Lusail Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Lusail Expressway map.png
-
Begin Doha
Einde Doha
Lengte 12 km
Route

Afslagsymbool.svg Omar Al Mukhtar Street

Afslagsymbool.svg Onaiza Street

Afslagsymbool.svg West Bay Lagoon Street

Afslagsymbool.svg Porto Arabia

Afslagsymbool.svg Doha Golf Club

De Lusail Expressway (Arabisch: طريق لوسيل السريع) is een expressway in Qatar, gelegen in het noorden van Doha. De snelweg is 12 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Lusail Expressway verloopt noord-zuid door het noorden van Doha. Het zuidelijk beginpunt ligt op de Arch Roundabout met Al Wahda Street. Het noordelijk eindpunt ligt ten oosten van de Al Tarfa Roundabout van Al Jamiaa Street. De snelweg telt 2x4 rijstroken, maar tussen aansluitingen liggen extra rijstroken, soms wel 8 rijstroken per richting. De aansluitingen zijn esthetisch ontworpen met grote flyovers en sierlijke boogbruggen.

Geschiedenis

De bouw van de snelweg begon op 17 november 2012, oorspronkelijk werd alleen een 5 kilometer lang deel van de route als de Lusail Expressway betiteld, later werd dit noordwaarts verlengd waardoor de snelweg niet 5 maar 12 kilometer lang werd. De snelweg is grotendeels binnen het bestaande wegennet gerealiseerd en is daarom gefaseerd in gebruik genomen. Op 1 april 2017 opende het eerste deel van de snelweg over een lengte van 2 kilometer, inclusief een 650 meter lange tunnel ter hoogte van Onaiza.[1] Op 30 augustus 2017 opende het Pearl Interchange.[2] De resterende elementen van de Lusail Expressway zijn formeel op 16 december 2017 opengesteld.[3] De kosten bedroegen 3,5 miljard QR, of zo'n € 700 miljoen.[4]

Op 19 februari 2020 opende een verlenging van 10 kilometer noordwaarts dat de A1 Road heet.[5] Dit deel ligt tussen Al Tarfa Road en Qetaifan.

Referenties

Flag of Qatar.svg Autosnelwegen in Qatar Flag of Qatar.svg

Q1Q2Q3Q4Q5Q6Q39Q141

Al Khor ExpresswayAl Wakrah BypassOrbital RoadHamad Port RoadRas Abu Abboud StreetEast Industrial StreetLusail ExpresswayAl Rayyan RoadSabah Al-Ahmad Corridor

Doha Ring Roads: BCDEFG