Møre og Romsdal

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
More og Romsdal COA.png
More og Romsdal map.png
Hoofdstad Molde
Grootste stad Ålesund
Oppervlakte 15.114 km²
Inwonertal 259.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting 15

Møre og Romsdal is een fylke in Noorwegen, gelegen in het noorden van West-Noorwegen. Het telt iets meer dan een kwart miljoen inwoners en is ter omvang van een derde van Nederland.

Inleiding

Møre og Romsdal vormt het noordelijkste deel van West-Noorwegen, de kust buigt hier naar het noordoosten af. Het grenst in het oosten aan Trøndelag en in het zuiden aan Oppland en Sogn og Fjordane. De regio kent enkele grote fjorden, zoals het Sunndalsfjord, het Romsdalsfjord, het Geirangerfjord en het Storfjord. Møre og Romsdal is erg bergachtig, en in tegenstelling tot de zuidelijker gelegen fylkes in West-Noorwegen zijn de hoogteverschillen hier groter omdat er geen hoogvlaktes zijn. Møre og Romsdal is daardoor één van de spectaculairste gebieden van Noorwegen. De 1.999 meter hoge Puttegga is het hoogste punt.

In Møre og Romsdal zijn wat meer grotere plaatsen dan in het aangrenzende Sogn og Fjordane. De stad Molde is de hoofdstad, de grootste stad is het op een schiereiland gelegen Ålesund. In het noorden is Kristiansund ook een belangrijk centrum. Regionale centra zijn Geiranger, Åndalsnes en Volda.

Qua industrie is de visserijsector de grootste van Noorwegen. Daarnaast is er een aanwezigheid van de olieindustrie, meubelmakerij en de grootste aluminiumfabriek van Noord-Europa. Het toerisme is tevens van belang.

Wegennet

In vergelijking met het zuidelijker gelegen Sogn og Fjordane heeft Møre og Romsdal een wat beter ontwikkeld wegennet. In de regio Kristiansund zijn enkele grote bruggen en tunnels aangelegd, evenals nabij Ålesund. In het zuiden van Møre og Romsdal zijn echter nog veel veerdiensten op de doorgaande routes. Er zijn geen autosnelwegen of autowegen in Møre og Romsdal. De E39 is de voornaamste verbinding voor noord-zuidverkeer en ook intern verkeer aangezien het de meeste grotere plaatsen met elkaar verbindt. De E136 is de belangrijkste achterlandverbinding samen met de Riksvei 70. De E39 is in Møre og Romsdal nog vier keer onderbroken door een veerdienst.

Toeristenwegen

De Atlanterhavsveien.

De volgende nasjonale turistveier lopen door Møre og Romsdal;

Bruggen

Tunnels

Referenties


Fylker in Noorwegen

AgderInnlandetMøre og RomsdalNordlandOsloRogalandSvalbardTroms og FinnmarkTrøndelagVestfold og TelemarkVestlandViken