Lijst van bruggen over de St. Lawrence River

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het stroomgebied van de St. Lawrence.

Dit is een lijst van bruggen over de St. Lawrence in Canada en de Verenigde Staten. De St. Lawrence River (Frans: Saint-Laurent) is een 500 kilometer lange rivier die de Great Lakes met de Atlantische Oceaan verbindt. De monding van de St. Lawrence vormt een gigantisch estuarium in het oosten van Canada. De St. Lawrence speelde een belangrijke rol in de vroege geschiedenis van Canada, de oudste steden zijn er aan gelegen.

Stroomgebied

De St. Lawrence begint bij de uitgang van Lake Ontario, maar het afwateringsgebied omvat de gehele Great Lakes regio in de Verenigde Staten en Canada. De overgang van Lake Ontario naar de St. Lawrence ligt bij Kingston, Ontario. De rivier is hier breed met grote riviereilanden en vormt de grens met de Verenigde Staten, in eerste instantie de staat New York. Het grenstraject met New York is tussen 1 en 2 kilometer breed, vanaf Brockville vormt het duidelijker een rivier en niet meer een meer met eilanden. De laatste grotere plaats aan de rivier in Ontario is Cornwall. De enige New Yorkse plaats van betekenis aan de St. Lawrence is Ogdenville.

Vervolgens stroomt de rivier de provincie Québec in. Al vrij snel ligt de grote agglomeratie van Montréal aan de rivier, die hier in het Frans de Saint-Laurent heet. De rivier kent een zeer groot stroomdal dat één van de meest gecultiveerde delen van Oost-Canada is. Net voor Montréal stroomt de Ottawa River in de St. Lawrence, Montréal ligt hier op een eiland. De rivier stroomt in noordoostelijke richting en heeft soms meer het karakter van een meer. Belangrijke steden aan het meest stroomafwaarts gelegen deel van de rivier zijn Sorel-Tracy, Trois-Rivières en uiteindelijk de stad Québec.

Na de stad Québec gaat de rivier over in een steeds breder wordend estuarium. In eerste instantie ligt het Île d'Orléans in de monding, het estuarium is daarna 15 kilometer breed en wordt geleidelijk steeds breder tot meer dan 100 kilometer. Bij de overgang van het estuarium naar de Gulf of St. Lawrence ligt het grote Île d'Anticosti. Het estuarium gaat hier over in open zee.

Zijrivieren

De Pont de Québec, de meest iconische brug over de St. Lawrence.
Rivier Lengte
Oswegatchie River 220 km
Ottawa River (Ouatouais) 1.271 km
Richelieu River 124 km
Saint-François River 218 km
Saint-Maurice River 563 km
Chaudière River 185 km
Saguenay River 170 km
Manicouagan River 200 km

Stuwdammen

Er zijn 7 stuwen met sluizen in de St. Lawrence River om het hoogteverschil tussen zee en Lake Ontario (74 meter) te overbruggen. De eerst stroomopwaarts gelegen stuwdam is van Beauharnois, dit is een waterkrachtcentrale. Er is ook een waterkrachtcentrale bij Cornwall en een stuw bij Iroquois, Ontario. Geen van deze dammen functioneert als publieke wegverbinding, alhoewel er vlak voor de stuwdam van Beauharnois wel een brug ligt.

Debiet

De Pont Laviolette bij Trois-Rivières.

Het gemiddelde debiet bedraagt bij de stad Québec 12.100 m³/s, daarmee is de St. Lawrence ongeveer zes keer zo groot als de Rijn, maar ongeveer een derde kleiner dan de Mississippi River. Bijna de helft van het water stroomt in Québec de St. Lawrence in.

Vanwege de brede vallei en de Great Lakes komen overstromingen in de regel niet voor. Wel is ijsvorming een probleem, met name in Québec.

De St. Lawrence als vaarweg

De St. Lawrence is omgevormd tot een belangrijke vaarweg, de St. Lawrence Seaway. Dit is een systeem van kanalen en sluizen die het mogelijk maken dat zeeschepen de Great Lakes kunnen bereiken, helemaal tot Duluth, Minnesota. Een belangrijk ander deel hiervan is het Welland Canal tussen het Lake Erie en Lake Ontario.

De St. Lawrence Seaway is tussen Lake Ontario en open zee niet een continu kanaal, maar een mix van vrij stromende rivier en laterale kanalen op ondiepe delen. Er zijn zeven sluizen voor de scheepvaart tussen Montréal en Iroquois, Ontario. Zuidelijker zijn er acht sluizen in het Welland Canal die het hoogteverschil tussen Lake Erie en Lake Ontario overbruggen. Dit bypasst ook de Niagara Falls.

Al sinds 1829 is het mogelijk dat schepen de Great Lakes kunnen bereiken, dit leidde tot de industrialisatie in de regio, met name rond Detroit en Cleveland. Het maakte ook mogelijk dat erts vanuit Minnesota vervoerd kon worden over de Great Lakes naar zee, alhoewel het meeste erts intern blijft in de Great Lakes regio.

De St. Lawrence Seaway werd in 1959 geopend als gemoderniseerde en grootschaliger vaarweg, waarmee grote oceaanschepen de Great Lakes konden bereiken. Na de opening van de St. Lawrence Seaway kwam het Erie Canal tussen Lake Erie en de Hudson River in verval, en daarmee een groot deel van de industrie in Upstate New York, omdat de St. Lawrence Seaway een veel grotere capaciteit had dan het Erie Canal.

Het gebruik van de St. Lawrence Seaway nam echter af doordat Europa steeds minder graan uit de Verenigde Staten en Canada ging importeren. Deze export van graan ging meer naar Zuid-Amerika, Azië en Afrika, waarbij deze transporten vaker via de Mississippi River gingen en niet meer via de St. Lawrence.

Voor schepen op de St. Lawrence is een limiet van afmetingen die de Seawaymax heet. Dit zijn de grootste schepen die door de sluizen van de St. Lawrence Seaway passen, het betreft schepen van 230 meter lengte, 24 meter breedte en 8,1 meter diepgang. Op de Great Lakes varen vrachtschepen die groter zijn dan deze afmetingen en kunnen de oceaan dus niet bereiken. Een noodzaak om de capaciteit van de St. Lawrence Seaway te vergroten is er echter niet.

Geschiedenis

In 1860 werd de eerste brug over de St. Lawrence geopend, namelijk de Pont Victoria in Montréal. Dit was oorspronkelijk een spoorbrug. In 1919 opende de Pont de Québec in Québec voor het verkeer, die nog steeds de grootste cantileverbrug van de wereld is. In de jaren '30 van de 20e eeuw werden een aantal bruggen geopend, waaronder de Thousand Islands Bridge. De meeste andere bruggen dateren uit de jaren '60. Tussen 1969 en 2012 is geen enkele nieuwe brug over de St. Lawrence aangelegd.

Lijst van bruggen over de St. Lawrence

De lijst verloopt stroomopwaarts van de monding tot Lake Ontario.

Brug Route Lengte Hoofdoverspanning Type rijstroken Opening
Pont de Québec Qc175.png 987 m 549 m cantileverbrug 1x3 1919
Pont Pierre-Laporte A73 Quebec.svg 1041 m 667 m hangbrug 2x3 1969
Pont Laviolette A55 Quebec.svg 2707 m 335 m boogbrug 2x2 1967
Pont-Tunnel Louis-Hippolyte-La Fontaine A25 Quebec.svg 1391 m - afzinktunnel 2x3 1967
Pont Jacques-Cartier Qc134.png 2725 m 591 m cantileverbrug 1x5 1930
Pont Victoria Qc112.png 1800 m ? m vakwerkbrug 2x1 1860
Pont Champlain A10 Quebec.svg 3440 m 215 m cantilever vakwerkbrug 2x3 1962
Pont Honoré-Mercier Qc138.png 1361 m ? boogbrug 2x2 1934
Pont Serge-Marcil A30 Quebec.svg 1860 m ? kokerliggerbrug 2x2 2012
Seaway International Bridge 1652 m ? vakwerkbrug 1x2 1962
Ogdensburg-Prescott International Bridge NY-812.svg 2250 m 351 m hangbrug 1x2 1960
Thousand Islands Bridge I-81.svg 13700 m 240 m hangbrug 1x2 1937

Referenties