M01 (Oekraïne)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M01
Begin Kiev
Einde Skytok (UA/BY)
Lengte 206 km
Route

Kiev

→ Kiev

Kiev-Lisova

Kiev-Radistov

Brovary-South

Boryspil

Brovary-East

Krasylivka

Brovary-North

Velyka Dymerka

Semypolky

Kozelets

Kipti

→ Hlukiv / Moskva

Chernihiv-South

Chernihiv-West

Ripky

Novi Yarylovychi

→ Gomel / Mogilev

De M01 is een avtomagistral, ook wel avtoshljach (Автошлях) in Oekraïne. De weg vormt een noord-zuidroute vanuit de hoofdstad Kyiv naar het noorden, via Chernihiv naar de grens met Wit-Rusland. De weg is grotendeels met 2x2 rijstroken uitgebouwd, maar kan niet overal als autosnelweg beschouwd worden. Rondom Brovary en Chernihiv liggen rondwegen. De M01 is in totaal 206 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M01 begint in het oosten van de Oekraïense hoofdstad Kyiv, op de oostoever van de rivier de Dnipro. De M01 telt 2x3 rijstroken en verloopt naar het noordoosten. Er zijn ongelijkvloerse kruisingen, maar de M01 is te substandaard om een volwaardige autosnelweg genoemd te worden. De weg bedient de oostelijke wijken van Kyiv, waarna een kort bosgebied volgt, en de M01 een 20 kilometer lange oostelijke rondweg om de voorstad Brovary. Deze rondweg telt 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen, alhoewel het her en der ook mogelijk is om zo de M01 op te rijden.

De M01 is daarna een hoofdweg met 2x2 rijstroken en lintbebouwing. Dit deel kan geen autosnelweg genoemd worden, maar is wel goed uitgebouwd. Circa 80 kilometer buiten Kyiv, bij het dorpje Kipti, splitst de M02 af, die naar Hlukiv en Moskou verloopt. De M01 verloopt daarna nog 30 kilometer verder met 2x2 rijstroken tot aan de stad Chernihiv. Hier vormt de M01 een westelijke rondweg, waarbij de belangrijkste kruisingen ongelijkvloers zijn. Hier steekt men de rivier de Desna over, waarna de M01 nog 2x2 rijstroken telt tot aan Ripky, circa 30 kilometer voor de grens met Wit-Rusland. Het laatste deel van de M01 loopt parallel aan de meanderende rivier de Sozh. In afgelegen bosgebied volgt dan de grens met Wit-Rusland, een vrij grote grenspost. Aan Wit-Russische zijde gaat de M8 verder naar Gomel, een stad die 35 kilometer noordelijker ligt.

Geschiedenis

Sovjetperiode

Ten tijde van de Sovjetunie was de M01 onderdeel van de M20, de weg vanaf Sankt-Peterburg via Pskov, Vitebsk, Orsha, Mogilev, Gomel en Kyiv naar Odessa aan de Zwarte Zee. De weg was destijds 1.653 kilometer lang. Sinds 1991 ligt de M20 in drie landen, onder 4 wegnummers. In Oekraïne werd dit de M01 en M05.

De weg was één van drie invalswegen van Kyiv die voor de Tweede Wereldoorlog al geasfalteerd waren, de M01 was dat al over de volledige lengte van Kyiv tot de grens met Wit-Rusland. De weg werd ook toen al gekenmerkt door lange rechte stukken. Voor de jaren '70 was de gehele M01 onderdeel van de hoofdweg van Moskou naar Kiev, die oorspronkelijk via Gomel en Roslavl verliep, pas later kwam de oostelijke route via Hlukhiv en Kaluga op als primaire verbinding tussen beide steden.

Ten tijde van de Sovjetunie is de M01 behoorlijk goed uitgebouwd en is over circa 180 kilometer een weg met minimaal 2x2 rijstroken met gescheiden rijbanen. Een autosnelweg kan het eigenlijk nergens genoemd worden, alhoewel delen wel dermate veel ongelijkvloerse kruisingen hebben dat deze de standaard van een autosnelweg benadert. Tussen Kyiv en Brovary is de M01 met 2x3 rijstroken uitgebouwd. De M01 volgt grotendeels nog het tracé uit de jaren '30. Bij Kozelets is midden jaren '80 een afsnijding aangelegd. Omstreeks 1986 is een grote zuidwestelijke rondweg en omstreeks 1990 de noordwestelijke rondweg van Chernihiv opengesteld. Hiermee hoefde doorgaand verkeer niet meer door de stad, dit was tevens de grootste omlegging van de M01.

Bij Brovary is al voor 1984 een oostelijke rondweg aangelegd, maar deze was voor verkeer op de M01 pas relevant toen ook de zuidelijke rondweg werd aangelegd in de periode 1994-1998.

In 1986 vond er een kernramp in het nabijgelegen Chernobyl plaats. Het grensgebied van Oekraïne en Wit-Rusland is hierbij besmet geraakt met radioactiviteit. De M01 loopt echter ten oosten van dit gebied, en het is veilig de M01 te gebruiken, en valt niet onder het gebied met verhoogde radioactiviteit, dat ligt voornamelijk een eindje ten westen van de M01.[1]

Na onafhankelijkheid

Delen van de M01 verkeerden in slechte toestand. Tussen 2007 en 2012 is de weg grotendeels gerenoveerd.

Russische invasie van Oekraïne

Tijdens de Russische invasie van Oekraïne op 28 februari 2022 is de 2x2 brug van de bypass van Chernihiv over de rivier de Desna opgeblazen. Een aanzienlijk deel van de aanbrug stortte volledig in. Rond 23 maart 2022 is ook de brug van de oude route van de M01 over de Desna opgeblazen. In april 2022 werd het Russische leger in het noorden van Oekraïne verslagen, waarna men kon starten met de herbouw van deze 600 meter lange brug over de Desna. Op 10 april 2023 werd de eerste nieuwe, permanente overspanning in gebruik genomen.[2] Hiermee werd Chernihiv weer bereikbaar vanuit de rest van Oekraïne zonder over een pontonbrug te hoeven.

Referenties

Autowegen in Oekraïne