M-30 (Spanje)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M-30
Begin Madrid
Einde Madrid
Lengte 32 km
Route

1 → Burgos / Barajas

2 Avenida Pío XII

1 Cuesta del Sagrada Corazón

3 Calle de Costa Rica

3 Avenida de Ramón y Cajal

4 → Guadalajara / Zaragoza

6A Avenida Brasília

6B Calle Alcalá

7a Calle O'Donnell

7B → Arganda / Valencia

8 → Valencia

9A Plaza Conde de Casal

9B Avenida Ciudad de Barcelona

11 Calle de Mendez Álvaro

12A → Córdoba

12B Avenida Andalucía

13 Plaza de Legaspi

14A Paseo S.M. de la Cabezal

14B → Toledo

15 Glorieta M. Vadillo

16 Paseo E. del Santo

17 Paseo Virgen del Puerto

18 → Badajoz

19 Calle de San Pol de Mar

19 Calle de Santa Fe

20A Avenida Valladolid

20B → Pozuelo de Alarcón

C.P. Agrónomos

23 → La Coruña

24 Calle Arroyofresno

25 → 2e Ring Madrid

Calle Cantalejo

28 Avenida Ventisquero de la Condesa

centro comercial

Calle Ginzo de Limia

Calle Arzobispo Morcillo

→ Colmenar Viejo

Paseo de la Castellana

→ Burgos / Barajas

De M-30, ook bekend als de Autopista de la Paz, is een autopista en ringweg in Spanje. De autosnelweg vormt de binnenste ringweg van Madrid en verloopt rond het centrum over een lengte van 32,5 kilometer. Bijna alle radiale autosnelwegen van Madrid beginnen op de M-30, het is daarom de belangrijkste weg van Madrid en de drukste autosnelweg van Europa.

Routebeschrijving

De M-30 aan de oostkant van Madrid, tussen de A-2 en M-23.

Oostring

Het begin- en eindpunt van de M-30 ligt in het noordoosten van Madrid, op het knooppunt waar de A-1 naar Burgos begint, evenals de M-11 naar de luchthaven Barajas. De M-30 verloopt dan langs de oostkant van het centrum en heeft een uitgebreid parallelstructuur met een wisselend aantal rijstroken per rijbaan, meestal zijn er 4x3 rijstroken. Het maximum aantal bedraagt 19 rijstroken, het breedste deel ligt tussen de knooppunten met de M-23 en A-3. Bijna alle kruisende wegen zijn belangrijke invalswegen van de stedelijke kern, bijvoorbeeld de Avenida América die overgaat in de A-2, de Calle O'Donnell die overgaat in de M-23 en de Avenida Mediterráneo die overgaat in de A-3. De wijken langs de M-30 zijn hoofdzakelijk flatwijken, alhoewel delen ook laagbouw kennen.

Zuidring

Er is geen echte zuidring, de oostring gaat bij het Nudo Sur over in de westring. Er is echter ook een ondergrondse bypass voor doorgaand oost-westverkeer dat de knooppunten met de A-4, A-42 en A-5 bypasst via de 'Bypass Sur'. Daardoor zijn er aan de zuidzijde van Madrid twee trajecten van de M-30, de volledig ondergrondse 'Bypass Sur' en de gedeeltelijk ondertunnelde M-30 via het 'Nudo Sur'.

Westring

Aan de zuidkant van de stad is een knooppunt met de A-4, waarna de M-30 langs de westkant van het centrum noordwaarts loopt. Dit deel van de M-30 loopt ondergronds, met ondergrondse aansluitingen en knooppunten, zoals met de A-42 en A-5. De Río Manzanares verloopt tussen beide tunnelbuizen. Ter hoogte van het voormalige Estadio Vicente Calderón komt de M-30 richting noorden kortstondig bovengronds.

Ten noorden van de A-5 komt de M-30 definitief bovengronds en verloopt dan door een deel van de stad wat minder dichtbebouwd is. De snelweg telt hier 2x3 rijstroken en heeft geen parallelstructuur. Westelijk van de M-30 ligt het Casa de Campo, een groot stadspark. Hier sluit ook de M-500 aan. De snelweg verloopt dan door de Ciudad Universitaria en verknoopt met de A-6.

Noordring

Aan de noordwestkant van de stad is een knooppunt dat toegang geeft tot de M-40, de tweede ringweg. De M-30 wordt daarna gevormd door de Avenida Ilustración langs de noordkant van de stad, het enige deel van de M-30 dat nog verkeerslichten heeft. Er zijn drie verkeerslichten ten westen van het knooppunt met de M-607. Dit deel telt 2x3 rijstroken en heeft een maximumsnelheid van 50 km/h. Aan de noordzijde van Madrid is dan een knooppunt met de Paseo Castellana, de belangrijkste en best uitgebouwde invalsweg van het centrum, waar wolkenkrabbers aan staan. Kort daarna bereikt de M-30 weer zijn beginpunt op de A-1/M-11.

Geschiedenis

De route van de C-602, de eerste genummerde ringweg van Madrid.

Eerste ringnummer

Als onderdeel van het Plan Peña van 1940 werd een nummer toegekend aan de ringweg van Madrid, de C-602, een carretera comarcal die de 'Circunvalación a Madrid' heette. De C-602 verliep via lokale wegen rond Madrid, grotendeels buiten de hedendaagse M-30 en deels ook buiten de hedendaagse M-40. In het westen verliep de ringweg via de voorstad Pozuelo de Alarcón. Deze oorspronkelijke C-602 is niet meer doorgaand te berijden na de bouw van wegen en spoorlijnen.

route C-602
Av. San Luis
C/ Mar Caspio
C/ Mar Adriático
C/ Malagón
C/ Tribaldos
C/ Emigrantes
Av. Canillejas a Vicálvaro
Camino Viejo de Vicálvaro
Av. Democracia
C/ San Jaime
Ctra. Vallecas a Villaverde
C/ Alcocer
Ctra. Villaverde a Carabanchel
Av. Poblados
Av. Pablo VI
Av. Juan Pablo II
Av. Juan XXIII
Av. Leopoldo Calvo-Sotelo Bustelo
Av. Osa Mayor
Av. Cardenal Herrera Oria

Voorgeschiedenis

Al in 1929 werd een plan gemaakt voor een ringweg rond Madrid. Alle hoofdwegen van Spanje hadden hun oorsprong op het Puerta del Sol in het centrum van Madrid. In de jaren '50 werden plannen gemaakt om de eerste delen van de weg aan te leggen, in eerste instantie aan de noordoostkant van Madrid, waar de N-I en N-II de stad binnen kwamen. Dit werd ook wel de Avenida de Abroñigal, later de Autopista de Abroñigal genoemd, naar de Arroyo Abroñigal, een kleine seizoensrivier waar de weg langs is aangelegd. Het eerste deel van de M-30 was een kort stuk van 1 kilometer als schakel tussen de Paseo Castellana en de M-607 naar Colmenar Viejo dat op 3 april 1966 is opengesteld. Dit was de noordelijke invalsweg van Madrid.

De bouw van de M-30

Midden jaren '60 werden de plannen voor een 'Tercer Cinturon' (derde ringweg) rond Madrid concreter.[1] De benaming van 'derde' ringweg was meer theoretisch, aangezien er geen serieuze plannen waren om nog ringwegen binnen de M-30 te realiseren. De naam van de weg werd toen ook gewijzigd van de Avenida de Abroñigal naar de Avenida de la Paz. De plannen werden eind jaren '60 en begin jaren '70 verder uitgewerkt, wat tot een definitief plan leidde dat op 23 januari 1972 werd vastgesteld.[2] Prioriteit kregen de noord-zuidtrajecten, de Autopista de la Paz langs de oostzijde van Madrid, tussen de A-1 en A-4, en de Autopista del Manzanares langs de westkant van Madrid, tussen de A-4 en A-6. Op 11 november 1974 opende al een behoorlijk lang stuk tussen de A-2 en A-5 rond de zuidoost en zuidwestkant van Madrid, via het Nudo Sur (knooppunt met de A-4).[3][4]

Midden jaren '70 werden de meeste resterende delen van de M-30 opengesteld. Op 17 juli 1975 openden de knooppunten Manoteras en Norte, tezamen een 1 kilometer lang deel van de M-30 tussen de M-607 en A-1 in het noorden van Madrid.[5] Het Nudo Norte was een half sterknooppunt met de Paseo de la Castellana en het Nudo Manoteras was een klaverturbine met de A-1, met een turbineboog van west naar noord. Vervolgens opende op 23 december 1976 het laatste deel van de M-30 aan de oostzijde van Madrid, tussen het Nudo Manoteras (A-1) en de Avenida América (A-2).[6] Hiermee was de M-30 te berijden vanaf de M-607 (destijds nog C-607) aan de noordkant van Madrid tot aan de N-V aan de westkant van Madrid, ongeveer tweederde van de ring was toen compleet.

Bij de bouw van de M-30 is de Arroyo Abroñigal gekanaliseerd onder de M-30. De rivier hield hiermee min of meer op te bestaan voor het publiek. De río Manzanares aan de westkant van Madrid werd ook gekanaliseerd en kwam in de middenberm van beide rijbanen van de M-30 te liggen. De M-30 is indertijd langs de oostzijde van Madrid aangelegd met 3 tot 4 rijstroken per richting plus parallelwegen tussen aansluitingen. Er waren destijds 14 aansluitingen. Eén van de meer markante aansluitingen die opende was de 'enlace de Cuzco', een knooppuntachtige aansluiting met de Calle de Costa Rica die op 21 februari 1977 werd geopend.[7] De M-30 was hiermee breder en moderner dan andere snelwegen die in Spanje in die tijd in gebruik waren. De snelweg had bij openstelling al het nummer M-30, het nummer 3 gaf aan dat het de derde ringweg was, en ringwegen hebben in Spanje een nummer dat eindigt op een 0. De M-30 werd dus gezien als de derde ringweg.

Het Nudo Sur met de A-4 was een provisorisch knooppunt, dat in de periode 1983-1985 gemoderniseerd is. Dit werd een complex van een knooppunt tussen de A-4 en M-30 evenals naar 3 andere wegen. Voor de reconstructie van dit knooppunt werden 10 viaducten gerealiseerd. Op 16 december 1985 werd het knooppunt officieel opengesteld. In de jaren '80 is aan de westzijde van Madrid verder gebouwd om de M-30 te realiseren. Onderdeel hiervan was een omlegging langs de wijk Manzanares, tussen het knooppunt met de N-V en de M-500. Dit is vermoedelijk in 1990 opengesteld. Op 30 juli 1990 opende het Nudo de Puerta de Hierro met de N-VI aan de noordwestzijde van Madrid, evenals een aantal kilometer van de M-30 tussen de M-500, N-VI en M-40.[8] Later, op 19 december 1990, opende de Nudo del Puente de los Franceses (M-500).[9]

Het ontbrekende deel was vervolgens de noordring, de zogenoemde Avenida Ilustración tussen de M-40 ten noordwesten van Madrid en de M-607 in het noorden van Madrid, een 5 kilometer lang traject. Vanwege de nabijheid van de M-40 werd dit deel in de jaren '80 gepland op een smal profiel van slechts 2x2 rijstroken, smaller dan de rest van de M-30. Bovendien was gepland dat een deel niet als autosnelweg zou worden aangelegd, maar met verkeerslichten. In 1985 begon de bouw van de Avenida Ilustración, op 27 december 1988 opende de eerste kilometer tussen de Calle Ginzo de Limia en de M-607.[10] Kort daarna werd de rest van het gelijkvloerse deel geopend tussen de Avenida Betanzos en de Calle Ginzo de Limia. Het resterende deel was vertraagd door problemen met de bodem en landverschuivingen. Dit deel opende op 14 april 1992, waarmee de M-30 na twee decennia voltooid was.[11]

Openstellingsgeschiedenis

De M-30 nabij de A-3 in het zuidoosten van Madrid.
Van Naar Lengte Opening
Paseo Castellana 1,0 km 03-04-1966
4 18 (Puente de Segovia) 14,0 km 11-11-1974
Paseo Castellana 1 1,0 km 17-07-1975
1 4 4,6 km 23-12-1976
Calle Ginzo de Limia 1,0 km 27-12-1988
Avenida Betanzos Calle Ginzo de Limia 0,7 km 00-00-1989
18 20B 2,5 km 00-00-1990
23 25 2,4 km 30-07-1990
20B 23 3,0 km 19-12-1990
25 28 Avenida Betanzos 3,0 km 14-04-1992

Madrid Calle 30

De zuidzijde van de M-30, met de Bypass Sur.
Het ondergrondse knooppunt M-30/A-5.

Op 20 september 2004 begon het megaproject Madrid Calle 30.[12] Het project omvatte diverse grote aanpassingen van de M-30, onder meer het graven van diverse grote tunnels onder de oevers van de Río Manzanares. Met het project kwam de M-30 ondergronds te liggen in twee tunnels ten westen en oosten van de Río Manzanares, zodat de rivier weer toegankelijk werd voor recreatie.

Bijzonder was de bouw van de Bypass Sur, een afsnijding van de M-30 zodat verkeer niet via het knooppunt met de A-4 hoeft. Deze tunnel ligt wat noordelijker dan de eigenlijke M-30. Ter hoogte van het ondergrondse knooppunt met de A-42 komen beide tunnels samen, zodat er kortstondig 4 tunnelbuizen zijn. Ook is er een ondergronds knooppunt met de A-5 aangelegd.

De werkzaamheden van het Madrid Calle 30-project waren opgedeeld in verschillende sectoren en zijn tussen 2004 en 2007 uitgevoerd. Op 30 januari 2007 werd de eerste 2,2 kilometer van de Túnel del Manzanares geopend, het noordelijk deel tussen het noordelijk portaal en het stadion Vicente Calderón.[13] Op 16 maart 2007 opende het ondergrondse knooppunt met de A-5.[14] Op 20 april 2007 openden de centrale delen van de M-30 tunnel ten zuiden van de A-5.[15] De volledige openstelling van de tunnel richting zuiden volgde op 30 maart 2007.[16] Op 8 mei 2007 opende tunnel van de 'Bypass Sur' tussen de A-3 en het stadion Vicente Calderón.[17] Het project was op 14 mei 2007 opgeleverd.[18] Het was het grootste stedelijke wegenproject van Europa van begin 21e eeuw. Het project was een PPS en heeft € 3,5 miljard gekost.[19] De PPS heeft een totale waarde van € 5,7 miljard over een periode van 35 jaar.[20]

Sector oost: van de A-1 naar de A-3

 • verbetering van het knooppunt de la Paloma
 • verbetering van de aansluiting Costa Rica
 • verbetering van de aansluiting met de A-2
 • verbetering van de aansluiting met O'Donnell
 • verbetering van de aansluiting met de A-3, zodat deze aansluit op de zuidelijke tunnel met de A-5.
 • herasfalteren van de hele oostelijke M-30

Sector zuid: van de A-3 naar de A-42

 • Aanleg van de by-pass Sur, een grote tunnel, zodat verkeer van de A-5 direct door kan stromen naar de A-3 zonder gebruik hoeft te maken met het knooppunt van de A-4.

Sector west: van de A-5 naar de A-42

 • graven van een tunnel onder de oever van de Río Manzanares met 2x4 rijstroken. In de tunnels zijn ondergrondse knooppunten met de A-5 en de A-42 aangelegd.
 • ondertunnelen van de A-5 over 2,6 kilometer lengte.
 • aanleg van een park aan de oevers van de Río Manzanares, waar eerst de M-30 overheen liep.

Bij de reconstructie van de M-30 is de snelweg ter hoogte van het Vicente Calderón stadion ongewijzigd gebleven, de snelweg ging al onder het stadion door en dat bleef zo met het project Madrid Calle 30. Het stadion is in 2019 gesloopt, waarvoor de M-30 tijdelijk omgelegd was. Vanaf 2021 is hier ook een 620 meter lange landtunnel aangelegd waarbij de aansluitende tunnels met elkaar verbonden werden.[21]

Toekomst

De sector noord was oorspronkelijk gepland, maar is vanwege de financiële crisis van 2008 voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Dit deel omvat de volgende geplande aanpassingen:

 • Verbetering van de M-30 en de Avenida de Ilustración met de M-607.
 • Verbreding naar 2x4 rijstroken met parallelbanen en verbetering van de aansluiting met de M-40.
 • Aanleg van een tunnel met 2x4 rijstroken zodat verkeer niet meer over de Avenida de Ilustración met zijn verkeerslichten hoeft.

Wegbeheer

De M-30 ter hoogte van de A-2 aan de oostkant van Madrid.

De M-30 is in het eigendom van de Ayuntamiento de Madrid en is dus een gemeentelijke weg. Het is de enige autosnelweg in Spanje in gemeentelijk beheer. De nummering volgt wel de algemene nationale wegnummering van Spanje, waarbij M-x0 nummers ringwegen zijn.

Het feitelijke wegbeheer ligt bij het bedrijf Madrid Calle 30,[22] formeel de Empresa de Mantenimiento y Explotación de la M30 ,S.A.[23] Madrid Calle 30 bestaat uit Ferrovial, Dragados en ACS, het consortium dat de reconstructie van de M-30 uitgevoerd heeft.[24]

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid bedraagt veelal 90 km/h, in de grote tunnels aan de zuidkant van de stad bedraagt dit 70 km/h. De Avenida de la Ilustración heeft een maximumsnelheid van 50 km/h en verkeerslichten.

De M-30 als scheiding

De M-30 vormt geografisch de scheidslijn tussen de oudere centrale delen van Madrid en de latere stadsuitbreidingen buiten de M-30. Ongeveer een kwart van de inwoners van Madrid woont binnen de M-30 en driekwart daarbuiten. Van de hele agglomeratie Madrid woont bijna 90% buiten de M-30. In de stad zelf vormt de M-30 een culturele scheidslijn tussen de rijkere wijken rond het centrum en de minder welvarende flatwijken buiten het centrum. De rijkere voorsteden liggen verder van de M-30 af. Betaald parkeren komt in Madrid ook alleen binnen de M-30 voor.

Verkeersintensiteiten

De M-30 ging oorspronkelijk onder het Vicente Calderónstadion door. Dit stadion is in 2019 gesloopt.
Het 'Nudo Manoteras' tussen de M-30, A-1 en M-11 met zicht op de wolkenkrabbers van Madrid.
Locatie 2009[25]
A-1 251.000
Cuesta del Sagrada Corazón 254.000
Calle de Costa Rica 314.000
A-2 253.000
Avenida de Badajoz 235.000
Calle de Alcalá 285.000
M-23 328.000
A-3 211.000
Avenida de la Albufera 211.000
Calle de Méndez Alvaro 206.000
A-5 146.000
Puerta Moreras 143.000
M-500 102.000
Calle de la Senda del Rey 99.000
A-6 107.000
M-40 67.000
Avenida de Betanzos 51.000
Calle de Ginzo de Limia 67.000
Calle del Arzobispo de Morcillo 88.000
M-607 175.000
Paseo de Castellana 262.000

Referenties

 1. La M-30, una autopista con historia. | madridmobilite.com
 2. Finalizado el tercer cinturon de Madrid, el ministerio obras publicas procedera a replantaciones ya previstas (23-08-1972) | abc.es
 3. Treinta años de M-30 | elpais.com
 4. Mas rapidez de una carretera a otra y descongestion en el centro de la ciudad, realidades que ofrece el tercer cintron (12-11-1974) | abc.es
 5. Esta tarde se inaugura la estacion de contenedores del abrogiñal y los enlaces del nudo norte y manoteras (17-07-1975) | abc.es
 6. El ministro de obras publicas inaugura la parte fuerte de la autopista de la paz (23-12-1976) | abc.es
 7. Ya funciona el enlace de Cuzco (22-02-1977) | abc.es
 8. Puerta del Hierro: el MOPU alcanzó la meta con un año de retraso (31-07-1990) | abc.es
 9. Abierto por fin, con quince años de retraso, el puente de los Franceses (20-12-1990) | abc.es
 10. Abierta al tráfico la polémica avenida de la Illustración (27-12-1988) | abc.es
 11. Hoy, por fin, se cierra la M-30 tras viente años de obra (14-04-1992) | abc.es
 12. Comienzan las obras de la M-30, que se alargarán hasta mediados de 2007 | elpais.com
 13. Se abre el túnel de la M-30 entre Marqués de Monistrol y el Vicente Calderón | elpais.com
 14. Inaugurado el túnel de entrada a Madrid por la avenida de Portugal | elmundo.es
 15. Túnel del tramo de la M-30 entre la carretera de Extremadura y Marqués de Vadillo inaugurado hace 10 días. | elpais.com
 16. Gallardón inaugura el túnel exterior de la M-30... con Lagos | elmundo.es
 17. Bienvenido al último túnel | elpais.com
 18. M-30, el gran logro y la gran deuda | elpais.com
 19. M-30, se acabó (por fin) | elpais.com
 20. Madrid estrena el túnel urbano más largo de España | elpais.com
 21. Ferrovial se adjudica el soterramiento de la M-30 a su paso por el antiguo estadio Calderón | ferrovial.com
 22. www.mc30.es
 23. www.emesa-m30.es
 24. Dragados, Ferrovial y API se unen a la agrupación empresarial que gestionará las obras de la M-30 | elmundo.es
 25. | IMD 2009
Autonelwegen en hoofdwegen in Madrid

Estado de España:

A-1A-2A-3A-4A-5A-6AP-6A-42

M-11M-12M-13M-14M-21M-23M-30M-31M-40M-50M-60

R-1R-2R-3R-4R-5

Comunidad de Madrid:

M-45M-100M-106M-108M-111M-203MP-203M-206M-208M-300M-301M-402M-404M-406M-407M-408M-409M-410M-500M-501M-502M-503M-505M-506M-509M-511M-600M-601M-603M-607M-608M-609M-616