Loofrietbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Loofrietbrug
NLA035.svg
Blank.png
Overspant Twentekanaal
Rijstroken 2x2
Totale lengte 135 meter
Hoofdoverspanning 50 meter
Hoogte brugdek
Openstelling 1977
Verkeersintensiteit 76.700 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Loofrietbrug, is een vaste liggerbrug in de snelweg A35 over het Twentekanaal even ten westen van Hengelo in de provincie Overijssel.

Kenmerken

De naam van de brug is zeer waarschijnlijk afkomstig van de nabij gelegen Loofrietweg en er ligt een bedrijf met de naam Loofriet B.V. in de nabijheid van de brug. De brug is uitgevoerd als twee afzonderlijke betonnen vaste liggerbruggen die circa acht meter uit elkaar liggen. Op de bruggen liggen de rijbanen van de A35 met elk twee rijstroken en een vluchtstrook. De totale overspanning van de brug bedraagt 135 meter, de hoofdoverspanning over het kanaal is circa 50 meter. Aan de noordzijde van het kanaal loopt de Kanaaldijk onder de brug door en aan de zuidzijde de Vöckersweg. Verder steekt aan de zuidzijde een hoogspanningslijn de A35 over die direct ten oosten van de weg eindigt op een hoogspanningsstation van Tennet. Richting het zuiden ligt de aansluiting Hengelo-Zuid van de A35 en richting het noorden de aansluiting Delden.

Geschiedenis

Het deel van rijksweg 35 tussen Delden en Enschede waar de Loofrietbrug ook deel van uit maakt is opengesteld in 1977. De Twentekanalen zijn van veel eerdere datum, deze zijn gegraven in de jaren 30 en 50. Het kanaaldeel Zutphen - Enschede werd in 1938 voltooid.

Verkeersintensiteiten

In 2019 maakten dagelijks 76.700 voertuigen van de brug gebruik.

Referenties