Lizard Head Pass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Colorado 145.svg
Lizard Head Pass.jpg
SR-145
Hoogte (ft) 10,222 ft
Hoogte (m) 3.116 m
Gebergte San Juan Mountains
Verkeersintensiteit 2.100 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Lizard Head Pass is een bergpas in de Amerikaanse staat Colorado, gelegen in het westen van de staat. De bergpas is 3.116 meter hoog.

Kenmerken

De Lizard Head Pass is een noord-zuid georiënteerde bergpas, met een pashoogte van 3.116 meter op de grens van San Miguel County en Dolores County. De bergpas verbindt Telluride met Rico. De bergpas volgt een opvallend breed dal en is eenvoudig te berijden. Ook bijzonder is dat het dal niet volledig bebost is, waardoor men goed uitzicht heeft op de omgeving. Dit, gecombineerd met hoge bergen tot 4.300 meter rondom, maakt de Lizard Head Pass landschappelijk interessanter dan veel andere bergpassen van deze hoogte in Colorado.

De bergpas ligt ongeveer 20 kilometer ten westen van de Molas Pass van de US 550, maar er is nergens een dwarsverbinding tussen de State Route 145 en US 550 in dit gebied, waardoor de Lizard Head Pass andere verkeersstromen bedient dan de Molas Pass en nabijgelegen passen van de US 550. In Dolores County doet de State Route 145 maar één dorp aan, Rico.

Geschiedenis

De bergpas werd tussen 1892 en 1951 gebruikt door de Rio Grande Southern Railroad. Deze spoorlijn was een noord-zuidroute door westelijk Colorado en werd over de Lizard Head Pass aangelegd omdat een route over de Red Mountain Pass en de Molas Pass niet mogelijk bleek.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 2.100 voertuigen over de bergpas, die daarmee wat drukker is dan de meeste andere bergpassen in westelijk Colorado.

Referenties