M08 (Oekraïne)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M08
Begin Uzhhorod
Einde Uzhhorod (UA/SK)
Lengte 14 km
Route

→ Chop / L'viv

Uzhhorod

→ Košice

De M08 is een korte avtomagistral of avtoshljach (Автошлях) in Oekraïne, gelegen in het uiterste zuidwesten van het land, vanaf de M06 bij Uzhhorod naar de grens met Slowakije. De weg is 14 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M08 begint ten oosten van Uzhhorod op een complex kruispunt die tevens een rotondevorm heeft aan de M06, de doorgaande weg vanaf L'viv naar Chop en Budapest. De M08 is enkelbaans en vormt de noordelijke rondweg van de stad Uzhhorod. Er is één ongelijkvloerse kruising aan de noordkant van de 116.000 inwoners tellende grensstad. De grens met Slowakije is uitgebreid, met een aparte grensovergang voor vrachtverkeer. Aan de Slowaakse zijde gaat de I/19 verder naar Michalovce en Košice.

Geschiedenis

De M08 was tot 1939 onderdeel van Tsjechoslowakije en vormde de hoofdweg van Praha naar Uzhhorod. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het gebied in de Sovjetunie te liggen, en vanaf 1991 in Oekraïne. De huidige weg rond Uzhhorod is al voor 1984 aangelegd. Tegenwoordig vervult de M08 een doorgaande functie voor de transportsector in Slowakije. Omstreeks 2008 of 2009 is de nieuwe vrachtwagengrensovergang opengesteld.

Referenties


Autowegen in Oekraïne