Lingdingyang Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
伶仃洋大橋
China G2518.svg
Blank.png
Overspant Pearl River Delta
Rijstroken 2x3 + 2x3
Totale lengte 17.000 meter
Hoofdoverspanning 1.666 meter
Hoogte brugdek 76,5 meter
Openstelling 2024
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Lingdingyang Bridge (Chinees: 伶仃洋大橋) is een in aanbouw zijnde hangbrug in China, gelegen over de Pearl River Delta tussen Zhongshan en Shenzhen in de provincie Guangdong. Het is onderdeel van een 22,6 kilometer lange brug-tunnelverbinding. Het is één van de grootste hangbruggen ter wereld.

Kenmerken

De Lingdingyang Bridge is een kolossale hangbrug, waarbij de hoofdbrug 2.830 meter lang is, met een hoofdoverspanning van 1.666 meter. De pylonen zijn 270 meter hoog en de doorvaarthoogte bedraagt 76,5 meter, waarmee het één van de hoogste bruggen over de scheepvaart ter wereld is. De brug is onderdeel van een brug-tunnelverbinding van de Shencen Expressway (G2518) tussen Zhongshan en Shenzhen. Deze verbinding is in totaal circa 22,6 kilometer lang van oever tot oever, waarvan de Lingdingyang Bridge de grootste brug is. De gehele brugconstructie is circa 22.500 meter lang en gaat aan de kant van Zhongshan ook over land nog enkele kilometers door.

Geschiedenis

De verbinding was in 1983 voorzien als de meest stroomafwaarts gelegen oeververbinding in de Pearl River Delta. Men voorzag dat het de verbinding tussen Zhongshan, Shenzhen en Hong Kong zou worden. Later werd besloten om eerst de Hong Kong-Zhuhai-Macau Bridge aan te leggen, die in 2018 in gebruik genomen werd. Daarvoor was in 1997 de Humen Bridge de meest zuidelijke oeververbinding. De afstand tussen beide bruggen bedraagt 60 kilometer. Vanwege de enorme steden in dit gebied werd het noodzakelijk nog een derde verbinding aan te leggen, mede omdat de Hong Kong-Zhuhai-Macau Bridge minder geschikt was voor doorgaand verkeer van en naar Shenzhen.

Toekomst

De bouw van het westelijk kunstmatige eiland voor de tunnel begon al in december 2016. In september 2018 begon de bouw van de brugverbinding zelf, waarbij in eerste instantie gebouwd werd aan de westelijker gelegen Zhongshan Bridge, een tuibrug met een overspanning van 580 meter. De bouw van de hangbrug begon ook in 2018. Op 28 april 2023 werd het brugdek van de Lingdingyang Bridge gesloten.[1] De brug moet medio 2024 worden geopend.

Referenties