M05 (Oekraïne)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M5 UA.svg
UA M5 map.png
M05
Begin Kyiv
Einde Odessa
Lengte 453 km
Route

Knooppuntsymbool.svg T-10-27 ring Kyiv → L'viv / Kharkiv

Afslagsymbool.svg Khotiv

Afslagsymbool.svg Yurivka-noord

Afslagsymbool.svg Yurivka-zuid

Afslagsymbool.svg Zaitsiv

Afslagsymbool.svg Ivankiv

Afslagsymbool.svg Hlevaka

Afslagsymbool.svg Kalyvnika

Knooppuntsymbool.svg Vasyl'kiv

Afslagsymbool.svg Mytnytsia

Afslagsymbool.svg Kodaky

Afslagsymbool.svg Ksaverivka

Afslagsymbool.svg Hrebinky

Afslagsymbool.svg Bila Tserkva-noord

Afslagsymbool.svg Bila Tserkva-oost

Afslagsymbool.svg Bila Tserkva-zuid

Afslagsymbool.svg Chupyra

Afslagsymbool.svg Hostra Mohyla

Afslagsymbool.svg Stavysche

Knooppuntsymbool.svg Vynarivka

Afslagsymbool.svg Snizhky

Afslagsymbool.svg Yurkivka

Afslagsymbool.svg Zhashkiv

Afslagsymbool.svg Buzivka

Afslagsymbool.svg Nesterivka

Afslagsymbool.svg Man'kivka

Afslagsymbool.svg Krasnopilka

Afslagsymbool.svg Uman'-noord

Afslagsymbool.svg Uman'-oost

Knooppuntsymbool.svg Uman'-zuid M12 UA.svg → Vinnytsia / Kropyvnytskyi

Afslagsymbool.svg Sharyn

Afslagsymbool.svg Ladyzhynka

Afslagsymbool.svg Velyki Troiany

Afslagsymbool.svg Hrushka

Afslagsymbool.svg Ul'ianovka

Afslagsymbool.svg Danylova Balka

Afslagsymbool.svg Dubynove

Afslagsymbool.svg Kuriachi Lozy

Afslagsymbool.svg Mazurove

Afslagsymbool.svg Kryve Ozero-noord

Knooppuntsymbool.svg Kryve Ozero-west

Afslagsymbool.svg Kryve Ozero-zuid

Afslagsymbool.svg Liubashikva

Knooppuntsymbool.svg M13 UA.svg → Kropyvnytskyi / Chişinău

Afslagsymbool.svg Troitske-noord

Afslagsymbool.svg Troitske-zuid

Afslagsymbool.svg Novohryhorivka

Afslagsymbool.svg Viktorivka

Afslagsymbool.svg Odai

Afslagsymbool.svg Shyriaeve

Afslagsymbool.svg Stari Maiaky

Afslagsymbool.svg Zhovten

Afslagsymbool.svg Chervonoznamianka

Afslagsymbool.svg Radisne

Afslagsymbool.svg Baranove

Afslagsymbool.svg Schorsove

Afslagsymbool.svg Yeremiivka

Afslagsymbool.svg Khomynka

Afslagsymbool.svg Bolharka

Afslagsymbool.svg Altestove

Afslagsymbool.svg Dachne

Afslagsymbool.svg Velyka Balka

Afslagsymbool.svg Nerubais'ke

Knooppuntsymbool.svg bypass Odessa → Mykolaiv / Galaţi

Afslagsymbool.svg Odessa-noord

Afslagsymbool.svg Odessa-Malynivs'kyi

Afslagsymbool.svg Odessa-centrum

De M05 is een avtomagistral of avtoshljach (Автошлях) in Oekraïne. De weg verbindt de hoofdstad Kyiv met de havenstad Odessa in het zuiden van het land over een lengte van 453 kilometer. De gehele route telt minimaal 4 rijstroken. Het wordt vaak beschouwd als de belangrijkste weg van het land.

Routebeschrijving

De weg begint aan de zuidwestzijde van Kyiv, op een knooppunt met de Great Ring Road, de bypass van Kyiv. De M05 zelf telt in dit gedeelte 2x3 rijstroken en passeert door een laatste flatwijk van Kyiv. Daarna volgen een aantal dorpen. Dit deel van Oekraïne kent nog wat bossen, maar dat duurt niet lang. De M05 gaat ten oosten van Bila Tserkva langs en begint dan aan de lange route over de steppes naar het zuiden. Het landschap is hier eentonig, golvend met landbouwvelden en weinig bomen. De grootste plaats op de route is dan Uman, waar men de M12 kruist, de oost-westroute van Vinnytsia naar Kropyvnytskyi en Dnipro. De M05 verloopt hier tientallen kilometers kaarsrecht. Zo'n 100 kilometer ten zuiden van Uman kruist men de M13, de oost-westroute van de Moldavische hoofdstad Chişinău naar Kropyvnytskyi. Dichter bij Odessa komt men langs de langwerpige "vingermeren", een 'liman' genaamd. De M05 telt hier 2x3 rijstroken. Aan de noordzijde van Odessa volgt een knooppunt met de bypass van de stad, waarover een aftakking van de M05 toegang geeft tot de M14 naar Mykolaiv en Cherson. De andere kant op geeft aansluiting op de M15 naar Izmail en Galaţi in Roemenië. Hierna eindigt de M05 als boulevard in het centrum van Odessa.

Status

Over de status van de M05 bestaat vaak onduidelijkheid. De weg is over de gehele lengte met minimaal 2x2 rijstroken, gescheiden rijbanen en doorgaans vluchtstroken uitgevoerd, maar niet alle aansluitingen zijn ongelijkvloers. Vaak komt een weg haaks op de M05 uit, waarbij enkel rechts uit- en ingevoegd kan worden. Rechtdoor oversteken kan maar beperkt. In toenemende mate worden aansluitingen ongelijkvloers uitgevoerd, en op een aantal plekken via een nieuw tracé. De weg zou als een zeer substandaard autosnelweg kunnen worden beschouwd. Het is de intentie om de M05 op termijn uit te bouwen als volwaardige autosnelweg.

Geschiedenis

Sovjetperiode

De M05 is een betrekkelijk nieuwe wegverbinding, ondanks dit de directe route is tussen twee van de grootste steden in Oekraïne kwam een directe wegverbinding pas laat van de grond. In de jaren '50 bestond er een secundaire onverharde weg tussen Kyiv en Uman, die daarna afboog richting Pervomaisk en Mykolaiv. Tussen Uman en Odessa was helemaal geen voorgaande wegverbinding. De weg was in de jaren '50 direct buiten Kyiv al onverhard.

De bouw van de weg begon al in 1926 vanuit Kyiv naar het zuiden, maar de bouw vorderde weinig en was bovendien niet van hoge ontwerpstandaarden. De weg is grotendeels pas in de eerste helft van de jaren '60 aangelegd als een enkelbaans weg over een geheel nieuw tracé. De weg was destijds aangelegd als een weg van de tweede categorie met een rijbaan van 7,5 meter breed.

Ten tijde van de Sovjetunie was de M05 onderdeel van de M20 die van Sankt Petersburg naar Odessa verliep. Na 1991 kwam de weg in drie landen te liggen, het Oekraïense deel is daarna omgenummerd naar de M01 en M05.

Verdubbeling naar 2x2 rijstroken

Van 1965 tot 2002 was in tal van fases de eerste 138 kilometer tussen Kyiv en Zhashiv gereconstrueerd, evenals 81 kilometer van Chervonoznam'yanka tot Odessa. Na deze reconstructie was de M05 een weg van categorie IB met 2x2 rijstroken en gescheiden rijbanen. Een groot deel van deze werkzaamheden zijn in de jaren '70 en 80 uitgevoerd. Het deel van Zhashivka tot Chervozonam'yanky werd in die tijd niet gereconstrueerd en verkeerde in slechte conditie.[1]

Vanaf 2003 werd ook dit deel aangepakt en in 2004 werd 219 kilometer van de M05 met 2x2 rijstroken opgeleverd. In dit gedeelte kwamen 29 aansluitingen. Tussen 2004 en 2007 werd de M05 een nationale prioriteit en kwamen er steeds meer ongelijkvloerse aansluitingen. Een aantal dorpen kregen een bypass die uitgevoerd is als snelweg, waardoor er nog slechts enkele dorpen direct aan de M05 liggen. Het noordelijk en zuidelijk einde in respectievelijk Kyiv en Odessa is uitgebouwd met 2x3 rijstroken, maar met een aantal kruispunten. Aansluitingen met de genummerde wegen zijn vrijwel altijd ongelijkvloers, met belangrijke wegen als klaverblad of trompet.

Latere upgrades

In de periode 2005-2008 is een circa 35 kilometer lang deel vanaf Odessa naar het noorden naar 2x3 rijstroken verbreed, in eerste instantie tot aan Yeremiivka, echter exclusief de brug over het estuarium Hadzhibey Liman, die pas op 28 april 2021 met 2x3 rijstroken werd opgeleverd.[2]

In 2008 is de eerste 4 kilometer buiten Kyiv naar 2x3 rijstroken verbreed, in 2014 volgde een verbreding naar 2x3 rijstroken over 10 kilometer tot aan Vasylkiv.

In augustus 2020 kwam de financiering rond om voor € 450 miljoen 314 kilometer van de M05 te moderniseren.[3]

Referenties

Autowegen in Oekraïne

M1 UA.svg M2 UA.svg M3 UA.svg M4 UA.svg M5 UA.svg M6 UA.svg M7 UA.svg M8 UA.svg M9 UA.svg M10 UA.svg M11 UA.svg M12 UA.svg M13 UA.svg M14 UA.svg M15 UA.svg M16 UA.svg M17 UA.svg M18 UA.svg M19 UA.svg M20 UA.svg M21 UA.svg M22 UA.svg M23 UA.svg M24 UA.svg M25 UA.svg M26 UA.svg M27 UA.svg M28 UA.svg M29 UA.svg M30 UA.svg

N1 UA.svg N2 UA.svg N3 UA.svg N4 UA.svg N5 UA.svg N6 UA.svg N7 UA.svg N8 UA.svg N9 UA.svg N10 UA.svg N11 UA.svg N12 UA.svg N13 UA.svg N14 UA.svg N15 UA.svg N16 UA.svg N17 UA.svg N18 UA.svg N19 UA.svg N20 UA.svg N21 UA.svg N22 UA.svg N23 UA.svg N24 UA.svg N25 UA.svg N26 UA.svg N27 UA.svg N28 UA.svg N30 UA.svg N31 UA.svg N32 UA.svg N33 UA.svg