Loenerslootsebrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Loenerslootsebrug
NLN201.svg
Loenerslootsebrug-2.jpg
Overspant Amsterdam-Rijnkanaal
Rijstroken 1x2
Totale lengte 186 meter
Hoofdoverspanning 88,9 meter
Hoogte brugdek 9,1 meter
Openstelling 1936
Verkeersintensiteit ca. 21.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Loenerslootsebrug, is een boogbrug gelegen in de N201 bij Loenersloot in de provincie Utrecht en kruist het Amsterdam-Rijnkanaal.

Kenmerken

De brug is van het type vaste boogbrug, de brug ligt hoog genoeg boven het water van het Amsterdam-Rijnkanaal om de binnenvaartschepen te laten passeren. De pijlers aan de oostkant staan iets binnen de kanaalbreedte waardoor er op dit punt een lichte versmalling in het kanaal zit. De N201 die over de brug loopt heeft 1x2 rijstroken en de huidige brug heeft aan de zuidzijde een fietspad voor twee richtingen. De oude brug had aan beide zijden een fietspad. Het Amsterdam-Rijnkanaal heeft een breedte van circa 100 meter. De brug overspant echter ook de wegen West- en Oostkanaaldijk en aan de westkant de sporen van de lijn Amsterdam - Elten, ook wel de Rhijnspoorweg genoemd, waardoor de totale overspanning op zo'n 190 meter uitkomt.

Geschiedenis

De eerste brug is rond 1936 geopend over het bestaande kanaal dat voorheen Merwedekanaal heette. In 1890 werd dit kanaal opengesteld tussen Amsterdam en Nigtevecht. De nieuwe waterweg bleek al snel een succes omdat de oude vaarroute over de Amstel, Weespertrekvaart, Gaasp, Smal Weesp, Vecht, de Utrechtse Stadsbuitengracht en de Vaartsche Rijn stukken langer was. Deze oude route stond bekend als de Keulsche Vaart. Rond 1910 was het Merwedekanaal al dusdanig overbelast dat verbreding noodzakelijk werd. De eerste verbreding tot 80 meter volgde in de jaren 30 in combinatie met de bouw van enkele grote boogbruggen om de oude hinderlijke oeververbindingen te vervangen.

Bij Utrecht liep de route dwars door de stad en hier werd besloten om bij de verbreding tussen Utrecht en de Lek bij Wijk bij Duurstede een breder kanaal over een nieuw tracé aan te leggen. Het oude kanaal door Utrecht bestaat overigens nog steeds met de naam Merwedekanaal. Het nieuwe deel en het verbrede Merwedekanaal tussen Amsterdam en Utrecht werden samen omgedoopt in het Amsterdam-Rijnkanaal. Ook de breedte van 80 meter bleek na enkele jaren alweer te krap en in de jaren 60 werd besloten het kanaal wederom te verbreden, nu naar een breedte van ongeveer 100 meter. Dit werd gerealiseerd door de taluds van het kanaal smaller te maken en te verstevigen met stalen damwand. Bij de Loenerslootsebrug was de ruimte tussen de pijlers net niet genoeg voor een volledige verbreding, vandaar dat de pijlers iets binnen de kanaalbreedte staan en het kanaal een paar meter smaller is onder de brug. Deze tweede verbreding vond plaats tussen 1965 en 1981. Tevens werd het kanaal uitgediept tot circa 6 meter.

Vervanging 2014

De voormalige Loenerslootsebrug.

Rijkswaterstaat is in 2011 gestart met het project Kunstwerken Amsterdam-Rijnkanaal Groot Onderhoud (KARGO).[1] Een aantal bruggen over het kanaal zijn gerenoveerd en opgehoogd om de doorvaartcapaciteit van het Amsterdam-Rijnkanaal te vergroten. Ook de Loenerslootsebrug was onderdeel van dit project.

In het weekend van 28 en 29 juni 2014 is de oude brug vervangen. Het booggedeelte van de brug is uitgevaren en via het kanaal afgevoerd. Tegelijkertijd is de nieuwe boog vanaf Nigtevecht, waar deze in elkaar is gezet, naar Loenersloot gevaren en op z'n plek gelegd. Voor het spoorgedeelte van de brug was een complexere werkwijze nodig. Deze is naast de toerit van de A2 in elkaar gezet en vervolgens over de N201 naar z'n plek gereden. Hiervoor moesten tussen de brug en de aansluiting met de A2 alle lichtmasten, verkeerslichten en bebording verwijderd worden.

Toekomst

De N201 heeft met name tussen de kruising met de N402 en de A2 een capaciteitsprobleem waarbij in de ochtendspits files terugslaan tot Vreeland en in enkele gevallen zelfs tot de rotonde met de N523. Verkeer loopt hier elke dag vast tussen Vreeland en de rijksweg A2 door de toevoer van verkeer uit Loenen via de N402. In de avondspits stroopt het op in de richting Hilversum vanwege het ritspunt na de aansluiting met de A2. Regelmatig leidt dit tot files op de afrit van de A2 vanuit Amsterdam die regelmatig terugslaan op de vluchtstrook tot enkele honderden meters voor de uitvoeger. Een oplossing is het verdubbelen van de N201 tussen de N402 en de A2 wat inhoudt dat er een brug bij moet komen.[2] De plannen hiervoor zijn echter nog lang niet concreet, mede door de hoge kosten.

Externe Links

Referenties