Loop

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Texas Loop 1.svg

Een loop is een Amerikaanse aanduiding voor ringweg. Deze wordt naast beltway gebruikt, en wordt vooral bedoeld voor kleinere ringwegen, die niet noodzakelijkerwijs autosnelwegen zijn. In de meeste staten worden ze niet apart genummerd, maar in Texas bijvoorbeeld wel.

Arizona

Rond Phoenix zijn een aantal ringwegen als een loop genummerd, ze worden soms ook gewoon een state route genoemd. De bekendste zijn de Loop 101, Loop 202 en Loop 303.

Texas

In de Amerikaanse staat Texas zijn loops en spurs in één systeem genummerd, los van de state highways. Ze worden wel beschouwd als zijnde een state highway. Een loop hoeft niet volledig rond te lopen, er zijn ook incomplete ringwegen als loop genummerd. Een afwijking is Loop 1 in Austin, die weinig kenmerken heeft van een (partiële) ringweg. Een loop kan verschillend uitgebouwd zijn, variërend van een eenvoudige tweestrooks weg tot een volwaardige freeway. In Houston spreekt men ook van 'the loop', maar dit is de Interstate 610.

In Texas zijn vanaf de introductie in 1939 honderden loops genummerd, een betrekkelijk groot aantal zijn ook komen te vervallen, met name in 1990 zijn veel loops omgenummerd, vaak naar een business route, maar soms ook naar een spur. Sommige loops hebben maar enkele jaren bestaan. In 2018 waren er 206 genummerde loops in Texas.

Referenties


Wegtypen in Texas

Interstate HighwayUS HighwayState HighwayLoopSpurBeltwayFarm to Market RoadRanch to Market RoadPark RoadRecreational Road