México

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Mexico state.png
Mexico state.png
Hoofdstad Toluca
Grootste stad Ecatepec de Morelos
Oppervlakte 22.357 km²
Inwonertal 15.176.000
Lengte snelwegennet 360 km
Eerste snelweg 1958
Afkorting MEX

México is een staat in het gelijknamige land Mexico, gelegen in het centrale deel van het land rond de hoofdstad Mexico City. De stad valt echter niet onder de staat México, maar onder het Distrito Federal (D.F.). De staat México is iets groter dan de helft van Nederland en telt ruim 15 miljoen inwoners, grotendeels in het voorstedelijk gebied van Mexico City. De hoofdstad is Toluca.

Inleiding

De staat México ligt in het centrale deel van Mexico, en begrenst Mexico City aan drie zijden. Een groot deel van de voorsteden van Mexico City ligt in de staat México, die behalve de hoofdstad Toluca verder weinig grote steden telt. De grootste stad van de staat México is Ecatepec de Morelos, een voorstad van Mexico City. De staat México grenst in het noorden aan de staten Querétaro de Arteaga en Hidalgo, in het oosten aan Tlaxcala en Puebla, in het zuiden aan Morelos en Guerrero en in het westen aan Michoacán de Ocampo. Het noordelijke deel van de staat bestaat uit een hoogvlakte op circa 2.300 tot 2.600 meter boven zeeniveau, het zuiden is bergachtiger, evenals de de grens met Puebla, waar de Popocatépetl domineert die 5.410 meter hoog is. De stad Mexico City wordt door een gebergte van de hoofdstad Toluca gescheiden. Het oostelijk deel van de staat omvat de Valle de México, waar de voorsteden van Mexico City zijn gelegen. Het overgrote deel van de 15 miljoen inwoners van de staat México woont in de voorsteden van Mexico City. Toluca telt 470.000 inwoners, maar andere steden buiten de agglomeratie Mexico City overschrijden de 100.000 inwoners veelal niet. Een groot deel van de staat México was vroeger een groot meer, het Texcocomeer, waar tegenwoordig de agglomeratie Mexico City ligt. Verder zijn er nog wat stuwmeren in het noorden van de staat. Er zijn geen rivieren van enige omvang.

Wegennet

Flyovers in de stad Toluca.

Het wegennet van México is sterk georiënteerd op de stad Mexico City, en een aanzienlijk deel van het stedelijke snelwegennet van Mexico City ligt in de staat México. Het zuiden van de staat is relatief slecht toegankelijk, met kronkelige bergwegen die veel reistijd vereisen. Hier liggen dan ook geen grote steden of belangrijke doorgaande verbindingen. Er zijn drie belangrijke doorgaande verbindingen in de staat México, namelijk de Autopista Mexico - Puebla naar het oosten, de Autopista Mexico - Querétaro naar het noordwesten en de Autopista Mexico - Guadalajara in het westen. Deze laatste sluit nog niet op de rest van het snelwegennet rond Mexico City aan. De Autopista Mexico - Toluca vormt de verbinding tussen Mexico City en de hoofdstad Toluca. De Arco Norte voert deels door het noordoosten van de staat México, en vormt een grote bypass. Daarnaast zijn er enkele snelwegen die onder de agglomeratie Mexico City vallen.

Buiten de genoemde snelwegen, die veelal tolwegen zijn, zijn er ook een aantal carreteras federales die met 2x2 rijstroken uitgevoerd zijn, en ook wel ongelijkvloerse kruisingen tellen, maar te substandaard zijn om een snelweg genoemd te worden, vanwege de vele ongecontroleerde aansluitingen die als zijweg op de 2x2-weg aansluiten. Deze wegen zijn ook tolvrij en vaak slechter onderhouden dan de tolwegen. De belangrijkste zijn de Route 15, die Atlacomulco met Toluca verbindt, aansluiting gevend naar de Autopista Mexico - Guadalajara, en de Route 132, die vanaf Mexico City naar Tulancingo in de staat Hidalgo loopt. Ook van belang is de Carretera Federal 85, die gebypasst wordt door de Autopista Mexico - Tizayuca, maar verder in Hidalgo een 2x2-verbinding naar Pachuca vormt. De verbindingen naar de staten Morelos en Guerrero zijn relatief slecht door het bergachtige karakter van de grensstreek.

Referenties


Flag of Mexico.png Mexico Flag of Mexico.png

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas