Lubbock

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lubbock Texas.jpg

Lubbock is een stad in de Amerikaanse staat Texas. De stad is gelegen in Lubbock County in de Texas Panhandle en telt 264.000 inwoners en een iets grotere agglomeratie van 328.000 inwoners (2022).

Inleiding

Lubbock is één van de twee grote steden in de Texas Panhandle, de andere is Amarillo, dat 180 kilometer noordelijker ligt. Lubbock ligt 480 kilometer ten westen van Dallas en is de grootste stad in het noordwesten van Texas. Lubbock wordt beschouwd als de grootste stad op de High Plains vanaf de grens met Canada tot in Texas. De stad is gelegen in een agrarisch gebied, de Llano Estacado, een zeer vlak gebied. In de regio is naast olieindustrie veel cirkelirrigatie. Lubbock kent drie universiteiten en is één van de belangrijkste universiteitssteden van Texas. Lubbock onderging in de twee decennia na de Tweede Wereldoorlog een snelle groei en groeide van 32.000 inwoners in 1940 tot 129.000 inwoners in 1960. Daarna vlakte de groei af, en met name in de jaren '80 en '90 was de groei beneden landelijk niveau en zeker beneden Texaans niveau. Echter na 2000 verdubbelde de groei en de stad telde in 2010 230.000 inwoners. Lubbock heeft het imago een slaperige stad te zijn, maar de Texas Tech University heeft de op 6 na meeste studenten van de staat. Dit is ook de grootste werkgever in de stad. Lubbock is een zeer betaalbare stad om in te wonen, zoals de meeste steden in de Great Plains.

Wegennet

Lubbock freeway map.svg

Lubbock heeft een goed ontwikkeld wegennet. Het is gelegen aan het zuidelijke einde van de Interstate 27, die het met Amarillo verbindt. Lubbock is niet direct verbonden met snelwegen naar andere Texaanse steden, gezien de grote afstanden door dunbevolkt gebied met erg lage verkeersintensiteiten. Lubbock is wel een belangrijk knooppunt van US Highways in de regio. De US 62/US 82 verloopt diagonaal door Lubbock en is uitgebouwd als een freeway, de Marsha Sharp Freeway. Lubbock heeft tevens een volledige ringsnelweg, de Loop 289. Diverse divided highways verbinden de stad met andere steden in Texas en New Mexico.

Er is een tweede westelijke en zuidelijke ringweg gepland, de Lubbock Outer Loop.[1][2]

Verkeersintensiteiten

Congestie is vrijwel onbekend in Lubbock vanwege het adequate wegennet. De verkeersintensiteiten liggen ook niet erg hoog. Het drukste punt ligt in het zuiden van de stad, de Loop 289 telt ten westen van de I-27 80.000 voertuigen per etmaal. De nabijgelegen I-27 kent hier ook zijn drukste punt met 62.000 voertuigen. Het rustigste deel van de Loop 289 telt slechts 10.000 voertuigen in het noordoosten van Lubbock. Van de Marsha Sharp Freeway zijn nog geen verkeersintensiteiten bekend.

Referenties

Freeways in Lubbock

I-27.svgUS 62.svgUS 82.svgUS 87.svgTexas Loop 289.svgTexas Spur 327.svg