M1.8 (Federatie Bosnië-Herzegovina)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M 1.8
Begin Orašje (BIH/HR)
Einde Tuzla
Lengte 49 km
Route

Orašje

Ormanica

Entiteitengrens

Entiteitengrens

Tuzla

De M 1.8 is een magistralni put in de entiteit Federatie Bosnië-Herzegovina in Bosnië-Herzegovina. De weg is een aftakking van de voormalige M 1 en loopt vanaf Orašje aan de grens met Kroatië tot aan Tuzla in het noordoosten van het land. De M1.8 is 48 kilometer lang.

Routebeschrijving

De M1.8 steekt bij Orašje de rivier de Sava over, tevens de grens met Kroatië. Aan Kroatische zijde gaat de D55 naar Županja en de nabijgelegen A3 verder. De M1.8 loopt in eerste instantie door vrij vlak gebied, ten westen van Brčko langs.

Ongeveer 18 kilometer gaat door het gebied van de entiteit Republika Srpska waar de weg rondom Lončari genummerd is als de M107. Vervolgens loopt de weg over ongeveer 2 kilometer weer door de Federatie Bosnië-Herzegovina om vanaf de openluchtmarkt Arizona weg over een aantal kilometer door het gebied van District Brčko te lopen. Tenslotte komt de weg weer in de Federatie Bosnië-Herzegovina. Vanaf hier wordt de omgeving heuvelachtiger, later bergachtig. De weg is vrij goed uitgebouwd en heeft weinig smalle stukken of scherpe bochten. Bij de stad Tuzla eindigt de M1.8, waarbij men de M4 kruist.

Geschiedenis

De M1.8 is een splitsing van de oude M1, de weg van Beograd naar Zagreb. Na 1992 is alleen het deel in Bosnië nog als M1.8 genummerd, het deel in Kroatië heeft het nummer D55 gekregen. De brug tussen Županja en Orašje is geopend op 21 september 1968.[1] De officiële opening van de M1.8 was op 28 augustus 1968 in Srebrenik.

Op 31 oktober 2019 werd het deel in de Republika Srpska hernummerd in M104.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks steken 5.800 voertuigen de grens met Kroatië over, dat stijgt naar 11.000 voertuigen bij Pelagićevo.[2] 4.000 voertuigen steken dagelijks de binnengrens van Srpska naar de Federatie Bosnië-Herzegovina over.[3]

Referenties

Autosnelwegen en hoofdwegen in de Federatie Bosnië-Herzegovina

BC1

Hoofdwegen in de Republika Srpska

- - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - -

Hoofdwegen in het District Brčko