Loibltunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Loibltunnel

Predor Ljubelj

link={{{nummer2}}}
Kruist Karawanken
Lengte 1.561 meter
Openstelling 1 juli 1964
Intensiteit 2.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Loibltunnel (Sloveens: Predor Ljubelj) is een verkeerstunnel op de grens van Oostenrijk en Slovenië, gelegen in de Oostenrijkse B91 en de Sloveense G101. De tunnel is enkelbuizig en is 1.561 meter lang, waarvan 688 meter aan Sloveense zijde en 873 meter aan Oostenrijkse zijde. De tunnel ligt onder de Loiblpass.

Kenmerken

De Loibltunnel of Ljubeljtunnel ligt op de grens tussen Oostenrijk en Slovenië en doorkruist het Karawankengebergte. De tunnel ligt op een hoogte van 1.069 meter. Het Karawankengebergte boven de tunnel kent ter plekke pieken tot circa 1.900 meter. De dichtstbijzijnde mogelijkheden om via het Karawankengebergte tussen Slovenië en Oostenrijk te reizen zijn via de Karawankentunnel ten westen en de Seebergsattel (Sloveens: Jezerski Vrh) ten oosten van deze tunnel.

De tunnel heeft een hoogte van 7,74 meter en een breedte van 11,86 meter, telt 2 rijstroken en vormt een verbinding via de Loiblpass tussen het Oostenrijkse Klagenfurt (aldaar een aansluiting op de Oostenrijkse A2) en het Sloveense Tržič (aldaar een aansluiting op de Sloveense A2.

Geschiedenis

Bergpas

Al in de Romeinse tijd waren er wegen over het Karawankengebergte, die in de middeleeuwen vaker werden gebruikt maar in de tijd van de Habsburgse overheersing werd de route van groter belang. Mede door de steile beklimmingen aan beide kanten van het gebergte werd de noodzaak van een andere route of een tunnel groter. Sinds aanleg van de tunnel is de bergpas gesloten voor autoverkeer. Tegenwoordig bedoelt men bij het gebruik van de naam "Loiblpass" eigenlijk dus de tunnel en de wegen aan beide zijden, niet de oude oorspronkelijke bergpas.

Aanleg

In 1941 werden gevangenen van concentratiekamp Mauthausen naar een dependance gebracht nabij Tržič om gedwongen te werken aan de bouw van de tunnel. In 1943 ontmoetten arbeiders van beide zijden van de tunnel elkaar in het midden, waarna in 1944 de eerste (veelal Duitse militaire) voertuigen door de smalle tunnel konden. In 1945 probeerden Duitse soldaten massaal te vluchten naar Oostenrijk, waarna de nieuwe Joegoslavische machthebbers de tunnel afgesloten. Begin jaren 50 is de tunnel nog wel enkele jaren geopend, maar ging eind jaren 50 weer dicht om hem breder te maken en verlichting aan te brengen.

Openstelling

Op 11 november 1963 werd de gerenoveerde tunnel voor het verkeer opengesteld. De officiële opening was op 1 juli 1964.[1]

Wegnummering

In de Joegoslavische tijd was de weg aan de Sloveense zijde genummerd als de M1.1, een zijtak van de M1, de 'snelweg van boederschap en eenheid'. Na de onafhankelijkheid van Slovenië werd de weg uiteindelijk hernummerd naar G101.

Verkeersdrukte

In de Joegoslavische tijd was dit de hoofdroute van vakantiegangers vanuit Noordwest-Europa naar de Joegoslavische kust. Toen in juni 1991 de Karawankentunnel opende werd de verkeersstroom verlegd naar die route en is het hier nu zeer rustig geworden.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 2.300 voertuigen door de tunnel.

Referenties

Wegtunnels in Oostenrijk

AmbergtunnelArlbergtunnelBosrucktunnelBrettfalltunnelDalaaser TunnelEhrentalerbergtunnelFelbertauerntunnelGleinalmtunnelGurnauer TunnelKarawankentunnelKatschbergtunnelLainbergtunnelLandecker TunnelLangener TunnelLobautunnelMalfonbachtunnelOswaldibergtunnelPerjentunnelPfändertunnelPlabutschtunnelRoppener TunnelStrenger TunnelTauerntunnelTunnel Flirsch-GondebachTunnel GaratzTunnel PettneuTunnel Pians-QuadratschTunnel WaldTunnelkette KlausZammer Tunnel