Mölndalsmotet

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Mölndalsmotet
Molndalsmotet.png
Kruisende wegen E6 SE.svg
Type half-ster
Opengesteld ?

Mölndalsmotet is een knooppunt in Zweden, gelegen in Göteborg. Hier kruist de E6 de E6.20. Het knooppunt is vormgegeven als een half sterknooppunt.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar Mölndal, de plaats waarbij het gelegen is. Mölndal is een voorstad van Göteborg.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een half sterknooppunt met flyovers, met daarin een afrit naar Mölndal. De afrit is van alle richtingen bereikbaar. De E6 van Malmö naar Göteborg vormt de doorgaande verbinding en heeft 2x3 rijstroken, behalve ter hoogte van het knooppunt zelf. Söderleden, administratief genummerd als de E6.20, begint hier en verloopt westwaarts met 2x2 rijstroken. Söderleden vormt de zuidelijke ringweg van Göteborg.

Het knooppunt is gelegen in een bebouwde omgeving. Direct naast het knooppunt staat een groot complex van de Research & Development-afdeling van AstraZeneca, één van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld. De overige bebouwing rondom het knooppunt bestaat uit bedrijventerrein en woonwijken. Parallel aan de E6 loopt een drukke spoorlijn.

Geschiedenis

Er is niet zo veel bekend over de geschiedenis van het knooppunt. De E6 ten zuiden van het knooppunt opende in 1963 voor het verkeer, en Söderleden is ook in de jaren '60 opengesteld. De E6 ten noorden van het knooppunt opende pas in januari 1980 voor het verkeer. Het is onduidelijk hoe en wanneer het knooppunt aangelegd is. De hoofdweg Göteborgsvägen vormde vermoedelijk langere tijd de hoofdverbinding tot in Göteborg.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 73.000 voertuigen over de E6 ten zuiden van het knooppunt en 77.000 voertuigen ten noorden daarvan. De E6.20 verwerkte 53.500 voertuigen.

Referenties


Knooppunten in Zweden

AdolfsbergArlandaBräckemotetBulltoftaFredriksbergGävle VästraGräsnäsGullbergsmotetHäggvikHelsingborg SödraJärnbrottsmotetKistaKronetorpKroppKungens KurvaLjungarumMölndalsmotetNybodaOlskroksmotetPetersborgRingömotetRödastensmotetSaltskog ÖstraSunnanå