Loveland Pass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 6.svg
Loveland Pass.jpg
US 6
Hoogte (ft) 11,990 ft
Hoogte (m) 3.655 m
Gebergte Front range
Verkeersintensiteit 1.200 mvt/etmaal
Locatie kaart

Loveland Pass is een bergpas in de Verenigde Staten, gelegen in de Rocky Mountains in Colorado. Over de 3.655 meter hoge bergpas loopt de US 6 in Colorado.

Kenmerken

Loveland Pass ligt nabij de Eisenhower Tunnel van de Interstate 70 in Colorado en is daarom van secundair belang voor doorgaand verkeer. De pashoogte ligt op de grens van Clear Creek County en Summit County op 3.655 meter hoogte, net boven de boomgrens. Vanaf de zijde van Clear Creek County is de stijging slechts enkele kilometers lang, van 3.250 meter hoogte bij de I-70 tot de pashoogte op 3.655 meter. De bergpas is aan deze zijde goed uitgebouwd en heeft slechts één haarspeldbocht. Aan de zijde van Summit County daalt men af naar het wintersportoord Keystone dat op 2.850 meter hoogte ligt. Direct na de pashoogte volgen drie haarspeldbochten, de rest van de afdaling is vrij geleidelijk. De bergen rondom de bergpas zijn niet veel hoger, nabijgelegen is de 4.033 meter hoge Mount Sniktau. Echter de bergen rondom de bergpas zijn niet permanent besneeuwd en er zijn ook geen gletsjers. De pas ligt slechts een klein stuk boven de boomgrens.

De Loveland Pass is gelegen op de Continental Divide, water stroomt naar de Golf van Mexico ten oosten van de bergrug en naar de Pacifische Oceaan ten westen van de bergrug. De Loveland Pass is van belang voor hazmats, vrachtverkeer dat gevaarlijke stoffen vervoert. Deze voertuigen niet door de Eisenhower Tunnel en moeten daarom over de Loveland Pass. Hetzelfde geldt ook voor vrachtwagens die hoger zijn dan 13 ft en 11 inches (4,24 m) die niet door de tunnel passen. Ook voetgangers en fietsers moeten van Loveland Pass gebruikmaken. Loveland Pass ligt ongeveer 300 meter hoger dan de tunnel.

Vanwege dit belang wordt de Loveland Pass in de winter ook zoveel mogelijk open gehouden. Loveland Pass is de hoogste bergpas ter wereld die in de winter in principe open blijft. Kortdurende afsluitingen blijven mogelijk tijdens zware sneeuwval. Tijdens kortdurende afsluitingen van Loveland Pass mogen hazmats onder escorte door de tunnel. De tunnel sluit dan voor overig verkeer.

Geschiedenis

De oorspronkelijke route over de Loveland Pass was een State Road die in 1873 in gebruik werd genomen. Later werd dit de US 6, die de doorgaande oost-westroute tussen Denver en het westen van de staat vormt. Voor de aanleg van de Interstate 70 was de US 6 de doorgaande verbinding in deze regio, alternatieve oost-westroutes liggen op significante afstand. De meest voor de hand liggende alternatieve route is de US 285 en State Route 9 via Fairplay en Breckenridge.

Tussen 1968 en 1973 werd de eerste buis van de Eisenhower Tunnel aangelegd, waarmee de Loveland Pass zijn doorgaande belang zag vervallen. De Interstate 70 verving de US 6 tussen Silverthorne en net ten oosten van de tunnel. Later is de tweede buis van de Eisenhower Tunnel aangelegd.

De Loveland Pass is vernoemd naar William A. H. Loveland (1826-1894), een zakenman uit Golden en een belangrijk figuur in de vroege geschiedenis van Colorado. Het plaatsje Loveland is ook naar hem vernoemd, maar ligt niet in de buurt van de Loveland Pass.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 1.200 voertuigen over de Loveland Pass.

Referenties