Lubuskie

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
COA Lubuskie.png
Lubuskie.png
Hoofdstad Gorzów Wielkopolski
Grootste stad Gorzów Wielkopolski
Oppervlakte 13.985 km²
Inwonertal 1.008.000
Lengte snelwegennet 262 km[1]
Eerste snelweg 2010
Afkorting F

De provincie Lubuskie is een województwo of provincie van Polen, gelegen in het westen van het land. De provincie telt amper 1 miljoen inwoners en is daarmee de minst bevolkte van het land. De oppervlakte is bijna 14.000 km², iets meer dan een derde van Nederland. De hoofdstad is gedeeld tussen Gorzów Wielkopolski en Zielona Góra.

Inleiding

Ligging

De provincie grenst in het noorden aan Zachodniopomorskie, in het oosten aan Wielkopolskie en in het zuiden aan Dolnośląskie. Naar het westen grenst het aan Duitsland, namelijk de staten Brandenburg en Sachsen. De provincie meet maximaal 130 kilometer van oost naar west en 170 kilometer van noord naar zuid.

Landschap

Lubuskie is dichtbebost, één van de meest beboste provincies van het land. Lubuskie is tevens één van de meest vlakke provincies van Polen met weinig hoogteverschillen. De rivier de Odra (Oder) stroomt door de provincie, evenals de Warta en Nysa (Neisse).

Steden

Er zijn twee steden die er toe doen in Lubuskie en dat zijn Gorzów Wielkopolski in het noorden en Zielona Góra in het zuiden. De derde stad is Nowa Sól, maar telt slechts 40.000 inwoners.

Economie

Lubuskie is van oudsher gericht op de industrie en bosbouw. De twee grootste steden zijn ook de industriecentra. In Zielona Góra worden ook druiven verbouwd voor Poolse wijn, dit gebeurd slechts op twee plekken in Polen. Lubuskie is gemiddeld ontwikkeld in Polen met in 2012 een gemiddeld inkomen van € 720 per maand.

Wegennet

Het wegennet van Lubuskie wordt gekenmerkt door doorgaand verkeer, zowel oost-west als noord-zuid, waarbij het oost-westverkeer dominant is, van Berlin naar Warszawa en van Berlin naar het Silezisch stedengebied.

Autosnelwegen

De A2 doorkruist Lubuskie van oost naar west en verwerkt veel doorgaand vrachtverkeer vanuit West-Europa naar Polen en Rusland. De S3 verwerkt verkeer van Szczecin naar Gorzów Wielkopolski, Zielona Góra en Legnica. De DK18 door het zuiden van Lubuskie is een 2x2-weg met ongelijkvloerse kruisingen maar heeft vanwege de slechte staat richting oosten geen autosnelwegstatus.

Droga krajowa

Met de completering van de A2 door Lubuskie is de oude DK2 omgenummerd naar DK92. De DK3 vormde de noord-zuidas en is vervangen door de S3. De DK18 verwerkt doorgaand verkeer in het zuiden van Lubuskie. De meeste andere wegen zijn van regionaal belang, alhoewel de DK32 de kortste en snelste route is van Cottbus naar Zielona Góra.

Geschiedenis

In 1995 werd de enkelbaans S3 in de regio Zielona Góra opengesteld, de eerste hoogwaardige weg van Lubuskie, alhoewel hij over slechts twee rijstroken beschikt. In 2007 opende de enkelbaans bypass van Gorzów Wielkopolski. De eerste 2x2 S-weg was de S3 tussen Szczecin en Gorzów Wielkopolski, waarvan het laatste deel eind 2010 werd opengesteld. Eind 2011 is de A2 door Lubuskie geopend, waarmee het grootste knelpunt voor oost-westverkeer verleden tijd is. In 2013 kwam een flink stuk van de S3 gereed in het midden van de provincie. In 2014 was de S3 voltooid tot aan Sulechów. De nieuwere delen van de S3 zijn direct met 2x2 rijstroken aangelegd, in tegenstelling tot de oudere bypasses van Gorzów Wielkopolski, Zielona Góra en Międzyrzecz. In 2016 en 2017 enkelbaans delen van de S3 verdubbeld naar 2x2 rijstroken. In 2018 kwam de S3 geheel gereed door Lubuskie, behalve de brug over de Odra, die in 2019 verdubbeld is.

Toekomst

De enige nog geplande snelweg in de provincie is de uitbouw van de DK18 tot A18.

Referenties

  1. stand 01-01-2020
Województwa in Polen

DolnośląskieKujawsko-PomorskieLubelskieLubuskieŁódzkieMałopolskieMazowieckieOpolskiePodkarpackiePodlaskiePomorskieŚląskieŚwiętokrzyskieWarmińsko-MazurskieWielkopolskieZachodniopomorskie