Long Island

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Long Island is het grootste eiland van de 48 aaneengesloten staten, in de staat New York. Het eiland bestaat uit Brooklyn en Queens, boroughs van New York City en Nassau en Suffolk County. Wanneer men over Long Island spreekt, bedoeld men doorgaans het deel zonder Brooklyn en Queens. Op het eiland wonen 7.804.000 inwoners.

Inleiding

Long Island is een langgerekt eiland, dat zo'n 190 kilometer oost-west meet en maximaal 35 kilometer noord-zuid. Ten zuiden van het eiland ligt de Atlantische Oceaan, ten noorden de Long Island Sound die het eiland van de staat Connecticut scheidt. In het westen stroomt de East River, wat feitelijk een zeestraat is. De westelijke tweederde van het eiland is sterk verstedelijkt. De boroughs Queens en Brooklyn zijn onderdeel van New York City en tellen samen 4.944.000 inwoners. Nassau County telt 1.359.000 inwoners en Suffolk County telt 1.503.000 inwoners.

Het eiland bestaat voornamelijk uit voorsteden in Nassau County, die vaak relatief dun bebouwd met veel groen zijn. Suffolk County is gedeeltelijk verstedelijkt, maar het oosten is platteland. Queens en Brooklyn zijn sterk verstedelijkt. Het noorden bestaat uit baaien, terwijl langs de zuidkust een aantal langwerpige barrier islands liggen. Over Long Island liggen heuvels tot 122 meter hoogte.

Duidelijke centra zijn in Nassau en Suffolk County niet aan te wijzen. Brooklyn en Queens zijn dichtbevolkte gebieden, maar het echte centrum van dit gebied is Manhattan, dat ten westen van Long Island ligt.

Wegennet

Onderliggend wegennet

Het eiland kent diverse belangrijke onderliggende schakels, zoals Queens Boulevard, Northern Boulevard en Linden Boulevard in Queens en de Jericho Turnpike, Hempstead Turnpike, Union Turnpike en de Sunrise Highway in Nassau en Suffolk County. Daarnaast zijn er tal van regionale wegen die de werkcentra met elkaar verbinden. De rest zijn talloze woonstraten.

Snelwegen

De eerste snelwegen gingen vanaf eind jaren 20 in aanleg op Long Island onder leiding van Robert Moses, die talloze Parkways aanlegde in de jaren 30 en 50. Grote oost-westverbindingen zijn de Northern State Parkway, Southern State Parkway en de Long Island Expressway, noord-zuidverbindingen zijn de Meadowbrook State Parkway, Wantagh State Parkway en Sagtikos State Parkway. Diverse kleinere parkways vullen dit systeem aan.

Oeververbindingen

Al het verkeer vanaf Long Island moet minimaal door Queens om het vasteland te bereiken. Er zijn oostelijker geen verbindingen over het Long Island Sound, alhoewel er wel plannen voor zijn geweest voor een Long Island Sound verbinding naar Connecticut. De meeste verbindingen zijn bruggen, zoals de Verrazano-Narrows Bridge, Brooklyn Bridge, Manhattan Bridge, Williamsburg Bridge, Queensboro Bridge, Triborough Bridge, Bronx-Whitestone Bridge en de Throgs Neck Bridge. Er zijn twee tunnels, de Brooklyn-Battery Tunnel en de Queens-Midtown Tunnel.

Daarnaast zijn er diverse bruggen over de lagune's tussen Long Island en de barriereeilanden langs de zuidkust zoals de Robert Moses Causeway. Veerdiensten verzorgen verbindingen naar Connecticut en Rhode Island.

Referenties


Wegen op Long Island

Snelwegen: Bay State ParkwayBabylon-Northport ExpresswayHeckscher State ParkwayI-495.svg Long Island ExpresswayLoop ParkwayMeadowbrook State ParkwayNorthern State ParkwayRobert Moses CausewaySagtikos State ParkwaySeaford-Oyster Bay ParkwaySouthern State ParkwaySunken Meadow State ParkwaySunrise HighwayWantagh State Parkway

Hoofdwegen: Broad Hollow RoadDeer Park AvenueFarmingdale RoadHempstead TurnpikeHillside AvenueJericho TurnpikeJericho-Oyster Bay RoadMerrick RoadMontauk HighwayNassau ExpresswayNicolls RoadNorthern BoulevardOcean ParkwayPeninsula BoulevardSunrise Highway

zie ook: The BronxBrooklynManhattanNew JerseyQueensStaten IslandWestchester County