Kleine Beltbrug

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Lillebæltsbroen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lillebæltsbroen
Overspant Kleine Belt
Rijstroken 2x3
Totale lengte 1.700 meter
Hoofdoverspanning 600 meter
Hoogte brugdek 44 meter
Openstelling 21-10-1970
Verkeersintensiteit 69.700 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Kleine Beltbrug (Deens: Lillebæltsbroen) is een hangbrug in Denemarken. De autosnelweg E20 loopt over de brug. De brug verbindt het eiland Fyn (Funen) met het vasteland van Jylland (Jutland).

Route

De brug verbindt oost- en west Denemarken met elkaar en is gelegen bij Fredericia. De brug overspant de Kleine Belt, een smalle zeestraat tussen het eiland Fyn en het schiereiland Jylland. De E20 is de enige doorgaande oost-westsnelweg van Denemarken en is van vitaal belang.

Kenmerken

De Klein Beltbrug bestaat uit een hangbrug met een overspanning van 600 meter. De gehele brug is 1,7 kilometer lang en de pylonen zijn 120 meter hoog. De brug heeft een vrije onderdoorgang van 44 meter, iets lager dan de Grote Beltbrug en de Øresundbrug. De brug telt 2x3 rijstroken, hoewel de aansluitende delen 2x2 rijstroken tellen. De brug is tolvrij. Vanaf de brug heeft men een goed uitzicht op Middelfart en de heuvelachtige kust. De brug heeft een verwarmd wegdek zodat er geen ijsvorming in de winter kan plaatsvinden.

Geschiedenis

Voordat de huidige brug gebouwd werd, bestond er al sinds 1935 de Oude Kleine Beltbrug (Deens: Gamle Lillebæltsbro), een smalle brug met twee rijstroken waarover ook een spoorlijn loopt. Deze brug heeft bijzonder smalle rijstroken en is niet geschikt voor zwaar verkeer. Bovendien moet men door de bebouwde kom van Middelfart. Vanaf 1965 werd de nieuwe brug gebouwd, die op 21 oktober 1970 opengesteld werd voor het verkeer. Deze brug was de eerste grote oeververbinding in Denemarken. Met de aanleg van de brug opende tegelijkertijd een flink deel van de E20 rondom Kolding.

Verkeersintensiteiten

In 2014 reden dagelijks 69.700 voertuigen over de brug.[1]

Referenties

De Kleine Beltbrug vanaf Middelfart gezien.
Grote oeververbindingen in Denemarken

FarøbruggenFehmarnbelttunnelGrote BeltbrugGuldborgsundtunnelHelsingørbrugKattegatbrugKleine BeltbrugKronprinsesse Marys BroLimfjordtunnelØresundbrugOude Kleine BeltbrugRostock-GedserbrugStorstrømbrugTweede Kleine Beltbrug