Long Biên Bridge

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Long Bien Bridge)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cầu Long Biên
Blank.png
Long Bien Bridge.jpg
Overspant Sông Hồng
Rijstroken 2x1
Totale lengte 1.683 meter
Hoofdoverspanning 106 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1902
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Long Biên Bridge (Vietnamees: Cầu Long Biên) is een stalen vakwerkbrug in Vietnam, gelegen in de hoofdstad Hanoi. De brug overspant de Sông Hồng (Red River).

Kenmerken

De Long Biên Bridge is primair een spoorbrug, met een eensporige spoorlijn in het midden. De buitenste zijden zijn voor het verkeer, alleen nog voor voetgangers, fietsers en scooters, niet meer voor auto's en vrachtwagens. De rijdekken zijn slechts 3 meter breed. Opvallend is dat op de brug links wordt gereden, terwijl normaal in Vietnam rechts wordt gereden. Omdat de brug hoger ligt dan het aansluitende wegennet zijn er verbindingswegen.

Geschiedenis

De brug is tijdens de Franse koloniale tijd aangelegd en was de eerste brug over de Red River in Hanoi. De brug is ontworpen door Gustave Eiffel en is tussen 1898 en 1902 aangelegd. De aanleg duurde 3 jaar en 9 maanden, terwijl gerekend was op 5 jaar. De aanleg kostte 6,2 miljoen Franse francs. De brug heette tussen openstelling in 1902 en onafhankelijkheid in 1954 de pont Paul-Doumer, naar de gouverneur-generaal van Indochina en later president van Frankrijk.

De brug is tijdens de Vietnam War flink gebombardeerd, aangezien het destijds de enige brug over de Red River was. De brug werd het eerst in 1967 gebombardeerd, maar leed toen relatief weinig schade. In 1972 werd de brug zwaarder beschadigd door lasergestuurde bommen en was een jaar buiten gebruik. Daardoor is nog ongeveer de helft van de brug van oorspronkelijk materiaal.

In 1985 werd de brug ontlast, toen de Chương Dương Bridge opende. Daarna is de Long Biên Bridge afgesloten voor grotere voertuigen, waaronder personenauto's. Ook in 1985 opende de Thăng Long Bridge ten noorden van Hanoi, waarmee de stad niet één, maar drie bruggen over de Red River had.

Referenties