Lima

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een luchtfoto van Lima.

Lima is de hoofdstad en grootste stad van Peru. De stad is gelegen aan de westkust in het midden van het land en heeft 8.852.000 inwoners en een agglomeratie met 9.752.000 inwoners. Ongeveer een derde van alle Peruvianen woont in de agglomeratie Lima.

Inleiding

Lima is gelegen aan de Pacifische Oceaan, ingeklemd tussen de zee en het Andesgebergte. Het ligt halverwege de kustlijn van Peru, en derhalve relatief centraal in het land, alhoewel de Andes een obstakel van formaat vormt. De stad is gelegen in de gelijknamige provincie Lima. De provincie Callao is een enclave in de provincie Lima en omvat de belangrijkste haven van Peru. Het stedelijk gebied meet ongeveer 60 kilometer van noord naar zuid en maximaal 50 kilometer van west naar oost, maar is op de meeste plaatsen smaller vanwege de Andes.

De stad zelf ligt veelal op vlak terrein aan de kust. Het zuidelijk deel van de kustlijn in de agglomeratie Lima bestaat uit circa 50 meter hoge kliffen met daaronder stranden. Hier loopt de bebouwing dus niet tot direct aan zee, bij Callao is dat wel het geval. Binnen het stedelijk gebied liggen enkele heuvels en het stedelijk gebied strekt zich uit in enkele dalen in de Andes. De belangrijkste rivier van de regio is de Río Rímac. Het Jorge Chávez International Airport is er aan gelegen.

Alhoewel Lima in de tropen en in woestijngebied ligt is het niet zo warm als de locatie zou suggereren, wat komt vanwege het koele water van de Pacifische Oceaan. De winter valt tussen juni en september met gemiddelde maximumtemperaturen van 18-20 °C. De zomer is met gemiddelde maximumtemperaturen van 24-26 °C niet veel warmer. Bovendien liggen de minimumtemperaturen niet erg laag, in de winter niet kouder dan veelal 15 °C. Lima is zeer droog, er valt gemiddeld maar 13 mm per jaar. De luchtvochtigheid is hoog en Lima heeft weinig zon, gemiddeld 1.230 uur per jaar. Het zeewater wordt te koud gevonden voor uitgebreid strandtoerisme.

Lima heeft een grote stedelijke kern met vrij hoge bebouwingsdichtheid. De bevolkingsdichtheid is niet bijzonder hoog omdat de stad voornamelijk bestaat uit laagbouw. Aan de randen toe wordt de bebouwing minder dicht. De gemiddelde bevolkingsdichtheid is 3.000 inwoners per km².

De stad is het industriële en financiële centrum van Peru. Er is veel maakindustrie in en rond de stad. De haven van Callao is de belangrijkste haven van Peru. Rond Lima liggen ook armoedige wijken, alhoewel het aandeel van de bevolking dat onder de armoedegrens leeft met 15% niet erg hoog is voor Zuid-Amerikaanse begrippen. In en rond Lima is sprake van enig toerisme, met name de monumenten en kerken uit de 16e en 17e eeuw in het centrum. Het centrum is sinds 1988 een UNESCO werelderfgoed. Zuidelijk van Lima zijn resorts aan zee, maar het zeewater is met 17-19°C te koud voor typisch strandtoerisme.

Wegennet

De autopistas en via expresas van Lima.

Het autobezit is in Lima niet erg hoog, maar de grote bevolkingsomvang zorgt ervoor dat er dagelijks meer dan 1,4 miljoen personenauto's op de weg zijn.

Hoofdwegennet

Het hoofdwegennet van Lima bestaat uit een relatief uitgebreid netwerk van stadsboulevards met gescheiden rijbanen. Dit is gelegen in een soort grid. De meeste van deze straten tellen 2x2 rijstroken, soms met parallelwegen en incidenteel met ongelijkvloerse aansluitingen. In het centrum zijn enkele grote kruispunten en verkeerspleinen ondertunneld. Op diverse stadswegen zijn vrijliggende busbanen, Lima heeft enkele Bus Rapid Transit (BRT) diensten. Enkele stadswegen zijn zo aangelegd dat ze later ongelijkvloers uitgebouwd kunnen worden.

Autopistas

Lima heeft een netwerk van autopistas en via expresas. De belangrijkste snelwegen zijn de Panamericana Norte en Panamericana Sur die langs de kust lopen, maar in Lima juist door het oosten van de stad lopen en doorgaand verkeer verwerken. In Lima zijn deze autopistas echter niet volledig ongelijkvloers. Rond het centrum liggen enkele korte via expresas, korte stadsautowegen. De belangrijkste is de Paseo de la República die het centrum met de Panamericana Sur verbindt. Langs de kliffen van de kust in het zuiden van Lima loopt de Circuito de Playas, een substandaard autoweg. De Autopista Ramiro Prialé loopt vanaf Lima oostwaarts richting de Andes. In het centrum loopt de oost-westroute Avenida Javier Prado Este. Ook in het centrum loopt de Via expresa Grau en de Via expresa Elmer Faucett verloopt bij de luchthaven.

Geschiedenis

Er is niet zo veel bekend over de geschiedenis van het wegennet in Lima. De stad industrialiseerde tussen 1930 en 1950 sterk, waardoor verkeer toenam, met name naar de haven van Callao en later ook doorgaand noord-zuidverkeer langs de Pacifische kust. In 1968 opende het eerste deel van de Paseo de la República, dit was de eerste snelweg van Peru. De Panamericana door Lima is eigenlijk een ongelijkvloers gemaakte stadsboulevard, vermoedelijk in de jaren '80. Enkele kruispunten zijn nog gelijkvloers.

In het wegennet is relatief weinig geïnvesteerd voor een dermate grote stad met bijna 10 miljoen inwoners. Lima heeft een beduidend minder modern wegennet dan bijvoorbeeld Santiago, Buenos Aires of São Paulo.

Tol

Op de Panamericana Norte en Panamericana Sur wordt tol geheven, echter niet in Lima zelf. De Vía de Evitamiento en de Vía Expresa Línea Amarilla zijn tolwegen onder concessie. De Via expresa Elmer Faucett was tussen 2006 en 2011 kortstondig een tolweg.

Referenties


Autopistas & carreteras nacionales in Peru

Panamericana NortePanamericana SurVía de EvitamientoVía Expresa Línea AmarillaPaseo de la RepúblicaCircuito de PlayasAutopista Ramiro PrialéAvenida Javier Prado EsteVia expresa GrauVia expresa Elmer Faucett

RN1RN2RN3RN4RN5RN6RN8RN10RN12RN14RN16RN18RN20RN22RN24RN26RN28RN30RN32RN34RN36RN38RN40