Lichtmast

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Definitie

Mast bestemd voor het dragen van één of meer verlichtingsarmaturen


Toelichting

Een lichtmast wordt in de volksmond ook wel een lantaarnpaal genoemd. Een lichtmast behoort tot de openbare verlichting (OV).

Lichtmasten zijn er in vele hoogten en vormen. Daarbij kenmerken de jaren '60 en '70 zich door het vaker toepassen van functionele standaardontwerpen, terwijl vanaf de jaren '90 van de vorige eeuw design-lichtmasten vaker worden toegepast.

In het begin werden armaturen regelmatig direct aan een houten telegraaf- of elektriciteitsmast opgehangen. Nadat de bedrading onder de grond verdween, heeft een aantal houten masten jarenlang dienst gedaan als lichtmast. Tegenwoordig zijn de masten van modernere materialen gemaakt, zoals (roestvrij) staal, (giet)aluminium en polyester.

Lichtmastnummering

Lichtmastnummer 02014, aan de N35, locatie 0074 (hm 7,4), 1 lamp.
Lichtmast 604 langs de (voormalige) rijksweg 835 (N35).

Ten behoeve van onderhoud, vervanging en beheer op afstand zijn lichtmasten in de regel genummerd. Hierbij passen wegbeheerders verschillende methodieken toe.

Provincies en het rijk gebruiken vaak een nummering gebaseerd op locatie, omdat de wegen in hun beheer meestal niet continu verlicht zijn, maar alleen per locatie, zoals een aansluiting, kruispunt of rotonde. Per locatie is er vaak een kast waar een aantal lichtmasten op aangesloten zijn. Bij gemeenten liggen veelal langs alle wegen kabels waardoor er alleen een sequentiële nummering wordt toegepast, al dan niet met een prefix of suffix om parallel gelegen fietspaden aan te duiden (bijvoorbeeld lichtmast 25F of F25).

In gemeenten is de lichtmastnummering daardoor niet uniek, er zijn vele lichtmasten met het nummer 1. Deze zijn vaak per straat, route of kabelleiding genummerd. Belangrijke hoofdwegen hebben soms een identificatie van de locatie, bijvoorbeeld een afkorting van een straatnaam. Bij provincies en het rijk zijn de lichtmasten gebaseerd op locatie, soms met wegnummer of een nummer van de OVI-kast met een nummer voor alle lichtmasten die daar op aangesloten zijn, bijvoorbeeld OVI-100-00 voor de kast en OVI-100-01, OVI-100-02, etc. voor alle individuele lichtmasten.

Lichtmasten worden per mast en niet per armatuur genummerd. Veel lichtmasten hebben 1 armatuur, maar 2 of meer komt regelmatig voor. Op rotondes zijn lichtmasten vaak geïntegreerd met een bewegwijzeringsmast, deze masten hebben vaak 4 armaturen, die geletterd zijn (A, B, C, D, etc.) Bij masten met zowel bewegwijzering als verlichting zijn vaak twee nummers van belang, het kruispuntnummer en het lichtmastnummer.

Een lichtmastnummering met een suffix is niet ongebruikelijk, bijvoorbeeld als één lichtmast vervangen wordt, bijvoorbeeld na een aanrijding, kan het nummer soms niet hergebruikt worden en komt er bijvoorbeeld een 'N' achter het nummer. Indien er tussen bestaande lichtmasten nieuwe worden geplaatst, kunnen letters toegevoegd worden, vaak alleen A, B maar soms ook meer.

Referenties