Liechtenstein

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Liechtenstein.png
Liechtenstein
Liechtenstein.png
Hoofdstad Vaduz
Oppervlakte 160 km²
Inwonertal 38.000
Lengte wegennet 250 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg Autobahn
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode FL

Liechtenstein, formeel het Vorstendom Liechtenstein (Duits: Fürstentum Liechtenstein) is een ministaat in Centraal-Europa. Het land telt 38.000 inwoners en de hoofdstad is Vaduz. De grootste stad is Schaan.

Inleiding

Geografie

Liechtenstein is een dwergstaatje in de Alpen, ingeklemd tussen Zwitserland en Oostenrijk. Liechtenstein meet 25 kilometer van noord naar zuid en 12 kilometer van west naar oost. Het land bestaat uit de oostoever van de rivier de Rhein en de bergketens op de grens met Oostenrijk. Het hoogste punt is de Grauspitz met 2.599 meter hoogte. Door het hooggebergte is een aanzienlijk deel van de landoppervlakte niet makkelijk bereikbaar.

Demografie

Liechtenstein is het op 3 na kleinste land van Europa qua inwonertal. De hoofdstad Vaduz ligt centraal in het land en telt 5.100 inwoners. De grootste plaats Schaan telt 5.800 inwoners. Een derde van de inwoners is een buitenlander, met name van afkomst uit Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk. Tweederde van de werknemers is buitenlands. In Liechtenstein spreekt men Duits, een dialect dat sterk afwijkt van standaard Duitsland, maar nauw gerelateerd is aan het Duits dat in Zwitserland wordt gesproken.

Economie

Het land heeft een douane- en monetaire unie met Zwitserland. Het land gebruikt de Zwitserse Frank (CHF) als betaalmiddel. Het BNP per inwoner is één van de hoogste ter wereld, met in 2018 een nominaal BNP van $ 143.000 per inwoner. Per 19 december 2011 zijn de grenscontroles met Oostenrijk opgeheven. Goederen worden nog wel gecontroleerd.[1]

Geschiedenis

Het prinsdom Liechtenstein ontstond in 1718 toen de familie Liechtenstein - dat zijn oorsprong had in Niederösterreich - land zocht om representatie in de Rijksdag van het Heilige Roomse Rijk te verkrijgen. De aankoop van het land rond Vaduz was in eerste instantie vooral een middel voor de familie om invloed te krijgen, geen van de prinsen bezocht hun territorium in de 100 jaar erna. Na de val van het Heilige Rooms Rijk was er geen hogere leider meer om invloed op uit te oefenen, het stond daarna onder bestuur van Frankrijk onder Napoleon tot 1813. Vanaf 1815 behoorde Liechtenstein tot de Duitse Confederatie. Het duurde tot 1819 voordat een prins van het Huis van Liechtenstein daadwerkelijk in hun eigen territorium kwam, het volgende bezoek volgde pas in 1842. In de tweede helft van de 19e eeuw werd de eerste infrastructuur van Liechtenstein ontwikkeld, een spoorlijn tussen Zwitserland en Oostenrijk in 1872 en twee bruggen over de Rijn in 1886.

Liechtenstein was sterk verbonden met het Keizerrijk Oostenrijk en Oostenrijk-Hongarije tot aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. De prinsen van Liechtenstein verkregen hun inkomsten vooral uit Habsburg en brachten de meeste tijd in Wenen door, waardoor het land Liechtenstein nauwelijks bezocht werd door hun eigen leiders. In 1938 werd Oostenrijk geannexeerd door Nazi Duitsland, de prins Franz Josef verhuisde daarna permanent naar Liechtenstein. Meer dan 200 jaar nadat het prinsdom ontstond werd het ook echt bewoond door de prinsen van het Huis Liechtenstein. Liechtenstein bleef tijdens de Tweede Wereldoorlog neutraal en creëerde nauwe banden met Zwitserland in deze periode. Na de Tweede Wereldoorlog was Liechtenstein in financiële problemen, maar vanaf de jaren '70 begon het land bedrijven te trekken die wilden profiteren van het lage belastingniveau, waardoor Liechtenstein één van de rijkste landen ter wereld werd.

Wegennet

Het land heeft een klein wegennet dat enkelbaans wegen tussen de dorpen en stadjes heeft. Er is circa 250 kilometer verharde weg. Er is een doorgaande route vanaf Oostenrijk naar Zwitserland. Verkeer in Liechtenstein maakt vaak gebruik van de A13 in Zwitserland die parallel aan de grens loopt, met name voor noord-zuidverkeer is dit een snellere route. Het wegennet is beperkt in de berggebieden, met maar één echte bergweg, naar het op 1.600 meter hoogte gelegen Malbun. Deze weg heeft ook de langste tunnel van Liechtenstein, de 740 meter lange Tunnel Gnalp-Steg die in 1947 werd geopend.

Bewegwijzering

De bewegwijzering is gelijk aan die in Zwitserland.

Wegnummering

Er zijn geen genummerde wegen in Liechtenstein.

Verkeersveiligheid

jaar verkeersdoden[2]
2010 0
2011 2
2012 1
2013 2
2014 3
2015 2

Het aantal verkeersdoden in Liechtenstein is dermate laag dat het statistisch bureau geen onderscheid maakt tussen verkeersdoden en gewonden.[3]

Referenties

Wegen van Europa

AlbaniëAndorraArmeniëAzerbeidzjanBelgiëBosnië-HerzegovinaBulgarijeCyprusDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkGeorgiëGriekenlandHongarijeIerlandIJslandItaliëKazachstanKosovoKroatiëLetlandLiechtensteinLitouwenLuxemburgNoord-MacedoniëMaltaMoldaviëMonacoMontenegroNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenPortugalRoemeniëRuslandSan MarinoServiëSloveniëSlowakijeSpanjeTsjechiëTurkijeVaticaanstadVerenigd KoninkrijkWit-RuslandZwedenZwitserland

in cursief landen die deels in Europa liggen of met Europa geassocieerd worden