Luegbrücke

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Luegbrücke
Overspant Wipptal
Rijstroken 2x2
Totale lengte 1.804 meter
Hoofdoverspanning 73 meter
Hoogte brugdek 57 meter
Openstelling 22-12-1968
Verkeersintensiteit 24.500 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Luegbrücke is een viaduct in Oostenrijk, onderdeel van de A13 (Brenner Autobahn). De 1,8 kilometer lange brug is de langste Autobahnbrug in Oostenrijk.

Kenmerken

Segment IV is het stalen deel op de foto.

De Luegbrücke overspant een helling aan de westzijde van het Wipptal tussen Gries am Brenner en de Brennerpass. De brug is in totaal 1.804 meter lang, met een 1.738 meter lange hoofdbrug en een 66 meter lange aanbrug. De brug bestaat uit 5 segmenten, de aanbrug en segmenten I, II, III en V zijn van gewapend beton met overspanningen van 35,8 meter. Het segment IV is een stalen kokerbrug met een overspanning van 72,6 meter.

Het brugdek bestaat uit één geheel van 21 meter breed. De brug heeft in totaal 48 betonnen pijlers, die veelal tussen 15 en 25 meter hoog zijn, maar bij het hogere deel van het Silltal 55 meter hoog zijn. De maximale hoogte van het brugdek boven het dal bedraagt 57 meter. De brug telt 2x2 rijstroken met vluchtstroken en ligt in een helling naar beneden richting noorden. Het is onderdeel van de afdaling vanaf de Brennerpass richting Innsbruck. De Luegbrücke is het eerste grotere kunstwerk van de A13 vanaf de Brennerpass gezien.

De brug is vernoemd naar het gehucht Lueg, dat onderdeel is van de gemeente Gries am Brenner.

Geschiedenis

De Luegbrücke is in de jaren '60 aangelegd als onderdeel van de bouw van de Brenner Autobahn tussen Oostenrijk en Italië, dit was de eerste autosnelweg door de Alpen en vergde de bouw van diverse grote bruggen. De Luegbrücke is hiervan de langste, is tussen 1966 en 1968 aangelegd en op 22 december 1968 voor het verkeer geopend. Vanwege de ondergrond en de statische eigenschappen geldt dit als de meest complexe brug van de Brenner Autobahn. Een probleem was een langzame zijwaartse verschuiving die tot 1 centimeter per jaar kon bedragen, waardoor de fundering van de pijlers met een staalconstructie versterkt moesten worden.

De brug is in 2002 grootschalig gerenoveerd. Tussen 2012 en 2014 is externe voorspanning aan de brug aangebracht om deze te versterken.

Toekomst

Het is gepland om de Luegbrücke volledig te vervangen.[1] De brug heeft het einde van de levensduur bereikt.[2] In 2021-2022 is een tijdelijke hulpconstructie onder de zwakste delen van de brug aangebracht om de restlevensduur te verlengen.[3] Op 8 maart 2023 werd een verkeerslicht met brugdetectie in gebruik genomen, die het verkeer direct stilzet mocht er een onderdeel van de brug falen.[4]

Er was debat of de brug vervangen moest worden door een ligging in een tunnel. Asfinag geeft de voorkeur aan een brug.[5] Een tunneloptie zou tunneldosering noodzakelijk maken wat tot fors meer congestie op de A13 zou leiden.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 24.500 voertuigen van de brug gebruik, waaronder 7.500 vrachtauto's.

Referenties