Lyari Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorway.svg
Lyari Expressway map.png
-
Begin Karachi
Einde Karachi
Lengte 17 km
Route

Knooppuntsymbool.svg M9 Pakistan.svg → Hyderabad

Afslagsymbool.svg Sir Shan Muhammad Suleman Road

Afslagsymbool.svg Manghopir Road

Afslagsymbool.svg Mauripur Road

De Lyari Expressway (Urdu: لیاری بزرگرہ, Sindhi: لیاری بزرگرہ) is een expressway in Pakistan, gelegen in de megastad Karachi. De snelweg vormt een snelle route door de stad en is 17 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Lyari Expressway bestaat uit twee rijbanen die gescheiden van elkaar lopen, met de Lyari River tussen beide rijrichtingen in. De Lyari Expressway loopt daarbij grotendeels op viaducten over de oever van de Lyari River. De snelweg doorkruist Karachi vanaf nabij de kust tot het noordoosten van de stad.

De snelweg begint nabij de monding van de Lyari River op een aansluiting met Mauripur Road, ten noorden van het centrum. De snelweg loopt op viaducten, waarbij de rijbanen tussen 100 en 200 meter uit elkaar liggen. De Lyari Expressway heeft maar een beperkt aantal aansluitingen naar andere wegen, en deze aansluitingen zijn vaak in de vorm van U-turns om rechtsaf te slaan op een aansluiting. In het noordoosten van Karachi eindigt de Lyari Expressway op een aansluiting met de M9 richting Hyderabad.

Geschiedenis

Oorspronkelijk waren rond Karachi alleen bypasses gepland, volgens het masterplan van 1975. Tijdens hevige overstromingen van de Lyari River in 1977 werd duidelijk dat Karachi een betere bestendigheid tegen overstromingen nodig had, en in het masterplan van 1986 werd een snelweg voorgesteld langs de rivier. Dit plan werd echter onrealistisch geacht omdat 100.000 inwoners zouden moesten verhuizen. In 1993 kwam opnieuw een grote overstroming voor en kwam de Lyari Expressway weer in beeld als onderdeel van betere overstromingsbeveiliging langs de rivier. In 1996 werd het plan echter weer geschrapt vanwege lokale tegenstand en ging de aandacht uit naar de noordelijke bypass, die als de M10 langs Karachi is aangelegd.

Lyari Expressway Resettlement Project

In 2001 werden de plannen opnieuw actueel en werd daadwerkelijk overgegaan tot de aanleg. Aangezien Karachi een dichtbevolkte stad was, was het slopen van bebouwing onontkoombaar, 15.000 woningen moesten onteigend worden en circa 100.000 mensen moesten verhuizen. Dit gebeurde via het Lyari Expressway Resettlement Project, waarbij grote nieuwe woonwijken met moderne woningen aan de rand van Karachi werden gebouwd. Voor het gros van de inwoners was dit een grote vooruitgang in leefomstandigheden, veel woningen langs de rivier de Lyari waren gevoelig voor overstromingen, hadden vaak geen stromend water of elektriciteit en waren zonder bouwvergunning gebouwd. Het wordt gezien als 's werelds grootste sloopproject voor de bouw van een autosnelweg.

Bouw van de Lyari Expressway

De aanleg van de Lyari Expressway begon op 11 mei 2002 en de snelweg moest oorspronkelijk al in november 2004 gereed zijn. De planning werd later aangepast naar december 2006 en daarna eind 2007. In 2008 is het zuidelijk deel opengesteld. In 2013 was de snelweg echter nog steeds niet voltooid, alhoewel deeltrajecten inmiddels opengesteld waren voor het verkeer. De volledige openstelling was daarna gepland voor december 2015,[1] maar het project heeft opnieuw vertraging opgelopen.[2] Een gedeeltelijke openstelling was daarna voor maart 2017 gepland,[3] maar is uitgesteld tot 14 augustus 2017,[4] later werd ook oktober 2017 genoemd,[5] vervolgens eind december 2017[6] en daarna januari 2018.[7][8] De laatste rijbaan richting noorden is op 28 januari 2018 officieel opengesteld.[9] Het project viel in de loop der jaren meer dan 5 keer zo duur uit als oorspronkelijk begroot.[10]

Referenties

Motorways in Pakistan

M1M2M3M4M5M6M7M8M9M10M11M14