Lions Gate Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lions Gate Bridge
Highway 99 BC.png
Lions Gate Bridge.jpg
Overspant Burrard Inlet
Rijstroken 1x3
Totale lengte 1.823 meter
Hoofdoverspanning 472 meter
Hoogte brugdek 61 meter
Openstelling 14-11-1938
Verkeersintensiteit 60.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Lions Gate Bridge is een hangbrug in Canada, gelegen in de stad Vancouver, British Columbia.

Kenmerken

De Lions Gate Bridge overspant de Burrard Inlet, een zijtak van de Strait of Georgia van de Pacifische Oceaan aan de noordkant van Vancouver. De hangbrug heeft een totale lengte van 1.823 meter en een hoofdoverspanning van 472 meter. De pylonen zijn 111 meter hoog en het brugdek hangt 61 meter boven zee. Over de brug loopt de Highway 99 in British Columbia met 1x3 rijstroken, waarbij de middelste strook een wisselstrook is. De Lions Gate Bridge verbindt Downtown Vancouver met North Vancouver en West Vancouver.

Geschiedenis

Downtown Vancouver is gelegen op een schiereiland met naar het noorden de Burrard Inlet, die het centrum vanaf het noorden altijd alleen via een veerdienst of omweg bereikbaar maakte. Eind 19e eeuw werden voor het eerst plannen gemaakt voor de aanleg van een vaste oeververbinding over de Burrard Inlet. In 1927 werd het plan afgewezen in een referendum, maar in 1933 met geruime meerderheid goedgekeurd in een tweede referendum.

De brug is in anderhalf jaar tijd aangelegd tussen maart 1937 en november 1938. De brug opende op 14 november 1938 voor het verkeer en kostte destijds $ 5,9 miljoen. De brug was oorspronkelijk een tolweg, de tol werd tot 1963 geheven.

De brug had oorspronkelijk één rijstrook per richting, maar is later omgebouwd tot een driestrooksweg met een wisselstrook. In de jaren '90 is overwogen om de capaciteit uit te breiden door er een tweede brug naast te bouwen, de brug dubbeldeks te maken of er een tunnel naast aan te leggen, maar de stad Vancouver was tegen het verbeteren van de wegcapaciteit op routes naar het centrum, en uiteindelijk is de brug alleen gerenoveerd.

Verkeersintensiteiten

In 2012 reden dagelijks 60.000 voertuigen over de Lions Gate Bridge. Dit maakt het waarschijnlijk tot de drukste driestrooksweg ter wereld. Maar weinig driestrookswegen verwerken meer dan 30.000 voertuigen per etmaal, al vanaf 20.000 - 25.000 voertuigen is het uitbreiden van de capaciteit naar 2x2 rijstroken aan te bevelen. Er is sprake van een significante tidal flow op de brug die een dergelijk hoge intensiteit mogelijk maakt, met 2 rijstroken stadinwaarts in de ochtendspits en 2 rijstroken staduitwaarts in de avondspits.

Referenties


Bruggen in de regio Vancouver

Alex Fraser BridgeGeorge Massey TunnelGolden Ears BridgeIronworkers Memorial Second Narrows CrossingLions Gate BridgePattullo BridgePitt River BridgePort Mann Bridge