Lika-Senj

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lika-Senj COA.png
Lika-Senj.png
Hoofdstad Gospić
Grootste stad Gospić
Oppervlakte 5.353 km²
Inwonertal 50.927 (2011)
Lengte snelwegennet 117 km
Eerste snelweg 2003
Afkorting

De provincie Lika-Senj (Kroatisch: Ličko-Senjska Županija) is gelegen langs de kust van Kroatië. Deze županija ligt klem tussen de kust en Bosnië-Herzegovina en grenst aan nog 3 andere županije.

Inleiding

De županija Lika-Senj ligt in het noordelijk kustgebied. De naam is een samelstelling van de regio Lika in het binnenland en de kustplaats Senj. Ondanks dat is de hoofdstad Gospić dat in het binnenland is gelegen. De županija is bergachtig van karakter. Langs de kust loopt het Velebitgebergte. Met een aantal toppen van boven de 1500 meter is het hoog genoeg om in het binnenland een landklimaat en aan zee een mediterraan klimaat te geven en dus 2 verschillende klimaten te creëren. Door de grillige kustlijn zijn er wel bad- en havenplaatsen maar is het minder bevolkt dan de rest van de kust, maar wel meer dan het achterland.

Het binnenland is erg bebost en ook bergachtig. In tegenstelling tot de kust is het binnenland verhoudingsgewijs zeer dunbevolkt. In het noorden van Lika-Senj ligt één van de bekendste toeristische attracties van Kroatië, namelijk de meren van Plitvice (Plitvička Jezera).

Tot deze županija behoort ook het westelijke deel van het eiland Pag.

Wegennet

De wegen volgen globaal de loop van het Velebitgebergte en de kust, van noord richting zuidoost. Omdat het Velebit-gebergte vrij hoog ligt zijn er vrijwel geen verbindingen tussen de kust en het binnenland. Met buurland Bosnië-Herzegovina is slechts 1 grote grensovergang nabij de Bosnische stad Bihać.

Autoceste

De A1 vormt de enige autocesta van deze županija en vormt de verbinding tussen Zagreb en Split en is daarmee van (inter)nationaal belang. Deze tolweg is een 2x2-snelweg en loopt vrijwel overal een eind van de kust af hoewel de loop van de kust wel gevolgd wordt. De A1 bedient de paar stadjes in Lika, waaronder Otočac en Gospić en de twee D-wegen die de kust met het binnenland verbinden.

Hoofdwegennet

De belangrijkste en bekendste weg is de kustweg D8, de Jadranska Magistrala. Deze weg verbindt de toeristische plaatsen langs de kust en met de stad Senj dat door de ligging een verkeersknooppunt is voor verkeer vanuit het binnenland via de Vratnik-pas in de D23. Vanaf de D8 zijn er enkele veerverbindingen naar de eilanden Rab en Pag. Vanwege de ligging tussen de zeestraten tussen de eilanden en het Velebitgebergte heeft deze kustregio vaak last van de harde Bura-wind, waarbij veerboten uit de vaart kunnen worden genomen. De enige andere verbinding met het binnenland loopt via de D25 van Karlobag naar Gospić en verder richting Plitvice. De D50 loopt grotendeels parallel met de A1 en ontsluit de plaatsjes in het midden van Lika. De D1 is de oude hoofdroute van Zagreb naar Split en loopt langs het Nationale park Plitvice en is voor het toerisme van zeer groot belang. De D429 bedient het park zelf. In de buurt van Plitvice loopt dan de D217 naar de grens met Bosnië-Herzegovina en is een internationaal gebruikte route.

Referenties


Županije in Kroatië

Bjelovar-BilogoraBrod-PosavinaDubrovnik-NeretvaIstraKarlovacKoprivnica-KriževciKrapina-ZagorjeLika-SenjMeđimurjeOsijek-BaranjaPožega-SlavonijaPrimorje-Gorski KotarSplit-DalmacijaŠibenik-KninSisak-MoslavinaVaraždinVirovitica-PodravinaVukovar-SrijemZagreb (stad)Zagreb (provincie)Zadar