Lipetsk

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lipetskaya oblast
Липецкая область
Flag of Lipetsk Oblast.svg
Lipetsk oblast.png
Hoofdstad Lipetsk
Grootste stad Lipetsk
Oppervlakte 24.100 km²
Inwonertal 1.174.000
Lengte snelwegennet 63 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting LIP

Het oblast Lipetsk (Russisch: Липецкая область) is een oblast in Europees Rusland. Met iets meer dan 24.000 km² is het één van de kleinere oblasten en telt ruim 1,1 miljoen inwoners. De hoofdstad is de gelijknamige stad Lipetsk.

Inleiding

Lipetsk ligt 350 kilometer ten zuiden van Moskva en grenst kloksgewijs aan de oblasten Tula, Ryazan, Tambov, Voronezh, Kursk en Oryol. De hoofdstad Lipetsk ligt in het oosten van het oblast en telt 510.000 inwoners, bijna de helft van alle inwoners van het oblast. De enige andere plaats van omvang is Yelets. De rivier de Voronezh stroomt door het oosten van Lipetsk, hier is ook wat bebossing, de rest van het oblast bestaat voornamelijk uit steppe. In Lipetsk en Yelets is enige industrie, maar de rest van het oblast is agrarisch in karakter. Economisch gezien is het oblast Lipetsk één van de minder belangrijke van de Russische Federatie.

Wegennet

De M4 doorkruist het oblast en is grotendeels vierstrooks en vaak snelwegachtig. Deze doet echter de hoofdstad Lipetsk niet aan, wel Yelets. De R119 is de primaire oost-westverbinding van het oblast en verbindt Oryol met Lipetsk en Tambov. De andere R-wegen zijn meer regionaal in karakter en verbinden geen grote steden. Door het noorden van het oblast loopt nog de R126. Rondom de stad Lipetsk ligt een ruime rondweg. Rond Lipetsk zijn geen echte snelwegen, maar de M4 is wel als zodanig uitgevoerd en is deels een tolweg. Er is geen doorgaande weg naar het aangrenzende oblast Kursk en ook de verbindingen naar het oblast Ryazan zijn beperkt.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Lipetsk

M4R119R126R193R203R204R205