M07 (Oekraïne)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M07
Begin Kiev
Einde Stavoroitove (UA/PL)
Lengte 487 km
Route

Kiev

Malyn

Korosten

Rokytne

Sarny

Kovel

Liuboml

→ Chełm

De M07 is een avtomagistral of avtoshljach (Автошлях) in Oekraïne. De weg vormt een oost-westverbinding door het noorden van het land, vanaf Kyiv via Korosten en Kovel naar de grens met Polen bij Stavoroitove. De weg voert door eenzame afgelegen gebieden en is 487 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M07 tussen Kovel en de Poolse grens.

De M07 begint in het noordwesten van Kyiv op de Great Ring Road en is een reguliere enkelbaans weg, één van de weinige radiale wegen van Kyiv die niet met minimaal 2x2 rijstroken is uitgebouwd. De weg voert eerst door een bosgebied, waarna buiten de administratieve grenzen van Kyiv weer wat voorsteden volgen. De M07 is enkelbaans en loopt naar het noordwesten, door een al snel erg rustig wordend gebied, omdat er langs de M07 geen grote steden liggen. De omgeving is een afwisseling van weilanden en bossen. Verder naar het westen toe overheersen de eenzame bossen. Circa 140 kilometer na Kiev volgt Korosten, een stadje met 60.000 inwoners, één van de grootste steden langs de M07. Na Korosten wordt de weg nog eenzamer en voert door eindeloze bossen zonder veel hoogteverschillen, op circa 40 á 50 kilometer afstand van de grens met Wit-Rusland.

Naast het feit dat er bijna in het geheel geen dorpen of steden langs de M07 liggen, kruist deze ook weinig zijwegen. Halverwege de route passeert men langs Sarny, een stadje met 28.000 inwoners. Westelijker passeert de M07 een kilometer of 15 ten zuiden van Kuznetovs'k langs, waarbij de weg lange rechte stukken kent. Uiteindelijk bereikt men Kovel, een stadje met 66.000 inwoners, waar men de M19 kruist, de weg vanaf Lutsk naar Brest in Wit-Rusland. Ten westen van Kovel is veel minder bos, en passeert men door eenzame weilanden. Er liggen op de laatste 60 kilometer naar de Poolse grens geen grotere plaatsen op de route. De rivier de Bug vormt de Oekraïens-Poolse grens, waarna aan Poolse zijde de DK12 verder loopt naar Chełm.

Geschiedenis

Tussen 1921 en 1939 behoorde het wegvak ten westen van Kovel tot Polen, en werd na de Tweede Wereldoorlog grondgebied van de Sovjetunie. In 1921 was de weg nog onverhard, maar werd al wel als staatsweg (droga państwowa) verklaard. Na 1991 kwam de weg in Oekraïne te liggen. Tot 1991 had de weg het nummer A255.

De eigenlijke M07 is pas vanaf de jaren '60 aangelegd tussen Kiev en Kovel. Hier was voor die tijd helemaal geen doorgaande wegverbinding. Deze streek was van oudsher slecht toegankelijk vanwege de vele veengebieden en dichte bossen. De meeste wegen in deze streek waren noord-zuid georiënteerd. De late bouw van de weg verklaart ook waarom het een relatief optimaal alignement heeft met weinig bochten en geen noemenswaardige bebouwde kommen.

Recentere ontwikkelingen

De M07 was in de jaren '90 notoir onveilig vanwege roofovervallen en maffiapraktijken. Vrachtwagens moesten soms met gewapend konvooi rijden om overvallers af te slaan. Met name het middendeel tussen Korosten en Kovel was berucht, vanwege de eenzaamheid. De weg was daardoor erg onpopulair bij vrachtwagenchauffeurs tussen Kiev en Polen, waardoor men vaak uitweek over de M06, die meer verkeer verwerkte en veel meer politieaanwezigheid heeft. Na 2000 verbeterde de veiligheidssituatie sterk.

De M07 loopt rond Korosten door een deel van het rampgebied na de kernramp van Chernobyl in 1989. De stralingsconcentraties zijn hier echter niet gevaarlijk voor passanten of bewoners.

Voor 2005 is het westelijkste deel van de M07 nabij de Poolse grens naar 2x2 rijstroken verbreed. Circa 2009 is het deel rond Lyuboml naar 2x2 rijstroken verbreed, evenals nabij Kovel.

Vanaf 2006 werd de M07 stukje bij beetje gerenoveerd, maar de weg heeft duidelijk minder prioriteit dan de M06. In 2011 was de renovatie grotendeels afgerond en is de M07 doorgaand in goede staat.

Tijdens de Russische invasie van Oekraïne in februari-maart 2022 is hevig gevochten rond de M07 aan de westkant van Kiev. De brug over de rivier de Irpin bij Bucha werd op 1 maart 2022 opgeblazen. Het Russische leger moest zich begin april terugtrekken uit de regio Kyiv, waarna begonnen is om de M07 door verwoeste steden als Bucha, Irpin, Vorzel en Borodyanka te herstellen.

Toekomst

Aan Poolse zijde zijn lange-termijnsplannen voor een droga ekspresowa S12 die in eerste instantie tot Chełm en later wellicht tot de Oekraïense grens moet lopen. Aan Oekraïense zijde waren lange tijd nog geen plannen voor een autosnelweg, omdat de verkeersintensiteiten erg laag zijn. Wel worden delen van de weg naar 2x2 rijstroken verbreed. Men heeft de intentie om de weg op te waarderen naar wegklasse 1, dit zijn dubbelbaans wegen die snelwegkarakteristieken hebben.[1]

Referenties

Autowegen in Oekraïne