M25 (Groot-Brittannië)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf London orbital)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M25 UK.svg
M25 UK Route.png
M25
Begin London
Einde London
Lengte 117 mi
Lengte 188 km
Lijst van motorways
Route

A282 UK.png Dartford Crossing

Afslagsymbool.svg1A Erith

Afslagsymbool.svg1B Dartford

M25 UK.svg

Knooppuntsymbool.svg2 Darenth A2 UK.png → London (SE) / Canterbury

Knooppuntsymbool.svg3 Swanley M20 UK.svg → Maidstone / Channel Tunnel

Afslagsymbool.svg4 Orpington A21 UK.png → Bromley

Knooppuntsymbool.svg5 Chevening A21 UK.png / M26 UK.svg → Sevenoaks / Channel Tunnel

Afslagsymbool.svg6 Godstone A22 UK.png

Knooppuntsymbool.svg7 Merstham M23 UK.svg → Gatwick Airport / Croydon

Afslagsymbool.svg8 Reigate

Afslagsymbool.svg9 Leatherhead

Knooppuntsymbool.svg10 Wisley A3 UK.png → Kingston / Guildford

Afslagsymbool.svg11 Chertsey

Knooppuntsymbool.svg12 Thorpe M3 UK.svg → Richmond / Basingstoke

Afslagsymbool.svg13 Staines A30 UK.png

Afslagsymbool.svg14 Heathrow Terminal 4 / Heathrow Terminal 5

Knooppuntsymbool.svg15 Colnbrook M4 UK.svg → London / Slough

Knooppuntsymbool.svg16 Denham M40 UK.svg → London / Birmingham

Afslagsymbool.svg17 Maple Cross

Afslagsymbool.svg18 Chorleywood

Afslagsymbool.svg19 Watford A41 UK.png

Afslagsymbool.svg20 Kings Langley A41 UK.png → Hemel Hempstead / Aylesbury

Knooppuntsymbool.svg21 Chiswell M1 UK.svg → The NORTH / Luton Airport

Afslagsymbool.svg21A St Albans / Watford

Afslagsymbool.svg22 London Colney

Knooppuntsymbool.svg23 South Mimms A1 (M) UK.svg → The NORTH / Stevenage

Afslagsymbool.svg24 Potters Bar

Afslagsymbool.svg25 Waltham Cross A10 UK.png → Hertford / Enfield

Tunnel.svg Holmesdale Tunnel

Afslagsymbool.svg26 Waltham Abbey

Tunnel.svg Bell Common Tunnel

Knooppuntsymbool.svg27 Theydon Bois M11 UK.svg → Stansted Airport / Cambridge

Knooppuntsymbool.svg28 Brook Street A12 UK.png → Chelmsford / Romford

Knooppuntsymbool.svg29 Cranham A127 UK.png → Southend / Romford

Knooppuntsymbool.svg30 Mar Dyke A13 UK.png → London / Tilbury

A282 UK.png

Afslagsymbool.svg31 Purfleet

Dartford Crossing

De M25 is een motorway in het Verenigd Koninkrijk. De snelweg vormt de ringweg van de hoofdstad London en is een bijna volledige ring die aan de oostkant van London onderbroken is door de A282 Dartford Crossing. De snelweg loopt vrij ruim om London en is met 188 kilometer lengte één van de langste ringwegen ter wereld.

Routebeschrijving

Southern Orbital

De M25 met 2x4 rijstroken (smart motorway) tussen M23 en M26 aan de zuidkant van London.

De M25 begint ten oosten van London, bij Dartford, waar de A282 in de vorm van de Dartford Crossing over en onder de River Thames gaat en aansluit op het einde van de M25. De snelweg telt hier 2x4 rijstroken en loopt dwars door Dartford. Men kruist hier de A2, de Dual Carriageway van London naar Rochester. De snelweg versmalt hierna naar 2x3 rijstroken en loopt ten oosten van London langs naar het zuiden. Bij Swanley volgt de aftakking van de M20 naar Dover. De snelweg loopt vervolgens vooral door glooiende weilanden. Bij Sevenoaks sluiten de M26 uit Dover en de A21 uit Hastings aan. De M25 draait hier naar het westen en telt vanaf hier 2x4 rijstroken. Men komt vrij ruim ten zuiden van London langs, met enkele kleinere voorsteden die los van de stedelijke agglomeratie liggen, langs de snelweg. Bij Reigate volgt een groot stackknooppunt met de M23, een korte snelweg van London naar Brighton.

De snelweg telt ook westelijk van de M23 2x4 rijstroken en kruist de A24 bij Leatherhead. Een belangrijkere aansluiting volgt bij Woking, waar de A3 van London naar Portsmouth gekruist wordt, een Dual Carriageway. De snelweg loopt vervolgens door de zuidwestelijke voorsteden van London, die wat meer aaneengegroeid zijn. Ook hier telt de snelweg 2x4 rijstroken. Men bereikt het knooppunt met de M3 bij Staines, een belangrijke snelweg van London naar Southampton. Dit is een turbineknooppunt. Noordelijker liggen kortstondig 2x5 rijstroken, maar de weg versmalt na de aansluiting Staines naar 2x4 rijstroken. De snelweg passeert de westkant van Heathrow Airport, telt hierna 2x6 rijstroken en kruist vervolgens de M4 via een stackknooppunt. De M4 is de belangrijkste snelweg naar het westen vanuit London, naar Reading en Bristol.

Northern Orbital

De M25 bij Heathrow Airport.

Ten noorden van de M4 liggen 2x4 rijstroken en passeert men de westelijke voorsteden naar het noorden, bijvoorbeeld Slough en Uxbridge. Men kruist de M40, de snelweg naar Birmingham. De snelweg buigt dan langzaam naar het oosten af. Men komt langs Watford, waar men de A41 kruist, de dual carriageway naar Hemel Hempstead. Via een incompleet stackknooppunt kruist men de M1, de snelweg van London naar Leeds. De snelweg loopt ten zuiden van de stad St. Albans langs en telt ook hier 2x4 rijstroken. Het gebied ten noorden van London waar de M25 doorheen loopt is een overgang van voorsteden naar platteland, hoewel er talloze stadjes en dorpen in de regio liggen. Bij Potters Bar kruist men de A1 (M), een snelweg naar Hatfield en Stevenage. De snelweg telt ten noorden van London voortdurend 2x4 rijstroken en kruist bij Epping de M11, de snelweg naar Cambridge.

De snelweg buigt hierna naar het zuiden af en loopt ten oosten van London langs. Bij Brentwoord kruist men de A12, de dual carriageway naar Colchester. Iets zuidelijker kruist men de A127, de weg naar Basildon en Southend-on-Sea. Bij Grays kruist men de A13, de dual carriageway van London naar Basildon. Daarna gaat de M25 over in de A282, de Dartford Crossing, naar het beginpunt van de M25.

Geschiedenis

Plannen

De eerste voorstellen voor de bouw van de M25 ontstonden in het begin van de 20e eeuw. De bouw werd opnieuw onderzocht in het onderzoek "the highway development survey" in 1937, het "Country of London Plan" in 1943 en uiteindelijk het "Greater London Plan" in 1944. Het Country of London Plan voorzag 5 ringwegen rondom London. Een voorganger van de ring was de A414, die tegenwoordig grotendeels ten noorden van de M25 loopt door St. Albans en Harlow. Na de Tweede Wereldoorlog werd er weinig gedaan met de plannen, maar in 1960 werd een ambitieus plan van ringwegen om London opgesteld. Het plan werd al snel controversieel, met name vanwege de twee binnenringen van London die zeer duur zouden uitvallen en grootschalige sloop van gebouwen in de stad tot gevolg zou hebben.

London, anders dan veel andere grote Europese steden, heeft nooit een ruim opgezet wegennet gekend zoals bijvoorbeeld Paris. Na branden werd de stad weer op dezelfde manier opgebouwd, niet gebruik makend van modernere inzichten in stedelijke planning. Hierdoor is het wegennet van London organisch en ongeorganiseerd, met weinig hiërarchie. Dit beperkte de mogelijkheid voor de ontwikkeling van snelwegen in het stedelijk gebied. Het multi-ringenplan werd uiteindelijk in 1973 afgeblazen.

Aanleg

Pas in de jaren 70 werd begonnen met de bouw van de M25, bijzonder laat vergeleken met de ontwikkeling van weginfrastructuur op het Europese vasteland. De aanleg van de eerste delen begon in 1973, en in 1975 werd het eerst deel van de M25 geopend aan de noordkant van London bij Potters Bar. In 1976 opende een tweede deel aan de zuidkant van London, inclusief het indrukwekkende knooppunt met de M23 bij Reigate. De planning voor diverse ringen liep toch nog, en uiteindelijk werden de ring 3 en ring 4 uiteindelijk samengesmolten tot de huidige M25, één ring dus om London in plaats van 4 of 5. De snelweg werd gedurende de jaren 70 en 80 gestaag aangelegd, initieel met 2x3 rijstroken, zoals al sinds eind jaren 50 gebruikelijk was in het Verenigd Koninkrijk. De aanleg verliep nogal gefragmenteerd, waarbij er telkens korte stukjes openden. Op 29 oktober 1986 werd de M25 officieel geopend door Prime Minister Margaret Thatcher.

Latere aanpassingen

Snel nadat de M25 opende nam de verkeersdruk gigantisch toe, en de ontwerpcapaciteit werd al na een paar jaar overschreden, wat de enorme vraag naar een ring om London pas na opening echt duidelijk maakte. Daarvoor reed het verkeer vooral over de talloze onderliggende schakels in London en de voorsteden die nooit echt bedoeld waren voor veel verkeer. Reeds in 1990, 4 jaar na voltooiing van de M25, werden plannen aangekondigd om de gehele M25 te verbreden naar 2x4 rijstroken. Aan de westkant van London moest de snelweg zelfs naar 2x6 rijstroken verbreed worden tussen de M3 en M40.

Vanaf 1995 werden diverse verbredingen uitgevoerd, en werd Motorway Traffic Management geïnstalleerd. Er waren destijds plannen om het deel bij Heathrow te verbreden naar 2x7 rijstroken. Protesten verhinderden de realisatie van die plannen. In 1997 werd echter aangekondigd om dit stuk dan toch te verbreden naar 2x6 rijstroken. Ook dit ging niet door, maar in 1998 werd een plan om dit deel van de M25 te verbreden naar 2x5 rijstroken goedgekeurd, wat in 2005 voltooid was. Het deel bij Heathrow is uiteindelijk toch met 2x6 rijstroken opengesteld.

In 2006 werd voorgesteld om 101 kilometer van de M25 te verbreden naar 2x4 rijstroken, namelijk tussen J5 (M26) en J6 (Caterham), en de noordring tussen J16 (M40) tot J30 (Grays). Uit de biedingen bleek dat het plan wel heel erg duur zou uitvallen, circa 5,5 miljard pond, waardoor volgens de overheid de kosten-opbrengstenratio te laag was. In 2009 werd aangekondigd dat het plan versoberd zou worden, en de verbreding aan de zuidoostkant en noordkant van London kwam te vervallen, en als compensatie spitsstroken toegepast zouden worden. In 2009 werd een contract ter waarde van 6,2 miljard euro getekend om de M25 te verbreden van J16 tot J23 (noordwestkant), en J27 tot J30 (noordoostkant) en te onderhouden voor een periode van 30 jaar, inclusief de Dartford Tunnel. Dit project is inmiddels gereed. De verbreding tussen J16 en J23 (M40 - A1 (M)) begon in juli 2009 en is op 19 juni 2012 voltooid. Tegelijkertijd werd de verbreding tussen J27 en J30 (M11 tot Dartford Crossing) uitgevoerd, dat eveneens op 19 juni 2012 voltooid was. Een verbreding tussen J23 en J27 en J5 tot J7 waren in het contract als "opties" opgenomen, en zijn in 2012-2014 uitgevoerd. In mei 2014 was de eerste fase van de verbreding van de noordring gereed tussen J23 en J25 naar 2x4 rijstroken, en in november 2014 was de verbreding tussen J25 en J27 voltooid. Hier zijn de vluchtstroken komen te vervallen en is de 4e rijstrook als permanente rijstrook aangelegd.

Openstellingsgeschiedenis

De M25 voor het knooppunt met de M23.
Datum Van Naar Lengte
1975 J23 (A1 (M) Potters Bar) J24 Potters Bar 5 km
1976 J12 (M3) J13 Staines 5 km
1976 J17 Rickmansworth J19 Watford 10 km
1976 J6 Caterham J8 (M23) 5 km
1977 J2 (A2 Dartford) J3 (M20) 5 km
1979 J5 (M26) J6 Caterham 18 km
1980 J11 Addlestone J12 (M3) 3 km
1981 J24 Potters Bar J25 Enfield 10 km
1982 J13 Staines J14 Heathrow Airport 3 km
1982 J29 Romford J31 (Dartford Crossing) 11 km
1983 J27 (M11) J29 Romford 18 km
1984 J25 Enfield J27 (M11) 13 km
1985 J14 Heathrow Airport J17 Rickmansworth 21 km
1986 J19 Watford J23 (A1 (M)) 21 km
1986 J1a (Dartford Crossing) J2 (A2 Dartford) 3 km
1986 J3 (M20) J5 (M26) 13 km

Toekomst

Alhoewel de M25 de afgelopen jaren al flink verbreed is, wil men in de toekomst nabij junctions 10, 11 en 12 de doorgaande weg verbreden naar 2x4 rijstroken. De weg tussen deze aansluitingen is al 2x4 rijstroken, maar ter plaatse van de op- en afritten telt de hoofdrijbaan nog 2x3 rijstroken. Verder zal de weg worden verbreed naar 2x5 rijstroken tussen J15 (M4) en J16 (M40). Deze weg zal uitgevoerd worden als smart motorway. De plannen zijn in januari 2022 echter stilgelegd vanwege een review van het gebruik van smart motorways.[1]

Verkeersintensiteiten

Intensiteiten zijn na de genoemde aansluiting.

Telpunt 2016[2]
Afslagsymbool.svg1A Erith 124.600
Afslagsymbool.svg1B Dartford 131.900
Knooppuntsymbool.svg2 Darenth 141.700
Knooppuntsymbool.svg3 M20 118.200
Afslagsymbool.svg4 Orpington 104.700
Knooppuntsymbool.svg5 M26 136.500
Afslagsymbool.svg6 Godstone 145.600
Knooppuntsymbool.svg7 M23 170.200
Afslagsymbool.svg8 Reigate 157.300
Afslagsymbool.svg9 Leatherhead 163.100
Knooppuntsymbool.svg10 Wisley 182.400
Afslagsymbool.svg11 Chertsey 169.800
Knooppuntsymbool.svg12 M3 195.100
Afslagsymbool.svg13 Staines 205.200
Afslagsymbool.svg14 Heathrow Terminal 4 / 5 213.700
Knooppuntsymbool.svg15 M4 197.200
Knooppuntsymbool.svg16 M40 149.900
Afslagsymbool.svg17 Maple Cross 173.800
Afslagsymbool.svg18 Chorleywood 178.000
Afslagsymbool.svg19 Watford 159.900
Afslagsymbool.svg20 Kings Langley 165.600
Knooppuntsymbool.svg21 M1 152.500
Afslagsymbool.svg21A St Albans 147.600
Afslagsymbool.svg22 London Colney 149.300
Knooppuntsymbool.svg23 A1(M) 162.000
Afslagsymbool.svg24 Potters Bar 150.700
Afslagsymbool.svg25 Waltham Cross 140.200
Afslagsymbool.svg26 Waltham Abbey 135.500
Knooppuntsymbool.svg27 M11 144.500
Knooppuntsymbool.svg28 Brook Street 133.500
Knooppuntsymbool.svg29 Cranham 120.300
Knooppuntsymbool.svg30 Mar Dyke 108.500
Afslagsymbool.svg31 Purfleet 122.700

Congestie

Verkeerssignalering op de M25.

De M25 is bijzonder filegevoelig. Dit heeft een aantal redenen. De latente vraag van het verkeer in de regio London was ernstig onderschat tijdens de bouw van de M25, die in de eerste plaats al 30 jaar te laat kwam. Om tot compromissen met de mensen langs het tracé te komen werden veel meer aansluitingen gebouwd dan gepland. Dat ringensysteem is grotendeels niet van de grond gekomen. De andere ringwegen van London lopen door woonstraten met verkeerslichten die niet geschikt zijn voor veel verkeer. De weg die het dichtst bij een fatsoenlijke binnenring in de buurt komt is de A406 die een halve ring door het noorden van London vormt en deels ongelijkvloers is.

Daarnaast loopt de M25 circa 25 tot 30 kilometer buiten het centrum van London en verwerkt verkeer uit een veel groter gebied dan origineel voorzien was tijdens de planning van de ring. De regio London telt 7,5 miljoen inwoners in het stedelijke gebied, met een metropool van 8,5 miljoen inwoners. Rondom London ligt een zogenaamde Green Belt die niet tot amper bebouwd is. De bevolkingsgroei stopte met het creëren van een dergelijke Green Belt niet. Hierdoor zijn er nieuwe steden verder buiten London ontstaan zoals Milton Keynes, Hemel Hempstead, St. Albans, High Wycombe, Slough, Reading, Woking en Guildford. Al het verkeer van deze voorsteden en andere plaatsen in de regio maakt van de M25 gebruik.

Rijstrookconfiguratie

   2x3
   2x4
   2x5
   2x6
Van Naar Rijstroken Lengte
J2 (A2 Dartford) J5 (M26 Sevenoaks) 2x3 17 km
J5 (M26 Sevenoaks) J12 (M3 Thorpe) 2x4 58 km
J12 (M3 Thorpe) J14 (Heathrow Airport) 2x5 8 km
J14 (Heathrow Airport) J15 (M4 Colnbrook) 2x6 2 km
J14 (M4 Colnbrook) J30 (A13 Thurrock) 2x4 96 km
J30 (A13 Thurrock) J31 (A1060 Purfleet) 2x3 2 km

Referenties

Snelwegen in Greater London

M1M2M3M4M11M20M23M25M26M40

A1A2A3A4A10A12A13A20A21A40A102A127A282A329A404A406

Motorways in het Verenigd Koninkrijk

M1M2M3M4M5M6M6 TollM8M9M11M18M20M23M25M26M27M32M40M42M45M48M49M50M53M54M55M56M57M58M60M61M62M65M66M67M69M73M74M77M80M90M180M181M271M275M602M606M621M876M898

Noord-Ierland: M1M2M3M5M12M22