Highway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Limited-access highway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De US 163 in Utah in Monument Valley.
De Coquihalla Highway tussen Hope en Merritt in British Columbia, Canada.

Een highway is de generieke Engelse benaming voor een hoofdweg. Anders dan vaak gedacht, slaat de term highway niet per se op een autosnelweg, alhoewel ze dat wel kunnen zijn.

Etymologie

De term highway komt voort uit het verschil tussen een waterway en een highway, verbindingen op het land werden een highway genoemd, omdat deze hoger ligt dan het water.

Highways vs. autosnelweg

Vaak wordt de term highway vertaald als "autosnelweg". De term is echter breder dan dat, een highway kan elk type hoofdweg zijn. In veel Europese landen is een autosnelweg een wegtype met een aparte status ten opzichte van andere wegen. Autosnelwegen hebben veelal een aparte wegnummering. In het Engels wordt de term highway voor alle typen wegen gebruikt, ook voor niet-autosnelwegen. In de Verenigde Staten en Canada wordt minder sterk het onderscheid gemaakt tussen snelwegen en overige wegen dan in Europa.

In ondertiteling van films en televisieseries, of in de media, wordt de term highway vrijwel altijd vertaald naar "snelweg", ook wanneer de weg in kwestie duidelijk geen autosnelweg is. Dit draagt bij aan het wijdverspreide gebruik van de term highway in Europa als men een autosnelweg bedoelt.

De beste vertaling van highway is een (hoofd)weg. In het Engels worden autosnelwegen vaak aangeduid als "motorway", "expressway", "freeway" of "Interstate Highway" (VS), terwijl genummerde hoofdwegen worden aangeduid als "state highway". In stedelijke gebieden komt het woord highway minder voor, hier wordt vaak avenue, boulevard, street, road, freeway of expressway gebruikt.

De formele vertaling van het woord autosnelweg als overkoepelende term is "controlled-access highway", een weg die niet overal toegankelijk is, maar alleen via ongelijkvloerse aansluitingen. Deze term wordt meestal alleen gebruikt in technische internationale documenten, om de overlap tussen de termen motorway, expressway en freeway weg te nemen.

Controlled-access highway

Een 'controlled-access highway' betreft een highway die volledig ongelijkvloers is, en toegang dus alleen via aansluitingen biedt. De term uit de MUTCD voor dit type weg is een freeway, alhoewel een super two highway ook een controlled-access highway kan zijn. De term controlled-access highway staat los van de feitelijke juridische of administratieve status van de weg, maar duidt vooral de technische (constructieve) uitvoering aan.

Limited-access highway

De US 65 in Missouri, een 2x2 divided highway en een limited-access highway.

Een 'limited-access highway' betreft een highway met een hogere uitbouwstandaard dan gebruikelijk, maar niet uitsluitend ongelijkvloerse toegang. Zo kunnen kruispunten met verkeerslichten zijn uitgerust, en is er beperkt toegang tot aangrenzende percelen mogelijk. De term uit het MUTCD is een expressway (in de Amerikaanse context van dit begrip). Dit type weg is in Europa ongebruikelijk, alhoewel de Britse dual carriageways die rotondes hebben ook aan dit principe voldoen. Een autovía of droga ekspresowa is geen limited-access highway, omdat deze wegtypen uitsluitend ongelijkvloerse toegang bieden, en dus een controlled-access highway zijn.

National Highway

In sommige landen wordt de term National Highway gebruikt. Dit is een wegklasse die veelal de belangrijkste hoofdwegen van het land omvat. Vaak zijn deze apart van de snelwegen. Ze zijn vergelijkbaar met bijvoorbeeld een Route Nationale of een Bundesstraße. Een alternatieve term is "national road".

State Highway

In sommige landen wordt de term State Highway gebruikt. Dit heeft veelal twee betekenissen. In sommige landen gaat het om de nationale hoofdwegen, zoals in Nieuw-Zeeland. Deze hebben dan dezelfde functie als de National Highways. In veel andere gevallen gaat het echter om wegen in het beheer van een staat (subdivisie), zoals de State Highways in de Verenigde Staten en India.

Landen

Australië

In Australië slaat de term veelal op belangrijke hoofdwegen, anders dan snelwegen. Ze zijn doorgaans genummerd als een National Highway of een State Route en hebben meestal een naam die minstens zo bekend, of bekender is dan het wegnummer. De National Highway 1 is de langste highway ter wereld, met een lengte van 14.500 kilometer. Echter vrijwel geen enkel deel daarvan is een snelweg.

Canada

De Highway 1 in Alberta nabij Banff.

Zoals in de meeste Engelstalige landen is de term in Canada ook een algemene voor elk type hoofdweg. De meeste highways zijn genummerd. Bijzonder zijn de 400-series highways in Ontario, die allemaal een snelweg zijn. Andere highways in Ontario zijn reguliere hoofdwegen. In Québec wordt veelal de Franse term "route" gebruikt. De enige federale highway in Canada is de Trans-Canada Highway (TCH). Het overgrote deel van de Trans-Canada Highway is geen snelweg.

China

In China wordt de term National Trunk Highway System (NTHS) gebruikt voor de national expressways, die allen snelwegen zijn. De maximumsnelheid op deze wegen is 120 km/h. Daarnaast zijn er de China National Highways, die reguliere hoofdwegen zijn en voordat de snelwegen werden aangelegd, de belangrijkste verbindingen vormden tussen de grote steden. Deze highways hebben een driecijferig nummer met de prefix "G". De maximumsnelheid op deze wegen is 100 km/h.

India

In India vormen de national highways het hoofdwegennet en de state highways het secundaire wegennet. Sommige national highways zijn als snelweg uitgevoerd en vaak wordt er tol geheven. De uitbouwstandaard varieert van tweestrooks wegen die door dorpen en steden lopen tot snelwegen met 3 of 4 rijstroken per richting.

Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk slaat de term juridisch gezien niet op het soort weg, maar vrije toegang voor het publiek. Een highway wordt gedefinieerd als "a way over which all members of the public have the right to pass and repass without hindrance". Technisch gezien vallen ook wegen die geen gemotoriseerd verkeer toestaan (zoals fiets- en voetpaden) on de term highway.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten wordt de term gebruikt voor elk type weg, maar vaak wordt het in context gebruikt voor belangrijkere wegen, alhoewel zeker niet noodzakelijkerwijs alleen snelwegen. De term Interstate Highway is er vanaf geleid. Maar ook de US Highway, State Highway en County Highway, die meestal geen snelwegen zijn. Highways zijn in de regel genummerd.

Zie ook

Referenties