Lijst van bruggen over de Donau

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit is een lijst van bruggen over de Donau. De Donau is een 2.850 kilometer lange rivier in het midden en zuidoosten van Europa. Het is de op één na langste rivier van Europa, na de Volga. De rivier stroomt vanaf het Zwarte Woud in Duitsland tot in de Zwarte Zee op de grens van Roemenië en Oekraïne. Andere landen aan de Donau zijn Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië, Bulgarije en Moldavië. De Donau stroomt door het grootste aantal landen ter wereld (10), maar het stroomgebied omvat ook nog andere landen.

Vier hoofdsteden liggen aan de Donau, namelijk Wenen, Bratislava, Budapest en Belgrado. Zes andere Europese hoofdsteden liggen in het stroomgebied van de Donau aan één van de zijrivieren. Een groot deel van de rivier is bevaarbaar en de Donau is via het Rhein-Main-Donau-Kanal in Duitsland verbonden met de Rijn en daarmee de Noordzee.

Stroomgebied

Duitsland

De Donau ontspringt in het Zwarte Woud in het zuidwesten van Duitsland en heeft deze naam vanaf Donaueschingen, waar de rivieren Brigach en Breg samenvloeien. Donaueschingen ligt op 675 meter hoogte en is daarmee het hoogste deel van de Donau. De Donau meandert dan over de Schwäbische Alb in Baden-Württemberg. De eerste grotere stad aan de rivier is Ulm, waar de Iller in de Donau stroomt. Vanaf Ulm is de Donau bevaarbaar voor kleine schepen. Ulm ligt op 470 meter hoogte. De Donau kent oostelijker een vlakker landschap en is ook rechter. Ten oosten van Donauwörth stroomt de Lech in de rivier. De rivier stroomt daarna door Ingolstadt en bereikt later Regensburg, de grootste stad in Bayern aan de rivier. Bij Regensburg stromen de Naab en Regen in de Donau.

Vanaf Regensburg is de Donau een brede rivier, vaak al meer dan 500 meter breed. De rivier draait hier naar het zuidoosten en stroomt langs de voet van het Bayerischer Wald. Net voorbij Deggendorf stroomt de Isar in de Donau. Aan de Isar ligt de grote stad München, de vierde stad in het stroomgebied van de Donau. Later wordt het rivierdal nauwer, de rivier stroomt als laatste in Duitsland door de stad Passau, waar ook de Inn in de Donau uitmondt. De Inn watert ook een deel van het oosten van Zwitserland af, evenals het westen van Oostenrijk. De Inn heeft bij Passau een groter debiet dan de Donau zelf. Het stroomgebied van de Inn omvat Piz Bernina, het hoogste punt van het stroomgebied van de Donau.

Oostenrijk

De Donau stroomt vervolgens door het noorden van Oostenrijk. Grote delen van de rivier stromen hier door een relatief nauwe vallei, met heuvelland rondom. In eerste instantie vormt de Donau nog de grens tussen Duitsland en Oostenrijk. De grootste stad aan de Donau in het westen van Oostenrijk is Linz, hier stroomt de Traun de rivier in. Oostelijk van Krems an der Donau wordt het stroomdal veel breder en vlakker. Een markant punt is de Hermannskogel, een 542 meter hoge heuvel aan de rand van Wenen. Dit is het punt waar de Donau de Alpen verlaat. In Wenen is de Donau ongeveer 600 meter breed. De rivier stroomt door de wat nieuwere delen van de stad, het oude centrum ligt even van de hedendaagse rivier af. In Niederösterreich kent de Donau veel beboste rivieroevers in het verder kale akkerland. Op de grens met Slowakije stroomt de rivier de Morava de Donau in. De Morava ontspringt in Tsjechië. De Donau vormt daarna nog kortstondig de grens tussen beide landen.

Slowakije & Hongarije

Het oude centrum van Bratislava aan de Donau.
Budapest aan de Donau.

De Donau stroomt vervolgens door Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. De rivier stroomt maar kort door Slowakije zelf, even ten oosten van Bratislava vormt de rivier de grens met Hongarije. De rivier is deels ingedamd en stroomt door een vrij vlak landschap. De belangrijkste Slowaakse zijrivier is de Váh, die bij Komárno de Donau in stroomt. Vlak voordat de Donau de grens met Slowakije verlaat stroomt de rivier de Hron in de Donau. Dit is nabij de Hongaarse stad Esztergom, waar het landschap tijdelijk heuvelachtiger wordt voordat men Budapest bereikt.

Bij Vác maakt de Donau de grootste bocht tot dan toe en slaat naar het zuiden af. De rivier stroomt door de Hongaarse hoofdstad Budapest en deelt Hongarije op in een westelijk en oostelijk deel. De rivier stroomt door de Hongaarse Puszta, een vlakke steppe. Er liggen hier nog een aantal kleine industriesteden aan de Donau. In Hongarije stromen geen grote zijriveren de Donau in.

Kroatië & Servië

Vervolgens vormt de Donau min of meer de grens tussen Kroatië en Servië, alhoewel beide landen ook grondgebied aan de overzijde hebben. De rivier kent hier grotendeels ontoegankelijke oevers en heeft ook geen grotere steden op de oever, de voornaamste plaats is het Kroatische Vukovar. Nabij ligt wel de stad Osijek, waar de rivier de Drava de Donau in stroomt. Na Vukovar buigt de Donau naar het oosten af en stroomt daarna door het noorden van Servië, via de grotere stad Novi Sad. Even ten oosten van Novi Sad stroomt de rivier de Tisa (Tisza) de Donau in, dit is één van de grotere zijrivieren die ook het oosten van Hongarije en een stuk van Oekraïne afwatert.

De Donau stroomt vervolgens door Belgrado, één van de grote steden aan de rivier. In Belgrado stroomt de Sava in de Donau, één van de grootste zijriveren die ook delen van Slovenië, Kroatië en Bosnië-Herzegovina afwatert. Kleinere steden oostelijker aan de Donau zijn Pančevo en Smederovo. Daarna vormt de rivier de grens met Roemenië. Dit deel van de Donau voert door heuvelachtig gebied en door een nauwere vallei. Dit deel van de Donau is grotendeels ingedamd bij de Iron Gates, een markant punt van de rivier. Dit deel kent steile kliffen. Aan de rivier ligt hier de Roemeense stad Drobeta-Turnu Severin, dit is de grootste West-Roemeense stad aan de Donau. De Donau kent hier grote slingers en stroomt in het algemeen in zuidoostelijke richting.

Bulgarije

De Donau vormt vervolgens de noordgrens van Bulgarije met Roemenië. Dit deel stroomt de Donau vooral van west naar oost, het landschap kent hier aan Bulgaarse zijde wat verheffingen maar is verder vooral vlak met steppe. Er liggen geen grote steden aan dit deel van de Donau, wel enkele kleine steden, zoals Vidin en Ruse. De Donau is in dit gebied vaak rond 1 kilometer breed en kent veel kleine eilanden in de rivier. Er zijn voornamelijk wat kleine Bulgaarse zijrivieren, op dit deel stromen vanaf Roemenië ook enkele rivieren de Donau in, zoals de Olt en Argeș. De laatste Bulgaarse stad aan de Donau is Silistra.

Roemenië, Moldavië & Oekraïne

De Donau bij Cernavodă in Roemenië.

Na de Roemeense stad Călărași splitst de Donau zich in twee takken en buigt hierbij naar het noorden af. De rivier stroomt relatief lang in noordelijke richting, waar de grotere steden Brăila en Galaţi aan de Donau liggen. Galaţi is de laatste stad met meer dan 100.000 inwoners aan de Donau. Bij Galaţi stroomt de Siret de Donau in, de rivier buigt hier ook naar het oosten af. Op de grens met Moldavië stroomt de Prut de Donau in. Moldavië kent een oever van nog geen halve kilometer aan de Donau, de rivier vormt daarna de grens tussen Roemenië en Oekraïne.

De eigenlijke Donaudelta begint vanaf de Roemeense stad Tulcea. De delta ligt geheel in Roemenië, de internationale grens met Oekraïne volgt de noordelijkste tak van de Donau. Hier ligt Izmail aan, de grootste Oekraïense stad aan de Donau. De delta van de Donau kent meerdere takken en is een ontoegankelijk en laaggelegen moerasgebied. Meerdere takken monden in de Zwarte Zee uit, ongeveer halverwege Odessa en Constanţa.

Zijrivieren

Het stroomgebied van de Donau omvat ook landen die niet direct aan de rivier zelf liggen, maar worden afgewaterd via zijrivieren. Dit zijn Italië, Slovenië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Kosovo, Tsjechië en Polen. Opvallend is dat er in Hongarije geen zijrivieren van betekenis zijn, alhoewel de Tisza een grote en lange rivier is, die echter pas in Servië in de Donau stroomt. Bulgarije is het enige Donauland dat geen zijrivieren van betekenis heeft.

rivier lengte land(en)
Iller 146 km Duitsland
Lech 255 km Oostenrijk, Duitsland
Naab 197 km Duitsland
Regen 191 km Duitsland
Isar 292 km Oostenrijk, Duitsland
Inn 519 km Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland
Traun 156 km Oostenrijk
Enns 253 km Oostenrijk
Morava 354 km Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk
Váh 403 km Slowakije
Hron 298 km Slowakije
Drava 710 km Italië, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Hongarije
Tisza 966 km Oekraïne, Roemenië, Slowakije, Hongarije, Servië
Sava 992 km Slovenië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië
Velika Morava 493 km Servië
Olt 615 km Roemenië
Argeș 350 km Roemenië
Siret 647 km Oekraïne, Roemenië
Prut 953 km Oekraïne, Roemenië, Moldavië

Namen

De Voestbrücke over de Donau in Linz.

De Donau stroomt door meerdere taalgebieden en staat daardoor bekend onder meerdere namen. De Engelse naam 'Danube' is gebaseerd op de oud-Europese naam, de namen van meerdere rivieren in Oost-Europa zijn hier op gebaseerd, zoals de Dvina, Don, Dnieper en Dniestr. De hedendaagse namen in de talen van het stroomgebied zijn allemaal gebaseerd op Dānuvius, de Latijnse naam.

taal naam
Duits Donau
Slowaaks Dunaj
Hongaars Duna
Kroatisch Dunav
Servisch Dunav / Дунав
Bulgaars Dunav / Дунав
Roemeens Dunărea
Oekraïens Dunaj / Дунай

De Donau als vaarweg

De Donau is van oudsher een belangrijke vaarweg. Sinds de opening van het eerste Main-Donau-Kanal in Duitsland in 1846 is de rivier verbonden met de Rijn en de Noordzee. De rivier is tot in Duitsland bevaarbaar voor grotere binnenvaartschepen, alhoewel grote delen van de rivier breed en diep genoeg zijn voor aanzienlijk grotere schepen. In Duitsland en Oostenrijk is de rivier gekanaliseerd met stuwen en sluizen. De grotere schepen varen tot het Main-Donau-Kanal in Kelheim, maar kleinere schepen kunnen verder westwaarts varen tot bij Ulm. In Roemenië is een kanaal gegraven dat de Donau met de Zwarte Zee bij Constanța verbindt, dit geeft een kortere route naar de haven van Constanța.

Zeeschepen kunnen de Donau bevaren tot de stad Brăila in het oosten van Roemenië. Nabij geeft dit ook Moldavië zijn enige toegang tot zee. Het grootste natuurlijke obstakel zijn de IJzeren Poorten op de grens tussen Roemenië en Servië, tussen 1964 en 1972 is hier de grootste stuwdam in de Donau gebouwd. Het hoogteverschil bedraagt 35 meter, dat met grote sluizen wordt overwonnen. Hier zijn twee sluiskolken aan zowel de Servische als Roemeense zijde.

Wiener Donauregulierung

De Donau stroomt door de Oostenrijkse hoofdstad Wenen (Wien). Oorspronkelijk was dit een sterk meanderende rivier met vele eilanden en wetlands. De eigenlijke stad lag indertijd aan één van de kleinere takken, wat thans het Donaukanal is. Vanwege overstromingen is de Donau door Wenen gekanaliseerd en omgelegd. In de periode 1870-1875 is de Donau doorgestoken en gekanaliseerd. De Donau was toen 280 meter breed en had nog uiterwaarden. Overstromingen bleven echter een probleem en tussen 1972 en 1987 is in fases een lateraal afwateringskanaal gegraven die de Neue Donau heet. Deze projecten heten de Wiener Donauregulierung en waren de grootste aanpassingen van de gehele oorspronkelijke Donau. Het is ontworpen op een maximale afvoer van 14.000 m³/s. Vanwege dit project zijn er in Wenen geen Donaubruggen ouder dan 1875 op de huidige rivierkruisingen geweest.

IJzeren Poort

De IJzeren Poort (Roemeens: Porțile de Fier, Servisch: Ђердапска клисура / Đerdapska klisura , Engels: Iron Gates), is een kloofdal van de Donau op de grens van Servië en Roemenië dat het nauwste deel van de Donau ten oosten van Passau omvat. De kloof is 134 kilometer lang en is op bepaalde punten zeer nauw. Het is het meest prominente doorbraakdal van Europa. Vanwege stroomversnellingen was dit deel onbevaarbaar voor moderne schepen. In de 19e eeuw ontstonden plannen om dit deel te verbeteren, plannen daarvoor waren vooral een Hongaars initiatief. Tussen 1890 en 1896 zijn grote stukken rots opgeblazen om de Donau hier breder te maken.

In 1964 startte een project om een grote stuwdam aan te leggen in de kloof, een gezamenlijk project van Roemenië en Joegoslavië. Het megaproject heet ook wel de Iron Gate I Hydroelectric Power Station en was in 1972 voltooid. Dit was bij opening de 10e grootste stuwdam ter wereld en is tegenwoordig één van de grootste waterkrachtcentrales van Europa. Naast elektriciteitsopwekking had het project ook het voordeel dat het waterpeil in de IJzeren Poort verhoogd werd waardoor de scheepvaart mogelijk werd. Zowel aan de Roemeense als Joegoslavische zijde waren grote sluizen aangelegd voor de scheepvaart.

Tussen 1977 en 1984 is 80 kilometer stroomafwaarts de Iron Gate II Hydroelectric Power Station aangelegd, de tweede stuwdam in de Donau door de IJzeren Poort, alhoewel deze stuwdam in minder bergachtig gebied ligt dan de eerste. Ook hier liggen zowel aan Servische als aan Roemeense zijde sluizen voor de scheepvaart. Over beide dammen is ook een wegverbinding tussen beide landen. Dit zijn ook de enige wegverbindingen over de Donau tussen Servië en Roemenië, er zijn geen reguliere brugverbindingen.

Stuwdammen in de Donau

Er zijn een aantal stuwdammen in de Donau aangelegd, meest prominent die van de IJzeren Poort op de grens van Servië en Roemenië. Elders liggen de meeste stuwdammen in Oostenrijk en Duitsland. De enige elders is de stuwdam van Gabčíkovo in Slowakije die ongeveer 11 procent van de Slowaakse elektriciteit produceert. De stuwdam werd in 1992 in gebruik genomen. In Oostenrijk liggen tien stuwdammen in de Donau. De Oostenrijkse waterkrachtcentrales zijn tussen de jaren '50 en jaren '90 aangelegd. De oudste is de Kraftwerk Jochenstein op de grens met Duitsland die in 1956 werd gerealiseerd en de nieuwste is het Kraftwerk Freudenau dat in 1999 werd opgeleverd. De stuwdammen zijn in Oostenrijk chronologisch stroomafwaarts aangelegd.

Eilanden in de Donau

De Donau heeft vele kleine eilanden, maar drie grote eilanden springen eruit, Balta Ialomiței (831 km²) en Insula Mare a Brăilei (710 km²) in Roemenië en Žitný ostrov (1886 km²) in Slowakije. Het Slowaakse eiland is het grootste riviereiland van Europa. Het eiland is 84 kilometer lang en 15 tot 30 kilometer breed. Het wordt gevormd door de Kleine Donau (Malý Dunaj) die een zijtak is die vanaf Bratislava tot bij Komárno stroomt. De Malý Dunaj is echter veelal niet veel meer dan een riviertje van 30 meter breed en het water van de Donau wordt gereguleerd, waardoor het eilandgevoel minder is dan bij de twee grote Roemeense eilanden.

De Roemeense eilanden liggen in het oosten van het land tussen twee grote takken van de Donau die beiden ongeveer 500 meter breed zijn. Het zuidelijke eiland Balta Ialomiței is over de weg bereikbaar, de Roemeense A2 doorkruist het eiland en steekt beide takken van de Donau over bij Fetești en Cernavodă. Het eiland is bijna onbewoond maar wel gecultiveerd. Het noordelijke eiland Insula Mare a Brăilei heeft wel een aantal dorpen maar is alleen per veerdienst bereikbaar. Beide eilanden waren oorspronkelijk wetlands maar zijn in de jaren '60 door het communistische regime drooggelegd om er productief land van te maken, al had Roemenië geen tekort aan landbouwland.

De Donaudelta

De Donaudelta in Roemenië is de op één na grootste rivierdelta in Europa (na die van de Volga). De delta meet ongeveer 4.150 km² waarvan 3.450 km² in Roemenië ligt en de rest in Oekraïne. De rivierdelta is een grotendeels onaangetast natuurgebied en een UNESCO-werelderfgoed. Het is echter ook een groot obstakel voor landtransport tussen Oekraïne en Roemenië. De voornaamste steden aan de delta zijn Tulcea in Roemenië en Izmail in Oekraïne. De Donau heeft drie primaire takken in de delta, waarvan de noordelijkste tak de grens tussen Roemenië en Oekraïne vormt. De tak Sulina vormt de primaire watergang voor de scheepvaart, hier is ook het oostelijkste dorp van Roemenië gelegen. Sulina is niet over land bereikbaar. Vanaf 1862 is de tak Sulina geschikt gemaakt voor de scheepvaart, de lengte van deze tak werd door waterwerken gereduceerd van 92 naar 64 kilometer. De Donaudelta is het dunstbevolkte deel van Europa met een gematigd klimaat.

Debiet

Het gemiddelde debiet voor de Donaudelta bedraagt 6.500 m³/s, dat is ongeveer drie keer zo veel als de Rijn heeft bij binnenkomst in Nederland. Bij Passau ligt dit op 580 m³/s, bij Wenen op 1.900 m³/s, bij Budapest op 2.350 m³/s en bij Belgrado op 5.600 m³/s, waardoor de rivier zijn grootste zij-afvoer ontvangt via de Drava, Sava en Tisza, die allemaal in Servië in de Donau stromen.

Het oostelijk deel van de Alpen watert grotendeels naar de Donau af via de Lech, Inn, Drava en andere zijriveren. Bij Passau is de Inn in afvoer een grotere rivier dan de Donau zelf. Het debiet van de Donau kan extreme waardes van 10.000 tot 15.000 m³/s bereiken. Dit is echter minder dan de recordwaardes van de Rijn, dit komt mede doordat een groot deel van het stroomgebied van de Donau in Centraal en Zuidoost-Europa wat droger is dan West-Europa, en omdat de zijrivieren van de Donau uit heel verschillende gebieden komen waardoor het niet vaak voorkomt dat ze allemaal tegelijk hoogwater hebben.

Lijst

Bruggen in Duitsland

De Donaubrücke Deggenau bij Deggendorf.

incompleet

Brug Route Hoofdoverspanning Type rijstroken Opening
Donaubrücke Sinzing A3 127 m liggerbrug 2x2 1966
Donaubrücke Wörth A3 168 m kokerbrug 2x2 1979
Donaubrücke Metten A3 145 m kokerbrug 2x2 1981
Donaubrücke Deggenau A3 290 m tuibrug 2x2 1975
Donaubrücke Schalding A3 171 m kokerbrug 2x2 1973
Luitpoldbrücke 126 m hangbrug 1x2 1911

Bruggen in Oostenrijk

Brug Route Hoofdoverspanning Type Rijstroken Opening
Donaubrücke Niederranna 137 m kokerbrug 1x2 1980
Donaubrücke Aschach B131 132 m kokerbrug 1x2 1964
Nibelungenbrücke B129 90 m liggerbrug 2x3 1940
VÖEST-Brücke A7 215 m tuibrug 4x2 1972
Steyregger Brücke B3 161 m tuibrug 2x2 1979
Mauthausener Donaubrücke B123 80 m vakwerkbrug 1x2 1961
Kraftwerk Wallsee-Mitterkirchen L1427 - stuwdam 1x2 1968
Ing. Leopold Helbich Brücke B119 106 m liggerbrug 1x2 1967
Kraftwerk Ybbs-Persenbeug B25 - stuwdam 1x2 1959
Donaubrücke Pöchlarn B209 105 m kokerbrug 1x2 2002
Donaubrücke Melk B3a ? m kokerbrug 1x2 1971
Mauterner Brücke B33a 83 m vakwerkbrug 1x2 1895
Donaubrücke Krems B37a 170 m liggerbrug 2x2 1971
Donaubrücke Traismauer S33 156 m kokerbrug 2x2 2010
Rosenbrücke B19 176 m tuibrug 1x2 1996
Tullner Donaubrücke B19a 90 m vakwerkbrug 1x2 1905
Nordbrücke A22 80 m liggerbrug 2x2 1964
Floridsdorfer Brücke B226 166 m liggerbrug 2x2 1978
Brigittenauer Brücke B14a ? m kokerbrug 2x3 1982
Reichsbrücke B8 169 m kokerbrug 2x3 1980
Praterbrücke A23 210 m kokerbrug 2x4 1970
Andreas-Maurer-Brücke B49 228 m tuibrug 1x2 1973

Bruggen in Slowakije

De Most Lafranconi in Bratislava.
Brug Route Hoofdoverspanning Type rijstroken Opening
Most Lanfranconi D2 174 m kokerbrug 2x3 1990
Most SNP I/2 303 m tuibrug 2x2 1972
Starý most (buiten gebruik) 90 m vakwerkbrug - 1890
Most Apollo 231 m boogbrug 2005
Prístavný most D1 ? m vakwerkbrug 2x2 1985
Lužný most D4 170 m kokerbrug 2x2 2021

Bruggen in Hongarije

De Pentelebrug over de Donau bij Dunaújváros.
Brug Route Hoofdoverspanning Type rijstroken Opening
Vámosszabadi-brug Route 14 / I/13 133 m vakwerkbrug 1x2 1942
Monostori-brug 252 m tuibrug 1x2 2020
Elisabeth-brug Route 13 / I/64 102 m boogbrug 1x2 1892
Mária Valéria-brug I/63 119 m boogbrug 1x2 2001
Megyeri-brug M0 300 m tuibrug 2x2 2008
Árpád-brug 103 m liggerbrug 2x3 1950
Margaret-brug 88 m boogbrug 2x2 1876
Széchenyi-brug 203 m hangbrug 1x2 1849
Elisabeth-brug 290 m hangbrug 2x3 1964
Vrijheidsbrug 171 m cantileverbrug 2x1 1896
Petőfi-brug 154 m boogbrug 2x2 1937
Rákóczi-brug 95 m kokerbrug 2x2 1995
Deák Ferenc-brug M0 109 m kokerbrug 2x4 1990
Pentele-brug M8 308 m boogbrug 2x2 2007
Beszédes József-brug Route 52 137 m vakwerkbrug 1x2 1930
Kalocsa-Paks-brug 200 m extradosed 1x2 2024
Szent László-brug M9 120 m kokerbrug 1x2 2003
Türr István-brug Route 55 103 m vakwerkbrug 2x1 1908

Bruggen in Kroatië/Servië

De Beška Bridge nabij Novi Sad.
Brug Route Hoofdoverspanning Type Rijstroken Opening
Batina Bridge D212 / IB-16 169 m kokerbrug 1x2 1974
Bogojevo Bridge D213 / IB-17 154 m kokerbrug 1x2 1980
Ilok – Bačka Palanka Bridge D2 / 119 160 m kokerbrug 1x2 1974
Liberty Bridge 188 m tuibrug 2x2 1981
Varadin Bridge 130 m kokerbrug 1x2 2000
Žeželj Bridge 220 m boogbrug 2x2 2018
Beška Bridge A1 210 m kokerbrug 2x2 1975
Mihajlo Pupin Bridge 181 m kokerbrug 2x3 2014
Pančevo Bridge IB-10 162 m vakwerkbrug 2x2 1946
Kovin Bridge IB-14 170 m kokerbrug 1x2 1976
Iron Gate I Hydroelectric Power Station IB-35 / DN6A - stuwdam 1x2 1972
Iron Gate II Hydroelectric Power Station 168 / DN56B - stuwdam 1x2 1984

Bruggen in Bulgarije/Roemenië

De Giurgiu - Ruse Bridge.
Brug Route Hoofdoverspanning Type rijstroken Opening
Vidin - Calafat Bridge I/1 / DN56 180 m extradosed 2x2 2013
Giurgiu - Ruse Bridge I/2 / DN5 160 m vakwerkbrug 1x2 1954
Feteşti Bridge A2 140 m vakwerkbrug 2x2 1987
Cernavodă Bridge A2 190 m vakwerkbrug 2x2 1987
Giurgeni-Vadu Oii Bridge DN2A 160 m kokerbrug 2x2 1970
Brug over de Donau bij Brăila DEx8 1120 m hangbrug 2x2 2023

Referenties