens met Tunesië, aan Tunesische zijde gaat de N1 verder naar Médinine en Gabès. De weg voert door het kustgebied van Libië, oostwaarts naar Tripoli, ruim 150 kilometer oostelijker. Er liggen twee grotere steden op dit deel van de route, Zuwarah en Az-Zawiyah. De route is hier uitgevoerd met 2x2 rijstroken en rond Zuwarah is een rondweg. Rond Az-Zawiyah ligt geen echte rondweg, maar zijn wel drie ongelijkvloerse aansluitingen. Dichter bij Tripoli zijn meer ongelijkvloerse aansluitingen. De kustweg verloopt via het centrum. De Second Ring Road is hier beschikbaar voor doorgaand verkeer, en is een snelweg. De route door Tripoli is een mix van verkeerspleinen, rotondes, kruispunten en ongelijkvloerse kruisingen.

Ten oosten van Tripoli loopt de weg eerst direct langs zee, later wat verder landinwaarts. Dichter bij Homs zijn wat lage heuvels. De weg telt tot Sirte 2x2 rijstroken. Een deel van de route, met name het eerste deel rond Homs en Misrata voert door vrij dichtbevolkt gebied, dat geïrrigeerd wordt, en dus vrij groen is. Hier is vrij veel bebouwing op de route. Tussen Misrata en Sirte verloopt de weg meer door de woestijn, en is de weg erg eenvoudig, veelal niet meer dan twee banen van asfalt door de woestijn zonder wegmarkering.

De route rond de Golf van Benghazi tussen Sirte en Ajdabiya is grotendeels enkelbaans. Dit deel is ook erg dunbevolkt, met alleen woestijn en soms wat kleine dorpen of olie/gas-gerelateerde industrie. Bij Ajdabiya heeft doorgaand verkeer de mogelijkheid om een flink stuk van de kustroute af te snijden en door de woestijn naar Tobruk te rijden. De kustweg volgt de Middellandse Zee, en verloopt vanaf Ajdabiya noordwaarts met 2x2 rijstroken. Dit traject is één van de modernste van Libië, met 2x2 rijstroken, vluchtstroken en goede wegmarkeringen. Een snelweg is het echter niet, er zijn sporadisch gelijkvloerse kruisingen. Men bereikt dan Benghazi, de tweede stad van Libië. Hier zijn diverse rondwegen voorhanden, de buitenste rondweg gaat vrij ver buiten Benghazi om, en is met 2x2 rijstroken uitgevoerd.

De kuststreek van Benghazi naar Derna is landschappelijk sterk afwijkend van de rest van de kustroute, met groene heuvels, met zelfs wat bos. Het eerste deel hiervan voert direct langs de kust en is met 2x2 rijstroken uitgevoerd. De rest van de route tot Derna voert wat meer landinwaarts en is enkelbaans, en bij vlagen erg bochtig. De grootste stad op dit deel van de route is Al Bayda. Men moet dan dwars door Derna, waarna de weg zuidoostwaarts de woestijn in loopt, nog steeds op afstand de contour van de kust volgend. Dit deel is weer dubbelbaans. Men bereikt dan Tobruk, de oostelijkste grotere stad van Libië. Het laatste deel van de route voert oostwaarts door de woestijn, waarna men de grens met Egypte bereikt. Aan Egyptische zijde gaat Highway 55 verder naar El Alamein en Alexandria.

Geschiedenis

De weg is oorspronkelijk in de Italiaanse koloniale periode aangelegd als de 'Via Balbia' en kwam in 1937 gereed. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was deze weg de voornaamste route waar gevechten tussen de Duitsers en de geallieerden plaats vonden. De weg is in 1967 grootschalig gerenoveerd.

De Coastal Road is de belangrijkste weg van Libië en delen zijn al vanaf de jaren 70 verdubbeld naar 2x2 rijstroken. Echter buiten de ruime regio Tripoli zijn veel trajecten pas rond 2009-2010 naar 2x2 rijstroken verbreed, bijvoorbeeld ten westen van Zuwarah en tussen Derna en Tobruk. Het deel tussen Ajdabiyah en Benghazi is ook rond die tijd gemoderniseerd, maar had al 2x2 rijstroken.

De Coastal Road is een integraal onderdeel van de Trans-Africa Highway 1.

Toekomst

In pan-Afrikaanse bouwvisies wordt ook een kustsnelweg langs de Middellandse Zee voorzien, vanaf Marokko tot Egypte. Het deel in Libië zal niet zo snel aangelegd worden aangezien de huidige route al grotendeels met 2x2 rijstroken is uitgevoerd en er dus weinig noodzaak is om een parallelle snelweg aan te leggen. In de buurlanden is de route grotendeels een snelweg, behalve in Egypte, waar nog een deel ontbreekt. In de toekomst is het wellicht mogelijk om vanaf Dakar tot Cairo over 2x2-wegen of autosnelwegen te rijden. Met name in Marokko, Algerije en Tunesië is deze route van hoogwaardige kwaliteit.

In augustus 2013 werd de aanleg van een 400 kilometer lang stuk snelweg in Oost-Libië gegund aan een Italiaans consortium. Het gaat om het deel vanaf Al Marj, nabij Benghazi, tot aan de Egyptische grens bij Emsaad. De aanleg kost € 963 miljoen.[1] Vanwege de instabiele situatie in Libië is de bouw destijds niet echt gestart.[2]

Referenties

Flag of Libya.svg Autosnelwegen en expresswegen in Libië Flag of Libya.svg

Libya Coastal RoadSecond Ring RoadThird Ring RoadAirport Highway