Mária Valéria-brug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mária Valéria híd

Most Márie Valérie

Overspant Duna
Rijstroken 1x2
Totale lengte 518 meter
Hoofdoverspanning 119 meter
Hoogte brugdek 14 meter
Openstelling 28-09-1895 / 01-05-1927 / 11-01-2001
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Mária Valéria-brug (Hongaars: Mária Valéria híd, Slowaaks: Most Márie Valérie) is een boogbrug op de grens van Hongarije en Slowakije die de Donau overspant tussen Esztergom en Štúrovo.

Kenmerken

De brug is een stalen boogbrug met een totale lengte van 518 meter en vijf boogoverspanningen, waarvan de langste 119 meter bedraagt. De boogconstructie heeft ook een vakwerkbrug-karakter. De brug is 12,3 meter breed en 14 meter boven de Donau. De brug overspant de Donau tussen Esztergom in Hongarije en Štúrovo in Slowakije. Het is de meest oostelijke brug over de Donau in Slowakije en de meest oostelijke brug op het oost-westgedeelte van de Donau in Hongarije. Over de brug verloopt de Slowaakse weg I/63 en een Hongaarse lokale weg die nabij aansluiting geeft op de Route 11.

Geschiedenis

Eerste brug

De brug bij Esztergom was eind 19e eeuw één van twee optisch vergelijkbare boogbruggen die over de Donau in het westen van Hongarije werd aangelegd en is vergelijkbaar met de Elisabeth-brug in Komaróm. De Mária Valéria-brug was de tweede daarvan en is in 1894-1895 aangelegd en op 28 september 1895 opengesteld voor het verkeer. De brug was oorspronkelijk gebouwd in het koninkrijk Oostenrijk-Hongarije. Na de Eerste Wereldoorlog kwam de brug op de grens met Tsjechoslowakije te liggen, in een conflict daarover werd de brug op 22 juli 1919 opgeblazen aan de Tsjechoslowaakse zijde.

Herstel van de brug

Tussen 1923 en 1928 is de brug herbouwd. Het oorspronkelijk houten brugdek werd vervangen door een betonnen brugdek. De brug werd op 1 mei 1927 weer in gebruik genomen, alhoewel gemotoriseerd verkeer er pas vanaf 1928 gebruik van kon maken. Aan weerszijden van de brug werden grensposten aangelegd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de brug op 26 december 1944 opgeblazen door het terugtrekkende Duitse leger. De drie centrale overspanningen werden opgeblazen. De brug zou daarna een halve eeuw buiten gebruik blijven.

Tweede brug

Het herstel van de brug had ten tijde van het Oostblok weinig prioriteit. Daardoor was er lange tijd geen brug over een lang stuk van de Donau tussen Budapest en Komárom. Pas in 1987 werd besloten tot de herbouw van de brug. Het duurde echter tot eind jaren '90 voordat de herbouw concreet werd, de brug is uiteindelijk tussen oktober 2000 en oktober 2001 herbouwd. De eerste en vijfde overspanning werden gerenoveerd, de centrale drie overspanningen werden nieuw gebouwd. De brug werd op 11 oktober 2001 opengesteld voor het verkeer, waardoor er voor het eerst in 57 jaar weer een brugverbinding bij Esztergom was.

Voor het herstel van de brug was er een veerdienst, die in de jaren '90 door gemiddeld 100 tot 120 voertuigen per dag gebruikt werd. In het eerste jaar van de opening van de brug waren dat al 1.600 voertuigen per dag. In 2005, toen er nog grenscontroles waren, was dit al gestegen naar 4.600 voertuigen per dag.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar Marie Valerie van Oostenrijk (1868-1924), de dochter van keizer Frans Jozef I en koningin Elisabeth.

Zie ook

Referenties


Bruggen over de Donau in Slowakije

Most Lanfranconi (D2) • Most SNPStarý mostMost ApolloPrístavný most (D1) • Lužný most (D4) • Vámosszabadi-brugMonostori-brugElisabeth-brugMária Valéria-brug

Bruggen over de Donau in Hongarije

Vámosszabadi-brugMonostori-brugElisabeth-brugMária Valéria-brugMegyeri-brug (M0) • Árpád-brugMargaret-brugSzéchenyi-brugElisabeth-brugVrijheidsbrugPetőfi-brugRákóczi-brugDeák Ferenc-brug (M0) • Pentele-brug (M8) • Beszédes József-brugKalocsa-Paks-brugSzent László-brug (M9) • Türr István-brug