Linschoterbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Linschoterbrug
NLA001.svg
Blank.png
Overspant Twentekanaal Zijtak Almelo
Rijstroken 2x2
Totale lengte 130 meter
Hoofdoverspanning 40 meter
Hoogte brugdek 6,5 meter
Openstelling 1978
Verkeersintensiteit 59.900 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Linschoterbrug is een liggerbrug in Nederland, gelegen in de A1 een paar kilometer ten westen van knooppunt Azelo. De brug overspant de Almelose zijtak van het Twentekanaal.

Namgeving

Het is niet precies duidelijk waar de naam van de brug vandaan komt. Al loopt er en noorden van de brug een landweggetje met de naam Het Linschot.

Kenmerken

De brug is een standaard kokerliggerbrug die het Twentekanaal Zijtak Almelo overspant. Over de brug loopt de A1 met 2x2 rijstroken en vluchtstroken. Het brugdek heeft overbreedte zodat het mogelijk is om de A1 naar 2x3 rijstroken te verbreden. Naast het kanaal overspant de brug ook de wegen aan weerszijden van het kanaal.

Geschiedenis

Het Twentekanaal Zijtak Almelo werd in 1953 opengesteld. De A1 tussen Rijssen en knooppunt Azelo opende in 1978 met 2x2 rijstroken waarbij ook de brug over het Twentekanaal in gebruik werd genomen.

Toekomst

Op de A1 in het oosten van het land rijdt veel vrachtverkeer, de weg is met 2x2 rijstroken dan ook overbelast. Er zijn plannen voor vereding waarvan de eerste fase in 2017 zal aanvangen. Dit betreft dan het deel tussen Deventer en Rijssen dat naar 2x3 rijstroken zal worden verbreed. Het verdere deel tot aan knooppunt Azelo waar ook de Linschoterbrug deel van uit maakt valt onder fase twee en zal op zijn vroegst in 2024 aan de beurt komen.[1] De brug is breed genoeg voor de geplande verbreding naar 2x3 rijstroken waarbij ook een smalle vluchtstrook kan blijven bestaan.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden circa 59.900 voertuigen over de brug.

Referenties