Lubelskie

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
COA Lubelskie.svg
Lubelskie.png
Hoofdstad Lublin
Grootste stad Lublin
Oppervlakte 25.155 km²
Inwonertal 2.175.000
Lengte snelwegennet 130 km[1]
Eerste snelweg 2004
Afkorting L

De provincie Lubelskie is een województwo of provincie van Polen, gelegen in het oosten van het land. De provincie heeft een oppervlakte van ruim 25.000 km², vergelijkbaar met tweederde van Nederland. De hoofdstad is Lublin. De provincie telt bijna 2,2 miljoen inwoners.

Inleiding

Ligging

De provincie Lubelskie grenst in het noorden kortstondig aan de provincie Podlaskie, in het noordwesten aan de provincie Mazowieckie, in het zuidwesten aan de provincie Świętokrzyskie en in het zuiden aan de provincie Podkarpackie. De provincie heeft tevens internationale grenzen met Oekraïne en Wit-Rusland. De provincie meet maximaal 130 kilometer van oost naar west en 230 kilometer van noord naar zuid.

Landschap

De provincie Lubelskie is vlak tot glooiend en het landschap is open, met relatief weinig bos, alleen in het centrale oosten en in het zuiden zijn grotere bosgebieden te vinden. De westgrens wordt grotendeels gevormd door de rivier de Wisła, alhoewel een klein deel van de provincie ook ten westen van de rivier ligt. De rivier de Bug vormt deels de grens met Oekraïne en Wit-Rusland. De provincie Lubelskie heeft twee nationale parken.

Steden

De dominerende stad in de provincie Lubelskie is Lublin, maar de provincie telt meerdere regiosteden van enige omvang, zoals Chełm, Zamość, Biała Podlaska en Puławy.

Economie

Lubelskie was in 2008 na de provincie Podkarpackie de minst ontwikkelde provincie van Polen met in 2012 een gemiddeld salaris van € 760 per maand. De regio kon minder goed dan andere delen van Polen profiteren van de snelle economische groei vanaf 2000, maar maakt sinds 2008 een wat snellere groei door. Chełm is een belangrijke stad voor de industrie.

Wegennet

Lubelskie is een zeer belangrijke provincie voor het doorgaand verkeer, zowel oost-west als noord-zuid. De belangrijkste transportassen voeren van Warszawa naar Brest en Minsk en vanaf Warszawa via Lublin naar L'viv in Oekraïne. Desondanks is het wegennet matig ontwikkeld. In Lubelskie zijn drie belangrijke grensovergangen met de buurlanden Wit-Rusland en Oekraïne, namelijk Terespol/Kukuryki, Zosin en Hrebenne.

Autosnelwegen

De provincie Lubelski beschikt over één belangrijke snelwegcorridor, de S12/S17 in de ruime regio Lublin. De S12 vormt een oost-westroute die buiten de dubbelnummering met de S17 nauwelijks ontwikkeld is. De S17 vormt een noord-zuidroute die min of meer diagonaal loopt en verkeer vanaf Warszawa richting Oekraïne verwerkt. De S19 moet een noord-zuidroute vormen die momenteel alleen rond Lublin gereed is. Langs de noordkant van Lublin zijn alle drie snelwegen van de provincie dubbelgenummerd, de S12, S17 en S19.

Droga krajowa

De belangrijkste doorgaande assen zijn de DK2 door het noorden van de provincie en de DK12 in het midden, beiden oost-westassen. De DK17 vormt een diagonale route naar Oekraïne en is her en der beter uitgebouwd. De DK19 vormt de belangrijkste noord-zuidas, maar doet afgezien van Lublin geen andere grote steden in Lubelskie aan.

Geschiedenis

In 2004 werd de korte bypass van Piaski geopend. In 2008 volgde de bypass van Puławy. Voor de rest werd de geschiedenis gekenmerkt door gebrek aan investeringen. Na 2010 werd gewerkt aan de rondweg van Lublin. In 2014 was deze snelweg, bestaande uit de S12, S17 en deels de S19 over 70 kilometer voltooid van Kurów tot Piaski. In 2019 kwam het gehele deel van de S17 ten noorden van Lublin gereed.

Toekomst

In de toekomst moet de gehele DK17 vervangen worden door de S17 en op langere termijn ook de DK12 en DK19 door respectievelijk de S12 en S19, maar dat is vooral nog toekomstmuziek. Rond Lublin zijn deze wegen dubbelgenummerd, met name de S12/S17 dubbelnummering is lang. Door het noorden van de provincie Lubelskie moet de A2 worden aangelegd, maar dit zal pas op termijn gebeuren.

Referenties

  1. stand 01-01-2020
Województwa in Polen

DolnośląskieKujawsko-PomorskieLubelskieLubuskieŁódzkieMałopolskieMazowieckieOpolskiePodkarpackiePodlaskiePomorskieŚląskieŚwiętokrzyskieWarmińsko-MazurskieWielkopolskieZachodniopomorskie