Linesøybrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Linesøybrua
Fylkesvei 6320.svg
Linesøybrua.jpg
Overspant Lina
Rijstroken 1x1
Totale lengte 315 meter
Hoofdoverspanning ~125 meter
Hoogte brugdek 28 meter
Openstelling 08-10-2011
Verkeersintensiteit 40 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Linesøybrug (Noors: Linesøybrua) is een kokerbrug in Noorwegen, gelegen in de gemeente Åfjord in Trøndelag.

Kenmerken

De Linesøybrug is een stalen kokerbrug met een totale lengte van 315 meter en een hoofdoverspanning van circa 125 meter. De brug heeft twee pijlers die in zee staan. De brug is onderdeel van een 1,8 kilometer lange oeververbinding, waarvan 1,5 kilometer uit een dam bestaat en de rest uit de Linesøybrug. De brug is zeer smal, het verkeer kan elkaar niet passeren, daarom zijn twee passeerplaatsen (møteplasser) op de brug aangelegd. De brug overspant de zeestraat Lina tussen de eilanden Stokkøya en Linesøya. De brug is tolvrij.

Geschiedenis

De Linesøybrug verving een veerdienst die 25 minuten duurde. De brug ontsluit het eiland Linesøya, dat voor de bouw van de brug 80 inwoners had. In 2001 werd de bouw van de brug concreet, nadat ook de nabijgelegen Stokkøybrug gereed kwam.[1] De bouw van de brug begon al in september 2006 maar lag twee jaar stil vanwege een kostenoverschrijding en problemen tijdens de bouw van de fundamenten.[2][3] Op 8-9 augustus 2011 is de stalen koker geïnstalleerd.[4] De brug is op 8 oktober 2011 geopend voor het verkeer.[5]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken slechts 40 voertuigen van de brug gebruik.[6] Het is daarmee één van de minst gebruikte grotere bruggen in Noorwegen.

Referenties